Cselekvő környezetvédelem: hamarosan mindenkinek kötelező lesz a komposztálás

Borítókép: Cselekvő környezetvédelem: hamarosan mindenkinek kötelező lesz a komposztálás Forrás: Canva (Yuliia Chyzhevska)
Egy uniós szabályozásnak köszönhetően 2024-től Magyarországon és az egész Európai Unióban is kötelező lesz a biohulladék külön gyűjtése, azaz a komposztálás. A papír, műanyag, fém külön gyűjtése eddig is az életünk része volt, a biohulladék gyűjtése egy új feladat elé állít majd minket, de ez egyáltalán nem baj. Megmutatjuk, hogy miért.

Mi is a komposztálás?

A fenntarthatóság és környezetvédelem ma már nélkülözhetetlen része a mindennapi életünknek. Az egyik leghatékonyabb módszer, amellyel hozzájárulhatunk a környezetünk védelméhez és a fenntartható jövőhöz, az a komposztálás. A komposztálás egy olyan folyamat, amely során a természetes bomlás révén átalakítjuk a konyhai és kertészeti hulladékot értékes trágyává. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a komposztálás jelentőségét, előnyeit, lépéseit és néhány gyakorlati tanácsot is megosztunk a sikeres komposztáláshoz.

Forrás: Canva (D-Keine)

A komposztálás előnyei

1. Hulladékcsökkentés

A komposztálás révén kevesebb szerves hulladék kerül a szemétlerakókba, csökkentve a lerakók terhelését, és a szemétégetés szükségességét. Ezáltal csökken a környezeti terhelés és a széndioxid-kibocsátás.

2. Fenntartható kertészkedés

A komposztált trágya kiváló minőségű és környezetbarát tápanyagforrás a kertészeti és mezőgazdasági területeken. Az egészséges talaj és növények jobb termést eredményeznek.

3. Talajjavítás

A komposzt gazdag tápanyagokban, például nitrogénben, foszforban és káliumban, amelyek nélkülözhetetlenek a növények növekedéséhez. A komposzt hozzájárul a talaj szerkezetének javításához, megnöveli a vízmegtartó képességet és csökkenti a talajerózió kockázatát.

4. Pénzügyi megtakarítás

A komposztálás segítségével csökkenthetjük a trágya- és talajjavító anyagokra fordított költségeket. Emellett a kevesebb hulladék szállítása is megtakarításokkal jár.

De miért kell a háztartásoknak is külön gyűjteni a biohulladékot?

Az uniós szabályozás értelmében többé már nem dobálhatjuk ki a kommunális szemétgyűjtőbe a biohulladékot, hanem meg kell oldani azok komposztálását, külön gyűjtését.

A cél innentől az lesz, hogy a biohulladékra ne szemétként tekintsünk, hanem értékes tápanyagforrásként, amit a legjobb, ha a természet körforgásába juttatunk vissza. A jelenlegi jogi szabályozás nem a mai állapotokra, a mai technikai, szervezési megoldásokra reflektál, idejétmúltnak is nevezhetjük.

A közösségi megoldás alatt most még csak a társasházi gyűjtést értik, pedig a komposztálópontok létrehozása és üzemeltetése fontos hulladékkezelési megoldás lenne. Jelenleg csak a fővárosban és Szegeden vannak ilyen pontok, ahol bármikor leadhatjuk a biohulladékot. Az uniós szabály betartásához tehát szükség lenne további közösségi komposztálókra, lehetőleg minden nagyvárosban és nagyobb településen.

Emellett a sűrűn lakott területeken, elengedhetetlen lesz a biohulladék házhoz menő begyűjtését kialakítani. Több országban végzett kutatás már bebizonyította, hogy a legmagasabb begyűjtési arányt és a legjobb minőséget, a házhoz menő rendszerben tudjuk elérni. Ehhez azonban megfelelő kommunikációra és a lakosság szemléletformálására is szükség lesz. A kötelező uniós hulladékos célszámok teljesítése mellett, az agráriumnak ugyanúgy érdeke, hogy ezeknek a hulladékoknak a megfelelő kezelése végre megoldódjon.

Tehát, hogy hogyan fog ez a gyakorlatban megvalósulni, az még kérdés, de összegyűjtöttünk néhány tippet, ha otthon fognál bele a komposztálásba.

Forrás: Canva (piotr_malczyk)

Hogyan álljak neki a komposztáláshoz?

Magam részéről volt, mikor gilisztákat tartottam egy nagy földdel töltött ládában az erkélyen, és konyhai hulladékkal etettem őket. Szépen komposztálódott minden, ám ahogy beköszöntött a hideg időszak, a kukacok élettanilag lelassultak, így a házi komposztálóm megszűnt.

Ezután vásároltam egy vödör szerű komposztáló tartályt. A konyhai hulladékhoz speciális biológiai kultúrát kellett adni rétegezve, ami segített a lebontásban. Ennek a komposztálásnak a költözésünk vetett véget. A vödör eltört, nem pótoltuk.

Jelenleg a közösségi komposztálás felé kacsingatunk.

Mik a komposztálás lépései?

1. Hulladékgyűjtés

Kezdjük azzal, hogy elkülönítjük a szerves hulladékot a többi szeméttől. A konyhai maradékok, kávézacc, tojáshéj és kertészeti hulladék, mind kiváló alapanyagok a komposztáláshoz. Ezeket otthon, a konyhánkban is gyűjthetjük egy jól záródó fémdobozban.

2. Komposztláda kiválasztása

Válasszunk ki egy megfelelő komposztládát vagy komposztdobozt. A méretét érdemes az elérhető helyhez és a keletkező hulladék mennyiségéhez igazítani.

Forrás: Canva (MementoImage)

3. Rétegezés és keverés

Rétegezzük egymásra a zöld és barna anyagokat. A zöld anyagok (pl. konyhai hulladék) magas nitrogéntartalmúak, míg a barna anyagok (pl. levelek, apró ágak) magas széntartalmúak. Időnként alaposan keverjük át a komposzthatást, hogy biztosítsuk a megfelelő szellőzést és nedvességet.

4. Nedveség ellenőrzése

A megfelelő nedvességszint fontos a komposztálás során. A komposztanyagot nedvesnek, de nem túl vizesnek kell tartani. Szükség esetén locsoljuk meg vízzel vagy adjunk hozzá száraz anyagot.

5. Idő és türelem

A komposztálás folyamata időbe telik. Általában 2-6 hónapig tart, attól függően, hogy milyen anyagokat használunk és milyen körülmények között zajlik a folyamat.

6. Érés és használat

Amikor a komposzt teljesen lebomlott és érett állapotba került, használhatjuk kerti talajjavításhoz vagy növénytápláláshoz.

Ódzkodsz a komposztálástól?

A komposztálás nem csak környezetvédelmi szempontból fontos, hanem egyben praktikus és hatékony módszer is a hulladékok kezelésére. Az otthoni komposztálás lehetőséget ad arra, hogy közvetlenül részt vegyünk a fenntartható hulladékkezelésben és a környezetvédelemben. A megfelelő lépések betartásával, bárki képes lehet sikeresen komposztálni, hozzájárulva ezzel a zöldebb jövőhöz.

Nem tudod elképzelni, hogy otthon hogyan gyűjthetnéd a biológiai hulladékot? Kattints a lenti galériánkba! Mutatunk néhány példát!