JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Így fog jövőre is szépen virágozni a tulipán, a jácint és a nárcisz

Borítókép: Így fog jövőre is szépen virágozni a tulipán, a jácint és a nárcisz Forrás: Suneo1999 / Pexels
Néhány későn virágzó fajtát leszámítva lassan elbúcsúznak a legkedveltebb tavaszi hagymások, de ez nem jelenti azt, hogy most már nem kívánnak gondoskodást. Ahhoz ugyanis, hogy jövőre újra virágozzon a tulipán, a jácint és a nárcisz, be kell tartani néhány szabályt.

Bár a rendszertani besorolásuk szerint nem sok közük van egymáshoz (a tulipán a liliomfélék, a jácint a spárgafélék, a nárcisz pedig az amarilliszfélék családjába tartozik), és ránézésre sem lehet összekeverni őket, több ponton is hasonlítanak egymásra. A tulipán, a jácint és a nárcisz is tavasz elején kezd virágozni, ezért üde színfoltot adnak a kertben, amikor a legtöbb virág még csak ébredezik téli álmából. Kiültetve, cserépben és vágott virágként is lehet bennük gyönyörködni (ha még szeretnél szüretelni belőlük, siess!), ráadásul több ezer fajtájukat termesztik mára, így nagyon változatosak.

Forrás: Vural Yavas / Pexels
A tavaszi hagymások színpompás virágzásával éled fel a kert igazán.

De a legfontosabb közös tulajdonságuk, hogy mindhárom évelő hagymás növény, ami azt jelenti, hogy a tápanyag-raktározásra egy módosult föld alatti hajtás szolgál. Ezt a hagymát belül húsos pikkelylevelek, kívülről pedig elszáradt buroklevelek alkotják. A hagymatönk csúcsrügyéből tör felfelé a növény hajtása, lefelé pedig gyökeret fejleszt. És hogy miért tartok biosz órát? Mert ez a virághagyma lesz a kulcsa annak, hogy jövőre újra virágozzon a tulipán és másik két társa! Ha elvirágzás után elég tápanyagot tud magába szívni, nyugalmi időszakban megfelelően tárolod, majd az újra kiültetésnél is ügyelsz, évről évre csodálhatod a tavaszi virágpompát.

Mutatom, lépésről lépésre, mit kell tenned, hogy jövőre is szépen virágozzon a tulipán, a jácint és a nárcisz: