Újévi fogadalmad a környezettudatosság? 10 tipp, hogyan csökkentsd ökológiai lábnyomodat

Borítókép: Újévi fogadalmad a környezettudatosság? 10 tipp, hogyan csökkentsd ökológiai lábnyomodat Forrás: pexels/Min An
Talán nincs is olyan ember, aki élete során ne fogadna meg valamit az újév beköszöntével. A fogadalmak betartása azonban a saját magunk és környezetünk felé támasztott magas elvárások miatt sokszor kudarcba fullad, és nehéz tartani magunkat az eredeti tervhez. A cél, hogy olyan ígéreteket tegyünk, melyek hasznosak, reálisak és viszonylag könnyen kivitelezhetőek. Ilyenek lehetnek a környezettudatosság jegyében tett zöld fogadalmak, melyek kis lépésekben, ám annál jótékonyabban járulnak hozzá az ökotudatos életmódhoz.

A környezettudatosság nem újkeletű fogalom, viszont az abban való gondolkodás és a zöld szemléletmód alkalmazása egy hosszasan felépített folyamat eredménye. Az ökológiai lábnyom csökkentésének célja a környezeti fenntarthatóság támogatása megfelelő cselekedetekkel és szokásokkal.

A környezetvédelem, így a tudatosság történelme igen régre nyúlik vissza, hiszen már az iparosodás korában is felismerték, hogy a káros anyagokat kibocsátó nagy gyárak mennyire szennyezik a környezetet. Az ipari vegyi anyagokból keletkezett szemét mennyiségének növekedésével a helyzet még inkább megoldásért kiáltott.

A környezettudatosság és fenntarthatóság első alappilléreit 1863-ban fektették le, amikor megalkották az első modern környezetvédelmi törvényt Angliában. Bár a szennyezés elkerülésére napjainkban számos hasznos és közvetett intézkedés létezik, a legtöbbet akkor tehetjük, ha saját magunk is szerepet vállalunk a témában a fenntarthatóbb és szebb jövőért, mely már nemcsak minket érint, hanem a következő generációkra is nagy hatással lesz.

Bizonyos szabályok betartásával, tudatos odafigyeléssel és néhány szokásod megváltoztatásával csökkentheted a túlfogyasztást és a pazarlást. Sorold te is első helyre a környezettudatosságot a fogadalmak listájában, hogy apró léptekkel te is hozzájárulhass a bolygó védelméhez.

Forrás: Pexels/ Polina Kovaleva

Alábbiakban 10 tippet gyűjtöttünk össze, hogy hogyan csökkentheted ökológiai lábnyomodat!

Komposztálj!

Ha teheted, hozz létre kertedben egy kisebb komposztálót, mellyel egy kiváló újrahasznosítási folyamat részévé válhatsz. Ekkor a háztartásodban keletkező szerves hulladék természetes úton lebomlik, csökkentve ezzel a felhalmozott hulladékmennyiségét. A komposztálással több szén kerül a földbe és kevesebb szén-dioxid a levegőbe, mely által csökkennek az üvegházhatású gázok.

Vásárolj csomagolásmentesen!

Egyre nagyobb az igény a csomagolásmentes termékekre, köszönhetően a tudatos szemléletmódnak. Ezekben a boltokban saját tárolódban az általad kiválasztott mennyiségben tudod hazavinni a csomagolás nélküli árukat. Pékáruknak szerezz be arra alkalmas zsákokat, zöldségeknek vászontáskákat, száraz áruknak tároló dobozokat, és indulhat a válogatás.

Készíts előre bevásárlólistát!

Mindig úgy vásárolsz, hogy csak azt veszed meg, ami ténylegesen kell otthonra? Ha előzetesen összeírod, mire is van pontosan szükséged, csökkentheted a feleslegesen megvásárolt termékek és ezáltal a felhalmozott szemét mennyiségét is. Az impulzív vásárlást elkerülheted akkor is, ha online vásárolsz be, így nem akad meg a szemed olyan termékeken, melyek nem létszükségletesek az aznapi bevásárlásnál.

TOVÁBBI TIPPEKÉRT LÁTOGASS el GALÉRIÁNKBA!