Kiderült, a szomjazó növényeknek bizony van hangjuk!

Borítókép: Kiderült, a szomjazó növényeknek bizony van hangjuk! Forrás: Getty Images (Boy_Anupong)
Mit mond a paradicsom, amikor szomjas vagy felhúzták? Nem, ez nem egy vicc felvezetése, hanem egy tudományos munka eredményei következnek, dióhéjban.

Izraeli kutatók arról számoltak be, hogy bár a növények számunkra hallható hangokat nem bocsátanak ki, csak ultrahangokat, ezekkel mégis képesek jelezni, ha valami problémájuk van. Például, ha szomjasak vagy stresszeli őket valami.

Ezeket az ultrahangokat a tudósok átkonvertálták az emberi fül számára is hallható verzióba, az igen érdekes végeredményt pedig ide kattintva tudod meghallgatni:

A „panaszkodó” pattogást valószínűleg „a növények xilém nevű szállítószövetei, pontosabban az abban rejlő nedvben folyamatosan keletkező, majd szétpattanó buborékok okozzák, amelyek megnövekedett mennyisége a kiszáradásra utalhat.

A hangok azonban nem csak a vízhiányos állapotot, hanem más stresszt okozó körülményt, például a metszést is jelezhetik” – írja a raketa.hu. Majd hozzáteszik: tulajdonképpen nincs néma növény, valamennyi „zajt” mindegyikük csap. De nem mindegy, hogy hányszor „pattognak”: a kiszáradó paradicsom például óránként 35, míg a kontrollcsoport tagjai óránként egy, vagy annál is kevesebb ultrahangot bocsátottak ki.

Forrás1,Forrás2

A lenti galériában 8 szobanövényt mutatunk be, amiket nyugodtan tarthatsz árnyékban.