Büntetni akarod? Netán irányítani? Vagy csak "visszalőni” rá? Ezért hánytorgatjuk folyton a múltat a partnerünknek

Rengeteg fájdalmas érzést hozhat elő mindkettőtökből, ami csak tovább ronthat a kapcsolatotokon. Mielőtt a múltat kezdenéd ismét felhánytorgatni, érdemes megállni egy pillanatra és átgondolni; mi is a valódi célod vele.

Miért kerülhet elő a múlt?

1. Igaz, vagy hamis

A saját valós, vagy vélt igazunk igazolására rendszeresen a múltat használjuk lőszerként. A másik múltbéli hibáit felhasználva próbálunk saját igazunk mellett érvelni. Lehet, hogy valóban igazunk van, de a harc helyett használjuk inkább az érzelmeinket, hogy megmentsük a párkapcsolatot egy kellemetlenségtől.

2. Valamiért még nem bocsátottunk meg

Gyakran csak azért emlegetjük a múltat, mert még mindig bennünk van egy tüske, és még nem tudtunk megbocsátani. Ha ez így van, akkor vizsgáljuk meg, hogy mi az, ami még mindig fájdalmat okoz, és

a megfelelő pillanatban, érzelmeinket előtérbe helyezve - a másik vádolása és minősítése nélkül - mondjuk el partnerünknek, hogy mi az, ami még mindig fáj, és mi az, amivel kiengesztelhetne minket.

3. Kontroll

Amikor felidézzük párunk múltbéli hibáit, akkor azt az üzenetet is kódolhatjuk, hogy elvesztettük a bizalmunkat, és inkább megragadjuk az irányítást. Léteznek múltbéli téves döntések, de mielőtt bárkit megvádolnánk régi tetteiért, lehet, hogy érdemes egy kicsit magunkban is kutakodni, hogy mi hányszor tévedtünk, és hányszor hoztunk rossz döntést.

Ha a férfi nem érzi a nő részéről a tiszteletet, és a bizalmat, akkor nagyon hamar újabb problémák adódhatnak és akár vége is lehet a kapcsolatunknak.

4. Kitérni a válasz elől

Vannak olyan helyzetek, amikor egyszerűen csak szeretnénk kitérni a válasz elől, mert az kellemetlen számunkra. Ezért egyszerűbbnek gondoljuk, hogy felhozunk egy múltbéli eseményt, vagy sérelmet, mintsem beleálljunk egy olyan témába, amiről nem akarunk beszélni. Ha szeretnénk elkerülni a konfliktust, akkor elég lenne csak annyit mondanunk: “Nekem ez kellemetlen, nem szeretnék róla beszélni.” Ha az adott téma viszont olyan mélyen érint, hogy nem csak kellemetlen, hanem szinte felvállalhatatlan számunkra, akkor érdemes megvizsgálni magunkat, hogy minek a terhét, fájdalmát, szégyenét, vagy felelősségét nem tudjuk vállalni, és miért döntünk inkább úgy, hogy a másikra hárítjuk.

5. Érzelmi kontroll hiánya

Amikor indulatosak vagyunk, gyakran emlegethetjük a múltat. Ebben az esetben úgy tűnik, van egy elvarratlan szál, hiszen ha triggerel valaki minket, akkor azonnal olyan heves érzelemmel reagálunk, amit nem tudunk kontrollálni. Nagyon nagy önfegyelemre, és önkontrollra van szükség, hogy ezekben az esetekben meg tudjunk tartani önmérsékletünket, és elkerüljük az érzelmi kirobbanást.

Érdemes megfigyelnünk, hogy mi váltotta ki az érzelmi reakciót, és önismereti munkával - például családállítás, kineziológia, theta-healing, meditáció segítségével - magunkba nézni, hogy megoldjuk, és érzelemmentessé tegyük a múlt bizonyos pontját, bevésődött eseményét.

6. Büntetés

Ha büntetni akarunk valakit, akkor nagy valószínűséggel olyan emlékeket fogunk a múlt bugyrából kiragadni, amit a másik szégyell, vagy amelyben bűnösnek érzi magát. Amikor ilyen kellemetlen múltbéli cselekedettel, tettel állítjuk szembe a partnerünket, akkor olyan érzelmeket hívunk a jelenbe, amit mi magunk sem szeretnénk újraélni. Semmi sem rosszabb, mint amikor egy általad szeretett ember a legrosszabb énedre emlékeztet. Felidéződik a fájdalom, és a probléma nem csökken, hanem sokkal inkább károsodik a kapcsolat.

Hogyan szokhatunk le a múlt hánytorgatásáról??

Ha észrevesszük, hogy éppen a múlttal szeretnénk előhozakodni, akkor tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket:

 • Miért most?
 • Miért jön ebben a pillanatban ez elő bennem?
 • Hányadszor fordul elő, hogy ezzel hozakodok elő?
 • Miért fontos az, ami akkor történt?
 • Milyen érzelmeket vált ki belőlem az, amit fel szeretnék hozni?
 • Mi rejlik a szavak mögött?
 • Mi a valódi szándékom?
 • Mi az az érzelmi igény, ami nincs kielégítve?
 • Mi az, amit meg szeretnék oldani?
 • Hogy próbáltam eddig megoldani?
 • Hogy lehetne megoldani?

A múlt hánytorgatása rengeteg fájdalmas érzelemmel járhat együtt, ami mindenképp negatív hatással van a párkapcsolatra. Nem beszélve arról, hogy a másik félben egy védelmi reakció indul be, ami a férfi esetében egyenlő a harccal, a küzdelemmel; amiben biztos, hogy alul maradunk. Érdemes tehát odafigyelnünk, hogy mit, és miért akarunk a múltból elővenni.

Ha te is szeretnél sikeres nő lenni, de nem tudod, hogyan, akkor érdemes elolvasnod a 99% Légy az egyetlen! című könyvem, vagy részt venni a 99% 2 napos tanfolyamomon, hogy te is magabiztos, határozott, tartással teli nő lehess, akit megbecsül a férfi.

Tari Valéria párkapcsolati tanácsadó írásait, gondolatait minden szerdán olvashatod itt, az ÉvaMagazin.hu-n!

Ezen kívül itt találkozhatsz még vele:

https://99szazalek.blog/

S hogy mi minden jelezheti előre, hogy a kapcsolatod kezd széthullani, Galériánkból megtudhatod!