Hogyan lehet takaréskosan főzni? 5 tipp a tudatos főzéshez!

Borítókép: Hogyan lehet takaréskosan főzni? 5 tipp a tudatos főzéshez! Forrás: Getty
Főzz okosan és spórolj az energiával! 5 tipp a tudatos főzéshez!

A takarékos főzés egy olyan fogalom, amit sok szempont alapján lehet értelmezni. Ugyanúgy gondolhat valaki arra, hogy pénz takarékosság szempontjából főz otthon és visz magával ételt a munkahelyére – ezzel elkerülve a az étteremben vagy éppen a menzán étkezést.

Én most arra szeretném felhívni a figyelmet, hogyan tudunk egy kis tudatosságot becsempészni a főzésbe, az edények helyes használatán keresztül. Hiszen egy háztartásban a fűtés után, a második legnagyobb energia fogyasztás a főzés során lép fel.

1. Edény választás

Érdemes megnézni mennyi és milyen edényt tartunk otthon. Ha jól választjuk meg az edény típusát (gáz vagy elektromos/indukciós főzőlaptól függően) akkor 5-6 edénynél nincs szükség többre átlagosan. Ez természetesen függ attól hány fős háztartásról beszélünk.

Az edények kiválasztásánál figyeljünk, hogy az anyaga ne legyen káros az egészségünkre! Amennyiben jó az anyag, akkor gyorsan átmelegszik és jól tartja a hőt.

Valamint az is nagyon fontos, hogy ha jó alapanyagból készül, akkor sokkal tartósabb, így nagy valószínűséggel ritkábban kell cserélni. Azt is érdemes észben tartani, hogy az edény formája is befolyásolja az energia felhasználását. Legyen minél nagyobb felülete amivel a hőforrással érintkezik és lehetőleg legyen egyenes, a görbe felületű edények több energiát pazarolnak a főzés során.

2. Fedő

Sokan nem tudják, de a fedő használata akár 3-4 szeresére csökkentheti a főzési időt. Amennyiben megfőtt az étel, akkor lehet kis lángra tenni, és fedővel letakarni így sokkal kevesebb energiát használunk.

3. Kukta

Nagyanyáink nem véletlen használták a kuktát, ugyanis közel felére csökkenthető az energia felhasználás, és az időráfordítás is közel 70%-a is megtakarítható. A mai modern háziasszonyoknak is a hasznára válhat!

4. A hő szabályozása

Fontos, hogy figyeljünk arra hogyan készül az étel, (és nem csak bekapcsoljuk a sütőlapot vagy épp gázlángot) és ne hagyjuk úgy a főzés teljes idejére – az elején használj magasabb lángot/hő fokot. A főzés vége fele pedig fel lehet használni a maradék hőt és lekapcsolni 5-10 perccel korábban, így fedővel letakarva tökéletesre fő vagy sül az étel.

5. Sütő

Hatalmas tévhit, hogy az előmelegített sütő energiát spórol nekünk. Amennyiben a recept nem igényli nem érdemes előre bekapcsolni a sütőt, tökéletesen elegendő a hideg sütőbe tenni az ételt. Ha van légkeveréses funkció, akkor azt érdemes használni, mert ez viszont valóban energiát, időt és pénzt is megtakarít nekünk.

A legfontosabb, hogy lépésenként alakítsunk ki és adjunk magunknak időt arra, hogy a szokásokat kialakítsuk.


Addig is kattintsatok a galériára egy kis inspirációért!