Borítókép: 6 izgalmas tény a tulipánokról

6 izgalmas tény a tulipánokról

A tulipán állítólag nőiességünk szimbóluma. Biztos, hogy mindent tudsz róla?

A tulipán akár a hó alól is előtör, és bámulatba ejti a világot nemesen egyszerű formájával, hihetetlen színeivel, a feszesen zárt bimbókkal, amelyek hamar kibomlanak és kitárják pompájukat.


A képen látható tulipánfajták:Jan 
van Ness, Bright Parrot, Holland Queen, Pink Diamond, Ad Rem, Ile de France

1. Tudtad, hogy a keresztény szimbolikában a fehér tulipán a szüzesség, a testi-lelki tisztaság jelképe? A világos színű, zárt tulipánbimbók ma is az 
ártatlanságra, az ifjúságra utalnak.

2. A tulipán neve a „turbán” jelentésű perzsa/fárszi szóból származik: alakja hasonlít az iszlám világban használt fejfedőhöz. Hozzánk állítólag a török hódítók révén került.

3. A 17. században a tulipántermesztés hatalmas üzlet volt Németalföldön. 
Kitört a „tulpománia” tömeges tébolya, egy-egy értékesebb virághagyma árából házat lehetett venni az amszterdami csatornaparton.

4. A rózsaszín bimbó a bontakozó nőiességű fiatal lányok színe. Remélhetőleg ezt a férfiak is tudják, és bizonyos koron túl nem köszöntik kedvesüket rózsaszín tulipánnal.

5. A piros tulipán az ősi közel-keleti ábrázolásokban és a magyar díszítőművészetben is az érzéki örömökre utal, ezért került rá a menyasszonyi kelengyét őrző ládára. Apiros tulipános láda azelvesztett 
szüzességre is utalhatott.

6. A sötétpiros szín – és a nyílófélben lévő virág – a már kibontakozott női nemiség, a szaporodás, a szülés jelképe. Némely szimbólummagyarázók egyenesen a széttáruló női combokkal hozzák kapcsolatba.

Stylist: Rózsa Szonja, fotó: Villányi Csaba/Flashback