Így lehet csodás fűszerkerted balkonládában: 3+1 tipp

Borítókép: Így lehet csodás fűszerkerted balkonládában: 3+1 tipp Forrás: Getty Images (martiapunts)
A fűszer- és gyógynövények termesztése szabadföldön valamivel egyszerűbb feladat, mint cserépben vagy balkonládában, hiszen nagyobb helyük van terjeszkedni, nem szárad ki olyan hamar a földjük, fejlődésüket a talajban élő mikroorganizmusok is segítik. Néhány egyszerű tippet betartva azonban a cserépben nevelt fűszernövények termesztése is gyerekjáték.

Május 3-án egy igazán illatos és izgalmas workshop keretein belül kaptunk útmutatást a fűszerkert kialakításának lépéseiről, legyen szó szabadföldi termesztésről vagy egy balkonról. Beh Mariann, a STIHL kertápolási szakértője ezenkívül beszélt a fűszernövények igényeiről, gondozásáról és arról is, mi mindenre használhatjuk fel a saját magunk termesztett aromás fűszer- és gyógynövényeket. Lehetőségük nyílt kipróbálni néhányat a STIHL gépkínálatából, és Bodor László műszaki managertől praktikus tanácsokat kaptuk a gépek használatáról is.

A fűszernövények gondozása nagyon hálás feladat, mert a legtöbb fűszernövény könnyen termeszthető, nem igényel különösebb törődést és sokszínűen felhasználható a konyhában.

Így lehet csodás fűszerkerted balkonládában

1. Nem mindegy, mibe ültetünk

A sikeres termesztés során egyáltalán nem mindegy, hogy mibe ültetjük el a növényeinket, legyen szó fűszernövényekről vagy dísznövényekről. A cserepek, balkonládák anyagát mindenki a saját igényei szerint kiválaszthatja, itt az egyedüli szempont az legyen, hogy amíg a műanyag ládák nagyon könnyű súlyúak, addig egy földdel teli agyagcserép súlya igencsak nagy lehet. Ami viszont minden esetben nagyon fontos, hogy a cserép alul lyukas legyen. A fűszernövények nem tűrik a gyökereik körüli pangó vizet, a levegőtlen talajt, ezért a cserép alján ki kell tudnia folyni a felesleges víznek. A cserepek alá minden esetben tegyünk alátétet, így a kifolyt víz nem vész kárba, nem lesz koszos a teraszunk burkolata sem.

2. A megfelelő földkeverék és az agyaggolyó

A cserép vagy balkonláda kiválasztása után jöhet a földkeverék, amely legyen jó vízáteresztő képességű, laza és tápanyagban dús. Vásárolhatunk kifejezetten a fűszernövények igényeinek megfelelő földkeveréket, vagy összekeverhetünk általános virágföldet és érett, átrostált komposztot kétharmad-egyharmad arányban. A cserepek aljába szórjunk 2-3 cm vastagon agyaggolyót, amellyel megakadályozhatjuk a növények kiszáradását és a túlöntözésüket is. Az agyaggolyó az öntözés során magában szívja a felesleges vizet, és később, amikor már alacsonyabb a föld nedvességtartalma, visszaengedi a nedvességet a talajba.

3. Könnyen termeszthető fűszernövények

A fűszernövények kiválasztásakor vegyük figyelembe a kert vagy a terasz adottságait. A legtöbb fűszernövény a déli fekvésű, napos, meleg helyen érzi jól magát, de akadnak olyan fűszernövények is, melyek az árnyékosabb részeken is szépen fejlődnek, például a citromfű, a különböző mentafélék, a petrezselyem vagy a zeller. A növények kiválasztásakor azt is tartsuk szem előtt, hogy melyek évelők, melyek egynyáriak. Egynyári fűszernövények, melyeket májustól az őszi fagyokig tudjuk termeszteni a bazsalikom, a kapor, a koriande. Évelő, balkonon is könnyen termeszthető fűszernövény a (bors)menta, a citromfű, a kakukkfű, a levendula, az oregánó, a rozmaring és a zsálya.

4.Szakszerű ültetés

A palántáról való ültetés nagyon látványos, mert nem kell várnunk a vetőmagok kelésére, rögtön mutatós kompozíciót tudunk összeállítani. A műanyag cserepekben lévő palántákat nagyon óvatosan szedjük ki az edényekből. A legjobb módszer, ha az egyik kezünkkel megnyomkodjuk a lefelé tartott cserép oldalát néhányszor, a másik kezünkkel pedig tartjuk a növényt, amely így könnyen kicsúszik földlabdástól a cserépből, nem törik meg. Abban az esetben, ha a gyökérzet sűrűn átszőtte a földlabdát, néhány helyen vágjuk meg metszőollóval vagy törjük meg az ujjainkkal, mert így az ültetés után intenzívebb gyökérképződésre ösztönözhetjük a növényt. A földdel teli cserépben kézi lapát segítségével alakítsuk ki az ültetőgödröket, amelyekbe helyezzük el a fűszernövényeket földlabdástól, tegyünk valamennyi földet a száruk köré, nyomkodjuk le körülöttük a talajt. Végül öntözzük be a talaj bőségesen, a legjobb, ha erre esővizet tudunk használni.

Profi kertápolási gépek a fenntarthatóság jegyében

Az akkumulátoros gépek egyik legnagyobb előnye, hogy a munkavégzés közben nem kell a hosszabbítókábelre ügyelnünk, ami nagyban megkönnyíti a munkát és sokkal biztonságosabb is. A benzinmotoros gépekhez képest pedig a környezetünket sem terheljük. Az akkumulátoros gépek a megvásárlás után rögtön használatók. A LED-es töltöttségjelző gombnyomásra kijelzi az akkumulátor töltöttségi állapotát, és a töltési folyamatról is tájékoztat. Az akkumulátoroknak 1200 töltésig nincs kapacitásvesztségük.

Ha nőként sem ijedsz meg a kerti munkálatoktól, az akkumulátoros fűrészek, az elektromos aprítógépek, a permetezők jó barátaid lesznek!