Borítókép: Az a bizonyos első ovis szerelem, avagy hogyan szerettünk mi az óvódában? Forrás: Pixabay.com/ E.L. Rose

Az a bizonyos első ovis szerelem, avagy hogyan szerettünk mi az óvódában?

Az első ovis szerelem, sokunk emlékei között megmarad. Egy név, egy pillanat, egy érzés, ami az szerelem első nyiladozásának érzésével keveredik.

Ahány ismerősnek tettem fel az ’emlékszel-e az ovis szerelmedre’ kérdést, annyian vágták rá azonnal az illető nevét is. Úgy látszik, hiába vagyunk 4-5 évesek, az első szerelem emléke mélyen belénk ivódik és valahogy ez az a szerelmi műfaj, amit már felnőttként tudunk csak nevén nevezni.

Akkor áll össze a kép, hogy bizony ezzel a Robikával kapcsolatban nagyon is megmozdult bennünk valami, mert az nem lehetett véletlen, hogy mindig őt rángattuk bele, abban a vészterhes cselekedetbe, mely során a pöttyöslabdát elástuk az óvoda udvari homokozóban akkor, amikor az óvó néni épp bement zsepiért.

Egy óvónő ismerősöm elmesélte, hogy felettébb helyesek tudnak lenni az első szerelembe esett gyerekek. A legkitartóbban küzdenek azért, hogy átülhessenek a kiszemelt kisfiú mellé vagy az ágyukat alvásidőben, a másik mellé tudják tenni. Az egymás kergetése, majd elkapása -ha ismétlődően ugyanazon párokkal fordul elő- egyértelműen jele lehet annak, hogy ott bizony szerelem van kibontakozóban.

Mi is a szerelem az óvodás korúaknál?

Elkezdtem keresgélni a témában, hogy vajon a pszichológia hogyan írja le ezt a szerelmi állapotot. A kanadai Dr. Karen Bax klinikai pszichológus azt mondja, ezeket az első szerelmeket, meghatározóan a személyes közelség és a biztonságérzet megléte jellemzi.

Nem véletlenül fordul elő, hogy a kislány az apukájához szeretne felségül menni majd, vagy a kisfiú a bébiszitterét szeretné feleségnek.

Hogyan kezeljük szülőként óvódás gyerekünk ’szerelmi életét’?

Dr. Bax azt javasolja, ha nem is vagyunk kiegyezve gyermekünk választottjával -az érzelmi fejlődés teljes spektrumát szem előtt tartva- ne kezdjük el győzködni gyerekünket, hogy miért fűzzön le arról a kisfiúról vagy kislányról: egyszerűen csak legyünk kíváncsiak és ne csináljunk nagy ügyet az ilyen jellegű kapcsolatokból. Maga az élethelyzeti viszont bőséges teret enged az érzelmek és az kapcsolati szintek közötti differenciálására. A közös beszélgetések során érinteni lehet a különböző típusú kapcsolatok és a szeret, szerelem fogalmát.

Na de vissza azokra a bizonyos ovis szerelmi történetekre. Kíváncsi lennék hányatok emlékeiből villant be, a cikk olvasása során ovis szerelemetek neve.

Galériánkban igaz, ovis szerelmi történeteket olvashattok.