Te tudtad, honnan származik ez a 7 virágnév?

Borítókép: Te tudtad, honnan származik ez a 7 virágnév?
Szegfű, tulipán, orgona... utánanéztünk, miért hívják őket pontosan úgy, ahogy.

1. Szegfű


Fotó: Pinterest

A magyarban a szegfűszeg elnevezés létezett előbb; fűszerként a szárított virágbimbót fogyasztjuk (hoppá, újabb érdekes adat), amelynek csak valamikor 1500 körül tűnt fel a hasonlósága a szegfű virágával. A szegfű latin neve Dianthus, vagyis az istenek virága; Theophrastus görög botanikustól kapta a nevét a Kr. e. 4. században.

2. Rózsa

Fotó: Europress

A rózsát a legtöbb európai nyelven hasonlóképp mondják. Valószínűleg a görög rhódon (rózsabokor) szó az eredete, amely azonban óperzsa gyökerekkel rendelkezik. Nem csoda, a rózsa legtöbb alfaja Ázsiában őshonos.

3. Ibolya


Fotó: Pinterest

A viola szónak ezt a szóhasadással keletkezett változatát már a 14. században használták Magyarországon. Maga a viola a latin lila színről kapta a nevét (ellentétben a rózsával, ott fordítva történt).

4. Nefelejcs


Fotó: Europress

Egy középkori német legenda szerint Isten már minden növényt elnevezett, amikor egy apró virágocska odakiáltott neki: "ne feledkezz meg rólam!" Több más mese is szól a szerelmesek virágjáról, amelyet számos mai nyelven hívnak nefelejcsnek (németül Vergissmeinnicht, angolul forget-me-not, hollandulvergeet-mij-nietje, lengyelülniezapominajka). Latinul a kevésbé romantikusMyosotis (egérfül) nevet viseli.

5. Orgona


Fotó: Pinterest

Mit gondoltok, melyiket hívták előbb orgonának, a növényt vagy a hangszert? Az a helyzet, hogy a hangszer volt előbb: valószínűleg az orgonasípok sokban emlékeztettek a növényre valamiképp. Akárhogy is, az elnevezés bizonytalan. Angolul, franciául, olaszul lilac, lilas, lilla nevet viseli. Ezek a nyelvek a perzsából és az arabból vették át a lilak szót, amely eredetileg sötétkéket jelent, de már ők is így hívták az orgonát. A mi lila szavunk tehát az orgonáról kapta a nevét! És mi mégsem így hívjuk a virágot! Kacifántos.

6. Tulipán


Fotó: Europress

A tulipánt a törökök ismerették meg Európával, és tőlük kaptuk a nevét is, amely a turbánnal rokon. A történet kissé zavaros; úgy tűnik, először egyy holland utazó használta a "turbán" szót a Törökországban látott virágokra a 16. században. Hollandiában csak ezután vált kultikus virággá. Török és arab nyelven a virág neve lale, és szent virágnak számít, mivel ugyanazon betűkből áll, mint Allah neve.

6 izgalmas tény a tulipánokról: kattints!

7. Levendula


Fotó: Europress

Már a kora középkorban is létezett öblítőszer, csak akkor nem volt benne metilizotiazolin. Az egyik legnépszerűbb alapanyag a textíliák illatosítására a levendula volt, ezért a leggyakoribb feltételezések szerint a növény nevét a lavare (mos) igéből alakította át az ófrancia nyelv. Egy másik elmélet szerint a latin lividus (élénk, kékes) szó áll egyik legszebb és legsokoldalúbb növényünk neve mögött.