Pilát Gábor: Rossz házasság, jó válás

Borítókép: Pilát Gábor: Rossz házasság, jó válás Forrás: Getty Images
Szükségszerű-e, hogy "háborús övezet" legyen egy szétválás? Ezt a kérdést járja körül eheti írásában Pilát Gábor. Állandó szerzőnk úgy gondolja, egyaltalán nem; válás után is lehet normális, emberi és tisztességes kapcsolatban maradni.

-Boldog vagy?

-Nem, de házas és talán családszerető is.

Amikor még a házasságból kivezető leggyakoribb út a halál volt, akkor a jogdoktoroknak is más irányú kihívásokkal kellett szembenézniük. Utólag persze mindenki okosabb, de ha az emberek folyamatosan annyi energiát fektetnének a párkapcsolatukba, mint a kapcsolat elején a kampányidőszakba, a válóperes ügyvédeknek is több szabadidejük lenne.

Régebben még a fogadalom ténylegesen a sírig szólt, de attól még az alacsony válási ráta nem a boldogságban, békességben és szeretetben elő családokat szimbolizálta, hanem inkább a társadalmi elvárást és a gazdasági kényszert.

A valamikori “békéltetés intézménye”, ami a megromlott házasság utáni, de még a válás előtti mentőakció volt; már nem létezik és amíg létezett is, inkább formalitás és pusztán reménytelen kísérlet volt. Nagyjából olyan, mintha a bírótól várnánk a bontóper utáni békés jövőt.

A válás nem a konfliktuskezelésnek az első és egyetlen, kíméletlen módja, de vannak esetek, amikor az utolsó kíméletes megoldása és a minőségi túlélés lehetősége. A válás az anyagi osztozkodáson túl sokkal nagyobb veszteséget okoz; ha abban lelkileg sérülnek meg és roppannak össze a család tagjai. Főleg a gyerekek vannak kitéve ennek a rajtuk kívülálló veszélynek, hiszen a házasság nem kizárólag a gyermekekért létező egység, de alapfeltétele annak, hogy a gyerek boldog legyen. Nem lehet boldog a gyerek egy boldogtalan családban, ezért csupán a gyerek miatt együtt maradni nem több, mint egy vélt erkölcsi tartás, és egy jónak tűnő mentség.

Nem lehet boldog a gyerek egy boldogtalan családban, ezért csupán a gyerek miatt együtt maradni nem több, mint egy vélt erkölcsi tartás, és egy jónak tűnő mentség.

A kérdés inkább az, hogy szükségszerű-e, hogy háborús övezet legyen egy szétválás. Egyáltalán nem, válás után is lehet normális, emberi és tisztességes kapcsolatban maradni. Ennek az első feltétele az egymás iránti tisztelet megtartása. A második, hogy a két embernek egy ügyvédje legyen.

A változás fájdalmas lehet, de semmi sem olyan fájdalmas, mint megrekedni valahol, ahová nem tartozol. Készítettem neked egy ingyenes videó sorozatot ami segít elindulni egy boldogabb jövő felé. ITT találod!

Pilát Gábor írásait, gondolatait minden csütörtökön olvashatod itt,
az ÉvaMagazin.hu-n!

Ezen kívül itt találkozhatsz még vele:

www.pilatgabor.hu

www.facebook.com/tabuk.nelkul.a.parkapcsolatrol

www.instagram.com/pilatgabor