Férfi-nő barátság: kiderült, melyik nem hajlamos jobban félreértelmezni a jeleket

Borítókép: Férfi-nő barátság: kiderült, melyik nem hajlamos jobban félreértelmezni a jeleket Forrás: Getty Images (Klaus Vedfelt)
Kevés olyan kérdés van, ami annyira heves vitákat vált ki, mint az, hogy létezik-e őszinte barátság férfi és nő között. Ennek eldöntéséhez laboratóriumba tereltek be baráti párokat, hogy választ kapjunk a kínzó kérdésre. Annyit már most elárulhatunk, hogy a két oldal nagyon másként látja a helyzetet.

A férfi-nő barátság kérdésében olyannyira nincs egyetértés, hogy még kutatásokat is végeztek azzal kapcsolatban, hogy sikerüljön választ találni a kérdésre. Nem biztos, hogy meg fogsz lepődni!

A férfiak jellemzően azt gondolták, hogy a női barátaik vonzódnak hozzájuk

Annak érdekében, hogy megvizsgálják az ellenkező nemek között fűződő barátság életképességét, 88 egyetemi barát párt vontak be egy vizsgálatba. Különböző kérdéseket tettek fel nekik, és a válaszaik alapján megindult az elemzés. A résztvevőknek többek között el kellett játszaniuk azzal a gondolattal, hogy hogyan reagálnának akkor, ha kiderülne, hogy az egyikük romantikus érzéseket táplál irántuk.

Forrás: Canva (pixelfit)

Azért, hogy biztosan őszintén válaszoljanak, a válaszadás anonim volt, ráadásul a barátok egymással sem beszélhettek erről. Az eredmények azt mutatták, hogy a férfiak és a nők hozzáállása között nagy különbségek vannak, egészen máshogy fogják fel a barátságot. A férfiak rendszerint jobban vonzódtak a női barátaikhoz, mint fordítva, ráadásul a férfiak gyakrabban gondolták, hogy az ellenkező nemű barátaik vonzódnak hozzájuk – ami egyébként tévhitnek bizonyult.

Valójában a férfiak arra vonatkozó becslése, hogy szerintük mennyire vonzódnak hozzájuk a női barátaik, gyakorlatilag köszönőviszonyban sem volt a valósággal. A férfiak azt feltételezték, hogy amikor ők vonzódtak a barátjukhoz, akkor a romantikus vonzalom kölcsönös, de amikor ők nem éreztek vonzalmat, nem is feltételezték, hogy a női barátaik vonzódhatnak hozzájuk.

De a nők sem sasszeműek: sokan nem vették észre a vonzalom jeleit. A nők egyébként jellemzően nem vonzódtak a férfi barátaikhoz, és azt feltételezték, hogy a vonzalom hiánya kölcsönös. A kutatás eredményeként tehát a férfiak túlbecsülték a női barátaik által érzett vonzalom szintjét, a nők pedig alábecsülték a barátjuk esetleges vonzalmát.

Forrás: Canva (RossHelen)

A férfiakat nem igazán érdekelte, hogy a barátjuk foglalt, vagy sem

A férfiak és a nők különböztek abban is, hogy a szoros barátságokba mennyi romantikus potenciált láttak akkor, amikor a barát nem volt egyedülálló. A férfiak ugyanolyan valószínűséggel vágytak romantikára a párkapcsolatban élő barátaikkal, mintha egyedülállók lennének, miközben a nőket azok a férfi barátok már nem érdekelték, akik elkeltek.

Egy másik vizsgálat során 249 felnőttet – akik közül sokan házasok voltak – arra kértek, hogy sorolják negatív vagy pozitív tartományba azt az eshetőséget, ha az ellenkező nemű baráttal romantikus viszony alakulna ki. A férfiak pozitívnak ítélték meg azt, ha romantikus szál is keveredne a barátságba, miközben a nők negatívnak.

Az eredmények azt sugallják, hogy a férfiak számára nehezebb a barátzóna, mint a nőknek, és rendszerint több lehetőséget látnak a romantikára a baráti kapcsolatokban – és ezen a ponton el is érkeztünk oda, hogy miért is ennyire bonyolult a férfi-női barátság. Ez természetesen, nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem létezhet a két nem között őszinte baráti kapcsolat, csupán azt, hogy a téma továbbra is a bonyolult címkét viseli magán.

Magyarok elmesélték, hogyan ért véget a barátság extrákkal kapcsolatuk. Kattints a galériára!