JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Van rajtad sapka, Nyuszika? - avagy mindegy mit tesz a nő szakításkor, akkor is céltáblává válik?

Borítókép: Van rajtad sapka, Nyuszika? - avagy mindegy mit tesz a nő szakításkor, akkor is céltáblává válik? Forrás: Getty Images (Jamie Grill)
Shakira és Pique válik, botrány van. Shakira dalt ír róla, botrány van. Miley Cyrus és Liam Hemsworth elváltak, botrány volt, Cyrus dalt ír róla, botrány van. Egy különbség van azért a dalok között. Viszont a fogadtatásban nincs. A férfitársadalmat persze sokkolja, hogy egy nő megmondja a véleményét egy tönkrement kapcsolatról, esetleg kiteregeti a szennyest.

Shakira dühös kirohanást intéz volt férje ellen, felrója neki, hogy a Ferrarit (azaz őt) lecserélte egy Renault Twingora (azaz egy új barátnőre), a Rolexet (szintén őt) pedig Casiora (szinten az új barátnő metaforája). Megjegyzem, a dal több mint 422 millió (!) megtekintésnél jár, így a volt nő sikerét meglovagolva Pique mindkét céggel leszerződött, ami üzletileg nem rossz húzás. A szakítás híréről és az új dalról szóló cikkek alatti kommentszekció férfi kórusa egyhangúan elítéli a slágert és az Shakirát, amiért intim dolgokat tár fel egy kapcsolatból, illetve köznevetség tárgyává teszi a volt pasit.

Nézzünk egy másik történetet. Miley Cyrus jelzi, hogy ő egyedül is jól megvan, nem hiányzik neki Hemsworth, ráadásul Bruno Mars When I Way Your Man című dalának néhány sorára ráhúzva, arra reflektálva. Mit csinál Liam Hemsworth? Perrel fenyegeti!

Azt hiszem, a két férfi egy dolgot elfelejtett: a volt barátnők énekesek.

Nyilván, ha érzelmi sokk éri őket, akkor a művészetbe menekülnek, dalban megírva adják ki magukból a bánatot. És mivel világszinten ismerik őket, nyilván nem a zuhany alatt fogják előadni, hanem azokon a platformokon, melyeken a többi érzelmüket is megénekelték. Ezek személyes dalok, amiket lehet szeretni, vagy utálni, de a készítőjét elítélni, azért, mert személyes témájúak, nem igazán fair dolog. Az interneten bármi közzétehető, így a személyes vélemény is. Nyilván ennek is megvannak a korlátai, de alapvetően ez egy jog, hogy a véleményünknek hangot adjunk.

A férfitársadalmat persze sokkolja, hogy egy nő megmondja a véleményét egy tönkrement kapcsolatról, esetleg kiteregeti a szennyest.

Olyat nyilván nem szokott egyetlen megbántott és elhagyott férfi sem tenni, hogy az exbarátnő intim képeit küldözgeti boldog-boldogtalannak. De ha egy nő dalban vallja meg a dühét, vagy az elengedést, az nem fér bele. Az érintettek – bár nevek nem hangzanak el egyik slágerben sem – perelnek.

Mit sopánkodnak a nők? Miért nem dolgoztak inkább azon, hogy megtartsák a párjukat, lépjenek tovább, nincs itt semmi látnivaló. Mintha ez egy egyirányú utca lenne. Viszont, ha a nő érvelne, hogy azért ez társasjáték, akkor meg azzal jönnek a férfiak, hogy a kapcsolat azért ment tönkre, mert „mindenhez két ember kell”. Szóval, ha van rajtad sapka, ha nincs, te vagy a hibás, Nyuszika. Miley Cyrus dala ráadásul sokkal inkább az önmagunk szeretetéről szól, mint az ex gyalázásról, de hát a sértett felet ez nem izgatja, ha a méltóságát érzi veszélyben.

Túl régóta tűrjük, hogy mindent a mi nyakunkba varr a férfitársadalom, legalább az érzéseink legyenek a sajátjaink és kezelhessük sajátunként.

A nőknek ugyanannyi joguk van elmondani a fájdalmukat és a dühüket, mint a másik nemnek. És ha éppen világsztárról van szó, akkor sajnos tudomásul kell venni, hogy nem csak a szomszédok, meg a közértes Erzsi néni fogja megtudni a részleteket.

A lenti galériánkban 5 csillagjegyet mutatunk be, akikkel pokoli a szakítás!