Komoly hatással van a felnőtt életedre, ha mérgező apád volt: a bizalom hiányától a maximalizmusig

Borítókép: Komoly hatással van a felnőtt életedre, ha mérgező apád volt: a bizalom hiányától a maximalizmusig Forrás: Getty Images
Egy lány életében az apai szeretet rendkívül meghatározó, hiszen ő az első férfi az életében, ő tőle kapja az első benyomásokat a világról, és bizony ő határozza meg a későbbi viszonyulását a másik nemhez, és ami még fontosabb, önmagához is.

Általában az anyai szeretet fontosságát hangsúlyozzák elsősorban, miközben az apai legalább olyan meghatározó, pláne, ha annak a hiányáról van szó. Az apai szeretet meghatározza azt, hogy miként leszünk képesek a későbbi kapcsolatainkban jelen lenni, és azt is befolyásolja, hogy hogyan tekintünk önmagunkra, illetve, hogy képesek leszünk-e valaha feltétel nélküli szeretet adására, vagy éppen megbízni valakiben, de leginkább önmagunkban.

Életen át tartó sebek

Az apai szeretet hiánya életen át tartó sebeket képes okozni. Azonban ezek a sebek nagyon sokfélék lehetnek, és hatásaik is széles skálán mozoghatnak. De egy közös bennünk: elképesztően nehezen gyógyulnak be, és egy élten át elkísérnek, és fel-fel ütik fejüket életünk különböző momentumaiban, mint valami kísértet, melytől egyszerűen képtelenek vagyunk megszabadulni. Ott van minden beidegződésünkben, cselekedetünkben, és szinte minden mozdulatunkban, ettől megszabadulni pedig felettébb komoly munka.

Forrás: Getty Images
A mérgező apák imádják, ha dominálhatnak.

Mitől lesz mérgező egy szülő?

Egy apa feladata, hogy biztonságos kötődési mintákat, stabilitást és önbecsülést adjon a gyermekeinek. Amennyiben pedig ez nem történik meg, akkor annak a hiánya érezhető lesz, méghozzá nagyon. Fontos kihangsúlyozni, hogy nincs tökéletes szülő vagy tökéletes család, és bizony sok súrlódás, olykor pedig komoly veszekedések alakulhatnak ki szülő és gyermeke között. Azonban ez még önmagában nem ok arra, hogy mérgező szülőként tituláljuk egyik vagy másik szülőnket.

Mérgező apákról egészen pontosan akkor beszélhetünk, ha egy szinte állandó jellegű viselkedési mintázattal, tulajdonképpen megkeseríti a gyermeke életét az adott szülő. Ezek a sértések, bántások, gúnyoló szavak és toxikus viselkedések pedig hosszú távon kihatnak a gyermek életére felnőttként is.

Passzív apák

A mérgező apáknak is két csoportja van. Az egyik a passzív apáké, akik pontosan azzal várnak mérgezővé, hogy tulajdonképpen teljesen érdektelenek a gyermekük irányába, és ha valamilyen módon jelen is vannak a kicsik életében, nincs különösebb kommunikáció közöttük. De ide tartoznak azok a férfiak is, akik abszolúte nem foglalkoznak a gyermekükkel.

Domináns jelenlévő apák

A második kategóriába tartoznak azok az apák, akik ugyan jelen vannak a gyermekük életében, de olyan módon, mely életre szóló sebeket okoz. Ezek a domináns, olykor erőszakos természetű apák a lényükből adódóan egyszerűen imádnak kontrollt gyakorolni a környezetükre, és mindezt igencsak manipulatív módon teszik. Jellemző viselkedésformájuk közé tartozik, hogy kritizálnak, lebecsülik környezetük teljesítményét, és szinte megszállottjai a hatalomnak, melyet olykor kizárólag saját családjukon tudnak gyakorolni. Ezentúl jellemző, hogy rendkívül szigorú keretek közé szorítják a családjukat, és ennek megtartásához nem félnek megfélemlítést gyakorló eszközökhöz nyúlni.

Azt, hogy melyik típus mérgezőbb, nem lehet megkülönböztetni, mindkét módszer rendkívül kártékony. Ezentúl jellemző, hogy a gyermek kizárólag felnőtt korában képes tudatosítani önmagában azt, hogy valójában milyen mérgező környezetben is nőtt fel. Jellemző, hogy egy terápia során kerülnek felszínre a dolgok.

Forrás: Getty Images
A mérgező apák olyan sebeket tudnak ejteni, mely folytán a gyermekük önbizalomhiányos lesz.

De mik is pontosan az apasebek?

Az apasebek egészen pontosan azok az élmények, eseteként konkrét traumák, vagy éppen tapasztalatok hiánya, amelyet az apa-gyerek kapcsolatban megélünk. Az apasebek egészen pontosan azok a negatív behatások, melyek meghatározók életünk során az apánk részéről.

Milyen hatásai lehetnek felnőtt korban?

Állandó megfelelni akarás

Amennyiben mérgező apád volt, és nem igazán fogadott el olyannak, amilyen vagy, illetve mindig megpróbálta rád erőltetni az akaratát, akkor bizony előfordulhat, hogy egyszerűen nem tudsz elégedett lenni magaddal, és próbálsz mindenhogyan megfelelni a környezetednek, és nem mered a valódi énedet megmutatni. Ennek oka pedig abban rejlik, hogy nem értékeltek eléggé, és meg akartak változtatni. Ez pedig rengeteg konfliktust szült, ami folytán te zárkózottá váltál és nem mered megmutatni magadat teljes valódban a világnak, mert félsz, hogy ha magadat adod, nem fognak kedvelni.

Bizalom hiánya

Szinte garantálható, hogy a mérgező apák gyermekei egyszerűen képtelenek megbízni az emberekben. Ennek oka többek között abban keresendő, hogy ők maguk rosszat és fájdalmat tapasztaltak életükben, így jóformán rettegnek attól, hogy újabb ilyesfajta atrocitás fogja őket érni. Ezért az ilyen ember magába zárkózik, és nem igazán enged senkit érzelmei bástyáinak a közelébe.

Maximalista

Szintén jellemző az ilyen gyerekkort megélt felnőttekre, hogy szörnyen és toxikus módon maximalisták lesznek, akik jóformán soha sincsenek megelégedve sem önmagukkal, sem a teljesítményükkel. Ez pedig felnőttkorban egy olyan munkamániás, teljesítménykényszeres magatartást szülhet, mely nagyon hamar kiégéshez vezethet.

Az új kihívásoktól való rettegés

Mivel az ilyen ember semmihez sem elég jó, rettegni fog a nagyobb kihívásoktól, melyekhez szükséges lenne egy biztos önbizalom. Ennek az oka egyértelműen az, hogy a szülők nem támogatták megfelelően a gyermeket, így retteg minden olyan újdonságtól, mely a komfortzónáján kívül esik, hiszen fél a kudarctól.

Amennyiben a fentiekben magadra ismertél, érdemes lehet elgondolkodnod azon, hogy esetleg terápia formájában tegyél a mentális egészségedért, és feldolgozd azokat az eseményeket, melyek az eddigi életed alatt értek.