5 dolog, amit ne tegyél meg más kedvéért: így maradhatsz önazonos és lehetsz büszke magadra!

Borítókép: 5 dolog, amit ne tegyél meg más kedvéért: így maradhatsz önazonos és lehetsz büszke magadra! Forrás: pexels/Lucas Lima
Már megint bevállaltál valami olyat, amire eredetileg nemet akartál mondani? Szíved szerint máshogy döntöttél volna, de inkább azt tetted, amit szerinted elvártak tőled? Ha megfogadod a következő tanácsokat, könnyebben ki tudsz majd állni a döntéseid mellett.

Ha az önazonosság és a személyes integritás nincs jelen az életünkben, akkor olyan dolgokat is megtehetünk, amikkel kellemetlen, kényelmetlen, sőt kínos pillanatokat okozhatunk magunknak. A környezetünk, a társadalmi elvárások és a kapcsolataink gyakran akkora nyomást helyezhetnek ránk, amitől nem halljuk a belső hangunkat, és olyan dolgokat is megtehetünk, amik nem passzolnak sem a terveinkhez, sem a belső értékeinkhez.

Ne add fel a terveidet és az álmaidat!

Céljaink segítenek abban, hogy fejlődjünk, és a személyes utunkon előre lépjünk. Éppen ezért ne engedd, hogy mások elbagatellizálják az álmaidat, vagy hogy olyan kritikát mondjanak a terveidről, ami lehúz. Ha kitűztél egy olyan célt, amiről érzed, hogy reális, akkor ne hagyd magad eltántorítani! Ha van egy nagyobb léptékű célod, amiről ugyan tudod, hogy képes vagy elérni, de még nem vagy teljesen biztos magadban, akkor a legjobb, ha nem beszélsz róla. Vagy maximum egy olyan embernek, akiről tudod, hogy biztosan képes támogatni, és nem a saját bizonytalanságait vetíti rád.

Ne mondj igent, ha valójában nemet mondanál!

A nemet mondásnak megvan a maga helye, pont úgy, mint annak, hogy igent mondjunk. De mindkettőt használhatjuk olyan helyzetekben is, amikor valójában az ellenkezőjét szeretnénk mondani. Mielőtt döntesz, fontos, hogy végiggondold, mi az, amit valójában akarsz. A helyzetről mindenkinek lesz véleménye, de a döntés után a felelősséget neked kell majd viselni, nem másoknak.

Forrás: pexels/Sevil Yeva

Ne tegyél olyat, amit szíved mélyén nem akarsz megtenni, amitől a hideg ráz: határaink kijelöléséhez, és ezáltal az önbecsülésünk megszilárdításához szükség van a nemek kimondására is.

Ne emelj valakit, miközben magadat lenyomod!

Az empátia és a segítőkészség fontos, de magadról se felejtkezz meg közben, magad irányába is tanúsíts empátiát. Ne annak árán dicsérj és emelj valakit, hogy magadat lekicsinyled. Az egyenlőtlen erőviszonyok, az, hogy alárendeled magadat a másiknak, csak az önbizalmadat rombolják.

Ne menj bele olyan helyzetekbe, amikben nem érzed jól magadat!

Néha kénytelenek vagyunk olyan dolgokat is megtenni, ami nem a szívünk vágya. Legyen az egy hivatali sorban állás, vagy a munkánk során egy-egy macerásabb feladat. De teljesen más az, amikor belekényszerítjük magunkat egy olyan helyzetbe, amit egyébként el is kerülhettünk volna. Mindig figyelj arra, hogy mi okoz neked örömet, elégedettséged, pozitív értelemben kihívást, és ezek irányába menj!

Ne menj szembe a saját morális meggyőződéseiddel!

A saját értékrended és morális meggyőződésed az, aminek a segítségével el tudod dönteni, hogy mi helyes és mi nem. Ne hagyd, hogy a mások részéről érkező nyomás miatt olyan dolgot vállalj be, ami a saját értékrendszereddel szembe megy. Még ha nehéz is, tarts ki a saját meggyőződésed mellett, mert hosszú távon ez az, ami igazán megtérül!