Növények napos erkélyre: 5 imádnivaló napimádó

Borítókép: Növények napos erkélyre: 5 imádnivaló napimádó Forrás: Getty Images (AleksandarNakic)
Akiknek a meleg és a tűző nap sem ellenségük, sőt, éppen ezt szeretik: íme, a legjobb növények napos erkélyre!

Ha eddig csak azért nem zöldítetted be az erkélyed, mert biztos voltál benne, hogy a tűző nap és a meleg miatt semmi sem maradna meg ott, akkor hadd segítsünk. Mert bizony, vannak olyan növények napos erkélyre, amelyeket nem visel meg a forróság. Sőt, kifejezetten azt szeretik, ha a napsugarak minél inkább simogatják őket. Többségük ráadásul kimondottan igénytelen és nem is drága.

Soroljuk még az előnyeiket? Inkább megmutatjuk, mi mindenből érdemes válogatni, ha egy kimondottan napfényes balkont szeretnél bezöldíteni.

5 szuper tipp: a legjobb növények napos erkélyre

1. Kaktuszok és pozsgások: Sivatagi növényként szinte alig kell őket locsolni, és akkor is szépen fejlődnek, ha mondjuk nem a legjobb minőségű földbe ülteted őket.

2. Petúnia: A korai spanyol felfedezők „csúnyának” tartották, ma viszont már nem erről híres a petúnia, hanem például arról, tökéletes választás a forró, napos erkélyre. És van még egy nagy előnye, hogy sosem unalmas! Sokféle színben és mintában kapható: van belőle többek közt egyszínű, csíkos, fodros, illatos.

A legerősebb napimádó

3. Csilipaprika: Ha fűszernövényt termesztenél az állandóan napos erkélyen, vagy akár egy déli fekvésű ablakban, a csilipaprika is jó választás lehet. A legtöbb fajtának csak fény kell meg egy kis víz, és hamarosan megajándékoznak néhány kicsi, de erős terméssel.

4. Levendula: Jól bírja a tűző napot, és azt is, ha ritkábban locsolod, de azért ne hagyd, hogy teljesen kiszáradjon alatta a föld. Ha lehet, ültesd nagyobb cserépbe, mint amekkora a mérete alapján első pillantásra indokolt lenne, mert úgy „terjeszkedhet”, és akár méretes bokorrá is nőhet a levendula.

5. Hibiszkusz: Ha az a kérdés, melyek a legjobb növények napos erkélyre, keveseknek jut eszébe a hibiszkusz. Pedig ez a „csodanövény” tavasztól őszig buja virágokba boríthatja az erkélyedet. Egyedül vízigényére érdemes odafigyelni, különösen ha nagyon forró a nyár.

Forrás1, forrás2, forrás3

Tudod, melyik növények szeretnek az árnyékban élni? Mutatjuk a lenti galériánkban!