Nincs önbizalma a párodnak? Így segíthetsz neki!

Borítókép: Nincs önbizalma a párodnak? Így segíthetsz neki! Forrás: pexels/Anastasya Lobanovskaya
A párodban nem teng túl az önbizalom, és ez sok mindenben megakadályozza? Te is segíthetsz neki, elmondjuk, hogyan!

Habár, mi, nők talán könnyebben beszélünk az önbizalomhiányról, a férfiak is küzdenek vele. Ha észrevetted, hogy a párod az önbizalomhiányosak táborát erősíti, használd a következő megerősítéseket!

Derítsd ki, miben bizonytalan!

Lehet, hogy a párod a megjelenése miatt bizonytalan, de az is előfordulhat, hogy a munkájában nem érzi magát elég jónak. Kérdezd meg tőle, mi az, ami bizonytalanná teszi, és aztán hallgasd figyelmesen! Bármi is legyen a probléma, keressetek rá közösen megoldást, de arra figyelj, hogy te akarj a megmondó ember, a coach lenni! Vedd figyelembe, hogy mi a párod tempója, és ne erőltess rá semmit, amit nem szeretne.

Ismerd el!

Olyan világban élünk, ahol inkább a hibáinkat emelik ki, mintsem az eredményeinket. Hiába helyez hangsúlyt sok munkahely (elméletben) az employer brandingre, a gyakorlatban a legtöbbször a negatív kritikákkal szembesülünk, amikor pedig jól megy valami, azt meg sem említik. Éppen ezért is fontos, hogy a magánéletben ez másként működjön.

A pozitív elismerésről, a dicséretről már régóta bebizonyosodott, hogy gyerekekre és felnőttekre is egyaránt ösztönzőleg hat. Így, ha azt veszed észre, hogy a párodnak megcsappant az önbizalma, turbózd fel, és beszélj neki olyan dolgokról, amiket jól csinál!

Forrás: pexels/Yulia Polyakova

Jó esetben azért vagy vele, mert látsz benne valami olyat, ami imponál neked, amit nagyra tartasz. Add ezt a tudtára, mondd el neki, hogy mit értékelsz benne. Ügyesen szervezi az életét? Bármikor számíthatsz rá? Jószívű? Rengeteg dolog miatt felnézhetünk a párunkra, mondd el neki, hogy te hogy látod őt! Lehet, az elején csak legyint rá, de ne add fel: ha rendszeresen hall tőled elismerő szavakat, előbb-utóbb elkezd majd beépülni.

Ne igazítsd ki folyton!

Megvan az a típusú ember, aki folyamatosan mindig, mindent jobban tud másoknál, és ezt nem is tartja magában? Neki soha nem lehet megfelelni, mindenben talál valami hibát, amit nem ő csinált, és kérések helyett utasít. Mindannyiunkban él kisebb-nagyobb mértékben az a késztetés, hogy ha valamit tudunk, és látjuk, hogy a másik rosszul csinálja, kijavítsuk. De ha a párod eleve önbizalomhiányos, jobb, ha visszaveszel kicsit.

Lehet, hogy egy adott dolgot te jobban tudsz, vagy az a meglátásod, jobban értesz hozzá, mégis érdemes néha hagyni a párodat, hogy ő oldjon meg egyedül egy problémát. Lehet az a függöny felakasztásától kezdve a festésen át az útvonal megtervezéséig bármi – ha folyamatosan te akarsz irányítani, és te akarod megmondani, mi, hogy jó, akkor azzal csak azt éred el, hogy minden feladat rád marad, és melletted egy motiválatlan társ lesz. Tehát merd átadni a stafétát, osztozzatok rajta!

Rád is férne egy kis önbizalomnövelés? Mutatunk galériánkban hozzá 4 tippet!