Te is esténként locsolsz nyáron? Nem jó ötlet, ha szép zöld gyepet szeretnél!

Borítókép: Te is esténként locsolsz nyáron? Nem jó ötlet, ha szép zöld gyepet szeretnél! Forrás: Unsplash/Daniel Watson
Májusban még gyönyörűen zöldell a fű a kertedben, de mire eljön a nyári vakáció, annyira kiszárad, hogy ránézni sincs kedved, nemhogy rálépni? Ha betartod a következő gyepápolási szabályokat, idén nem lesz ilyen problémád.

Ugye, milyen kellemes érzés, amikor mezítláb lépsz ki a kertbe, és a finom fűszálak simogatják a talpadat? Persze, hogy a gyerekek is imádnak a pázsiton focizni, vagy éppen henteregni a család négylábú tagjaival. Ezenkívül a puha fű piknikre csábít, és remek helyszínt biztosít a nyáresti családi kerti mozikhoz is. A klímaváltozás azonban feladja a leckét a kerttulajdonosoknak, hiszen az egyre melegebb, szárazabb nyár még a híres angol gyepet is gyötri, nemhogy Magyarországon. És hogy mi a megoldás? Nem, nem a műfű (ami egyébként nemcsak mikroműanyaggal terheli a környezetet, hanem a napon durván fel is forrósodik). Összegyűjtöttük inkább a profi gyepfenntartók trükkjeit, hogy idén ne a szomszéd fűje legyen zöldebb:

Ne locsolj este!

A fűnek viszonylag magas a vízigénye (hiszen a gyökere rövidebb a többi növényhez képest), szóval sokat kell öntözni, ám nem mindegy, hogy mikor. Eddig te is esténként locsoltál? Rossz hír, hogy ezzel egyrészt pazarolod a vizet, hiszen ilyenkor magasabb a párolgás, vagyis a kilocsolt víznek csak kisebb része jut el a növények gyökeréig. Másrészt gyepnél kifejezetten káros is lehet a késői öntözés, mivel így nem tudnak megszáradni a fűszálak, és a nyárestékre jellemző párás, meleg környezetben könnyen elszaporodik a pázsit egyik leggonoszabb ellensége, a Phytium nevű gomba. Először csak pókhálószerű képződményeket vehetsz észre reggelente a füvön, majd foltokban sárgulást okoz, és egy-két hét alatt az egész gyepet képes elpusztítani. Ráadásul a sárgulás miatt laikusként könnyen úgy tűnhet, hogy száradás okozta a bajt, és nem érted, hogy miért, mikor szorgalmasan locsoltad – csak éppen rosszkor.

Forrás: Unsplash/sHa shadoll
Sokan úgy hiszik, az esti locsolással jót tesznek a gyepnek, pedig épp az ellenkezője igaz!

Éppen ezért a legfontosabb, hogy a fű szomját csakis kora reggel oltsd! Persze ez öntözőrendszerrel könnyen megoldható, de mit tehetsz, ha kézzel locsolsz, ráadásul nem vagy éppen pacsirta típus? Ez esetben egy slagra csatlakoztatható négyszögesőztető lesz az új legjobb barátod, aki gondoskodik az öntözésről, amíg te például megreggelizteted a gyerekeket.

Mennyi víz elég?

Persze nemcsak az a fontos kérdés, hogy mikor locsolsz, hanem az is, hogy mennyit. Erre viszont lehetetlen általánosan érvényes választ adni, mivel sok tényezőtől függ (például a talaj szerkezete, a fűmag fajtája, mennyire napos a terület, mivel öntözöl, és hogy vannak-e olyan nagy fák, amelyeknek a gyökere elszívhatja a vizet). Ha gond nélkül le tudsz szúrni egy csavarhúzót a földbe (megkockáztatva, hogy a szomszédok furcsán néznek rád a művelet közben), akkor elég vizet kapott a fű. Ha viszont azt látod, hogy szembeállva a nappal, foltokban sötétnek látszik, illetve a lábnyomod után nem egyenesednek vissza a fűszálak, az kezdődő szárazságra utal.

Célszerű egyébként ritkábban, de nagyobb mennyiséget öntözni, mert akkor a fű gyökere mélyebbre nyújtózkodik a talajban, és ellenállóbbá válik. Azt pedig valószínűleg mondani sem kell, hogy nyáron, mikor melegebb van, és a hosszabb nappalok miatt jóval több a kipárolgás, sokkal több vízre van szüksége a gyepnek, mint tavasszal.

Forrás: Unsplash/ Paul Moody
Egy locsolórendszer jó szolgálatot tehet minden kertes háznál!

Ne küldd nyári szabadságra a fűnyírót!

Szintén gyakori hiba, sőt még néha kertészeti cikkekben is szokták ajánlani, hogy nyáron ritkábban vágd a füvet, illetve hagyd hosszabbra. A profik azonban több okból is óva intenek ettől. A hosszú fűszálak ugyanis elhajlanak, így már nem lehet szépen vágni őket, és a talaj is könnyebben befülled, ami szintén a gombáknak kedvez. Ennél is nagyobb baj, hogy ha sok idő telik el két fűnyírás között, akkor nem tudod tartani az egyharmados szabályt. Bizony, a fű még a matekra is kényes: mindig csak a fűszálak felső 1/3-át szabad lenyírni, különben túl sokat vágsz le belőlük, amitől a gyep elsárgul és kiritkul. Ha viszont gyakran nyírod, akkor oldalra is növeszt majd levélzetet, vagyis dúsabb pázsitod lesz.

A szorosan egymás mellett sorakozó fűszálak pedig nemcsak szebb látványt nyújtanak, de a gyomokat sem hagyják fejlődni, plusz árnyékolják a talaj felszínét. Mindehhez heti 2-3 alkalommal érdemes előkapnod a fűnyírót. Persze robotfűnyíróra is bízhatod a munkát, de a nyári szünetben kifejezetten relaxáló tud lenni, ha legalább fél órára a gyerekek zsivaja helyett a fűnyíró berregését hallgathatod.

Vegyszer egyszeregy

Végül a matek után egy kis kémiaóra. Gyakori tévhit, hogy igazán zöld angol gyeped csak akkor lehet, ha rengeteg vegyszert használsz, ami hosszú távon tönkreteszi a kertedet. Tény, hogy a nemesített fűfajták táplálásához általában szükséges a műtrágya, de ma már kaphatók kifejezetten a pázsitra szánt, burkolt szemcséjű változatok, amelyek nem terhelik túl a talajt, mivel fokozatosan bomlanak le. Érdemes repítőtárcsás eszközzel szórni, nem kézzel, mert így elkerülheted, hogy foltokban túl sok jusson és kiégesse a füvet. Ráadásul, ha egyenletesen szórod, a kis szemcsék leperegnek a fűszálak tövéhez, és a kíváncsi gyerek- vagy kutyamancsok sem tudnak hozzájuk férkőzni.

A fű kémiája egyébként akkor működik a legjobban, ha tavasszal és ősszel nitrogénben gazdag tápanyagot kap, nyáron és télen viszont inkább káliumra éhezik. A műtrágya mellett pedig érdemes szerves trágyát is kijuttatni, hogy javítsd a talajéletet. És ennyi, alapvetően más vegyszerre nincs szükséged, hiszen ha betartod a fenti tanácsokat, a gyomoknak és gombás fertőzésnek esélyük sem lesz a szép, zöld gyepeddel szemben.