Borítókép: A szülői jóllét elengedhetetlen a gyerekek fejlődéséhez Forrás: Getty Images

A szülői jóllét elengedhetetlen a gyerekek fejlődéséhez

Szülőként annyi mindenre kell figyelni, hogy a személyes jóllét és a párkapcsolat ápolás gyakran háttérbe szorul. Pedig az egészséges szülői kapcsolat és az ezzel járó minta nagyban befolyásolja a gyerekek közérzetét és fejlődését, így érdemes kiemelt figyelmet fordítani rá.

Természetesen, nem arról van szó, hogy a szülők ne akarnák a legjobbat a gyerekeiknek! Inkább arról, hogy az emberek sokszor úgy vannak vele még ma is, hogy ha nem vesznek tudomást a gondról, az nincs is. És még ha van is hajlandóság a megoldásra, ha már külső segítséghez kéne fordulni, megtorpannak. Mi magyarok, jellemzően nem szeretjük „kiteregetni a szennyest”, megosztani másokkal, ha valami problémánk van, azt meg főleg nem, ha valamire nem tudjuk a választ vagy, esetleg még durvább: hibáztunk! Fokozottan igaz ez a párkapcsolatokra, párkapcsolat és szülőség témájára.

A flamand kormány évek óta fokozott figyelmet fordít a párkapcsolati jólét támogatására, különböző tippeket adva a pároknak a kapcsolat megszilárdításához a szülői lét legelejétől. Ezt alapul véve készített el a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány egy kiadványt, amelyben hazai pszichológus és családterapeuta szakemberek elemzik a magyarországi helyzetet és amelyben a párkapcsolatot erősítő tippek – a szülővé válás, intimitás megtartása, beszélgetés fontossága, konfliktuskezelés stb. – mellett, a legfontosabb segítő szervezetek és szakemberek elérhetősége is listázva van. Ezzel igyekeznek minden szülőnek az aktuális helyzetére alkalmazható segítséget nyújtani, ezzel a gyerekek jóllétét támogatva.

Galériánkban Vekerdy Tamás gondolatait olvashatod gyereknevelésről, szülőségről!