JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Megcsaltak, és beszélnél a szeretővel? Elmondjuk, mi a legokosabb lépés

Borítókép: Megcsaltak, és beszélnél a szeretővel? Elmondjuk, mi a legokosabb lépés Forrás: pexels/Andrea Piacquaido
Szeretnél beszélni a szeretővel, de nem tudod, mit mondj, mit kérdezz, és azt sem, hogy ez jó ötlet-e egyáltalán? Elmondjuk, milyen lépés lehet a legokosabb.

A megcsalásnak számos oka lehet, de az biztos, hogy nem megoldás semmire. Ha téged csaltak meg, nem te vagy az egyedüli, akinek az eszébe jutott, hogy beszéljen a harmadik féllel. De mit is várunk ilyenkor a helyzettől, és hoz-e valódi megkönnyebbülést a szeretővel való eszmecsere?

Mit szeretnél elérni a beszélgetéssel?

Az első és legfontosabb lépés az, hogy gondol végig, miért szeretnél beszélni a harmadik féllel! Ha erre az a válaszod, hogy azt szeretnéd, hogy bocsánatot kérjen, akkor a következőket vedd számításba: egyrészt egyáltalán nem biztos, hogy célt érsz, mert a kettőn áll a vásár kártyát könnyen kijátszhatja, aminek az igazságát nem lehet megkérdőjelezni. Másrészről gondold át, hogy ha bocsánatot is kér, mennyivel leszel beljebb? Fog-e valódi könnyebbséget adni neked, vagy sem? A helyzet az, hogy hiába kér bocsánatot a szerető, ha a párod iránti bizalmad elveszett, a valódi problémát nem fogja megoldani.

Ha a bizalom már nincs meg, akkor teljesen mindegy, hogy feléd megbánást mutat-e az aktuális harmadik fél, mert bármikor felmerülhet benned, hogy legközelebb is félreléphet, akár mással is. Nem mindegy az sem, hogy milyen idegállapotban vagy: nagy eséllyel nem a legerősebb oldaladat tudod majd mutatni – a gőg nem sugároz erősséget –, ami sebezhetővé tehet. Akár dühös vagy, akár elkeseredett, ha nehezen tudod uralni az érzelmeidet – ami ebben a helyzetben érthető –, nem a legjobb ötlet beszélni a szeretővel, mert ez esetben nem megoldást hozna, hanem további bonyodalmakat okozna.

Forrás: pexels/Vera Arsic

Nem a harmadik féllel kell beszélned

Akkor sem a legjobb ötlet beszélni a szeretővel, ha úgy érzed, tudod kontrollálni az indulataidat. Egyrészt felesleges konfrontációnak teszed ki magadat, aminek az eredménye egyáltalán nem garantálja a megkönnyebbülést, másrészt azt közvetíted a harmadik fél felé, hogy a pároddal nem tudjátok közösen, egy egységként megoldani ezt a krízist. Tehát, ha az erődet szeretnéd megmutatni a harmadik félnek, a legtöbbször az a jó megoldás, ha nem vele beszélsz. Arról nem is beszélve, hogy nem a szerető az, akivel meg kell oldanod a párkapcsolati problémádat, hanem a párod.

Jobban jársz, ha a társaddal próbálod rendezni a helyzetet – ez természetesen attól függ, hogy hol vannak a határaid, mik az előzmények, milyen a kapcsolatotok, a párod rendbe akarja-e hozni, azaz rengeteg tényező befolyásolja, hogy adsz-e esélyt.

Ha ketten nem juttok dűlőre, de szeretnétek megmenteni a kapcsolatot, vagy legalább odáig eljutni, hogy képesek legyetek arról döntést hozni, hogy együtt vagy külön folytatjátok-e, akkor kérjetek segítséget egy terapeutától. A szakember közreműködésével könnyebben túljuthattok a történteken, és bár a végeredmény nem biztos, hogy happy end lesz, de akkor is segíthet, hogy a lehető legbékésebben, az érzéseiteket validálva tudjatok tovább lépni.

Hogy lehet, hogy a legszebb nőket is megcsalják? Galériánkban mutatjuk!