5 kérdés és 5 válasz, amit mindig is tudni akartál a megcsalásról

Borítókép: 5 kérdés és 5 válasz, amit mindig is tudni akartál a megcsalásról Forrás: Getty Images
Van, aki számára már egy könnyed kis flört is szakító ok, más még egy félrelépésből sem csinál nagy ügyet. Valójában mi számít megcsalásnak? A titkos csetelés már az? Vagy csak az a lényeg, hogy testi kapcsolat alakuljon ki a két fél között? Utánajártunk!

Mi számít megcsalásnak?

Nincs egyértelmű definíció, hiszen szinte minden ember számára mást jelent. Van valós, fizikai aktussal járó megcsalás, létezik virtuális megcsalás, érzelmi hűtlenség és akár anyagi is. Ezek előfordulhatnak külön-külön, de akár együtt is. Indulhat az egész egy találkozással, egy ártatlan kis flörttel, ami aztán átterelődik a virtuális térbe, ahol aztán a felek elkezdhetnek érzelmileg is megnyílni egymásnak, és ez vezethet el végül a fizikai megcsalásig. De nem ritka a csupán testiségen alapuló félrelépés sem (ezek a tipikus egyéjszakás kalandok).

Mi az oka, miért lesz hűtlen valaki a partneréhez?

A megcsalás egy nagyon komplex jelenség. Biológiai oldalról sokan azért keverednek afférba, mert a jelen kapcsolatuk ellaposodott, vágynak az újdonságra és attól remélik, hogy újra átélhetik a szexuális izgalmat. Ugyanakkor maga a tudat, hogy valami tiltott és veszélyes – így magában rejti a lebukás kockázatát –, is lehet izgató valaki számára. Pszichológiai oldalról nagyon sok faktor közrejátszhat: kötődési gondok, amelyek gyermekkorra vezethetők vissza, traumák, komplexusok, de mindenképpen kell, hogy legyen a megcsaló félben eredendő hajlam is a megcsalásra. A szociális és környezeti résznél a párkapcsolat milyensége a legfontosabb tényező: mennyire kielégítő a kapcsolat a két fél számára.

Hogyan reagálnak a nők és hogyan a férfiak a megcsalásra?

Nem lehet általánosságban kijelenteni, hogy a férfiakat inkább a szexuális hűtlenség zavarja, a nőket pedig inkább az érzelmi megcsalás, mert ez durva – és nem is valós – általánosítás lenne. És már csak azért sem célravezető, mert sokszor a kettő – az érzelmi és a szexuális jellegű megcsalás – együtt jár. Az viszont biztos, hogy mindkét nem kiakad a megcsaláson. Abban van nagy különbség, hogy ki, hogyan reagálja le a hűtlenség tényét és mit kezd vele. Ez pedig nem attól függ, hogy férfiról vagy nőről van szó.

Csak rossz kapcsolatban fordulhat elő megcsalás?

A kutatások szerint a nem házas kapcsolatokban gyakoribb a megcsalás. A randizás, járás és együttélés alatt sokkal, de sokkal nagyobb a megcsalások száma, mint a házas felek közt. Ennek az az oka, hogy a házasságban sokkal több az elköteleződés, több a veszítenivaló, míg az együttélésben gyakran nincsenek kimondva a szabályok, így a korlátok és a határok sem. És nem igaz, hogy csak a rossz kapcsolatokban fordulhat elő félrelépés. Mert az sok esetben sokkal inkább az egyik fél éretlenségével, önbizalomhiányával, komplexusaival, saját útkeresésével van összefüggésben – és annak semmi köze sincs a kapcsolatához.

Megelőzhető a megcsalás?

Sajnos biztos módszer nincs a megcsalás megelőzésére. Inkább csak olyan tényezők, amelyek csökkenteni tudják a rizikófaktort. Ilyen például, ha a párkapcsolatban két azonos vagy nagyon hasonló értékrendű fél van, akik meg tudnak beszélni egymással mindent: a megéléseiket, félelmeiket, akár még a kínosabb dolgokat is. És az is lényeges, hogy hasonlóan gondolkodjanak a megcsalásról.

+1 kérdés: mi a teendő, ha lebukott a párod?

A válasz nagyban függ attól, hogy csak gyanítod vagy teljesen biztos vagy abban, hogy megcsalnak. Nem ajánlott azonnal borítani mindent, érdemes alaposan megvizsgálni a megcsalásra utaló jeleket, bizonyítékokat. Ha kiderül, hogy valóban félrelépett a párod, ne csald vissza dühből, hiszen az semmit nem old meg, és sem neked, sem másnak nem egészséges megoldás. Még akkor sem, ha jogosan érzel dühöt és fájdalmat.

Forrás: ITT

Íme pár igaz történet arról, hogy ki és miért lépett félre, és hogy utólag megbánták-e!