Virágöntözés nyaralás alatt? 5 bevált módszer, amivel túlélheti minden növényed!

Borítókép: Virágöntözés nyaralás alatt? 5 bevált módszer, amivel túlélheti minden növényed! Forrás: Getty Images
A nyaralásra izgatottan készülődve szinte csak az utolsó pillanatban villan a fejedbe a gondolat, hogy mi lesz a növényekkel? Ha nincs egy kedves szomszéd vagy közelben élő rokon, bizony komoly fejtörést okozhat, mi lesz kedvenc zöldjeiddel. Jó hír, hogy a virágöntözés nyaralás alatt is lehetséges, és csak nem is kellesz hozzá! Mutatunk néhány bevált praktikát, amit érdemes kipróbálnod!

Bár egyes növényeknek, például a kaktuszoknak meg sem kottyan, ha huzamosabb ideig nem kapnak vizet, mások igen kényesek lehetnek erre, és akár két nap után is lekonyulnak leveleik. És egy egyhetes vagy akár hosszabb nyaralás a vesztét is okozhatja néhány gondosan dédelgetett növényünknek...

Nulladik lépésként érdemes megemlíteni, hogy mielőtt elutaznál, locsold meg növényeidet. A túlöntözést viszont kerüld, hiszen ezzel árthatsz is nekik. Érdemes ilyenkor az ablakból elpakolni a kaspókat, hiszen ha azok felmelegednek, a víz gyorsabban párolog, tehát hamarabb lesz szüksége vízre az adott növénynek. A talaj vízmegtartó képessége is fontos szempont, érdemes olyat választani, amely hosszabb ideig őrzi meg a nedvességet. A balkonon lévő növényeket pedig tedd árnyékosabb helyre, így tovább fogják bírni víz nélkül, ha nem éri őket folyton közvetlen napfény.

Nyaralás alatt is lehetséges a virágöntözés

Ha azonban nemcsak 1-2 napról van szó, hanem huzamosabb időről, elkerülhetetlen, hogy virágaidnak locsolásra legyen szüksége. Érdekesség, hogy az is kiderült már, hogy a szomjazó növényeknek hangja is van!

Forrás: @kelmag/Unsplash
Ha nyaralás alatt elmarad a virágöntözés, azt növényeid bánhatják.

Öntözőrendszer fonalból

Akár saját öntözőrendszert is készíthetsz, és nem kell hozzá sok minden, csupán egy köteg vastag fonal vagy spárga és egy nagy lavór víz. A lábost, vödröt vagy lavórt helyezd egy székre, asztalra vagy bármilyen olyan pontra, ami magasabban van, mint a köré gyűjtött növények. A fonalat vagy mazdagot tedd a vízbe, és mindegyik cserépbe vezess egy szálat, melynek a végét dugd bele a földbe. A növény így apránként magának fogja adagolni a folyadékot.


Amikor a műanyag palack a barátod

A növény méretétől és az utazásod idejétől függően válassz egy műanyag palackot, melynek kiszúrod a kupakját vagy az üveg nyakát több helyen is. Töltsd fel vízzel, majd fejjel lefelé fordítva szúrd bele a földbe. Így lassan és egyenletesen folyadékkal fogja ellátni a virágot.


Olcsó öntözők

Ha a virágcserép mérete túl kicsi egy palackhoz, pár száz forintért lehet kapni ezek bolti, kisebb variációját is. Például a tipikus gömb alakú, földbe szúrható öntözőt, vagy egy kis leszúrható csepegtető szerkezetet, melyre palackot tudsz erősíteni. Így nem maga a nagy palack lesz a virág mellé szúrva, és kevesebb helyet foglal.

Vízkedvelő növényeknek irány a kád

Vízkedvelő, nem kifejezetten fényigényes növényeidet akár a kádba vagy a csapba is helyezheted. Engedj egy kis vizet a kádba, és tedd bele a növényt (ha nincs lyuk a kaspó alján, anélkül), így akár egy hétig is remekül ellesz!


Zacskóból üvegház

Végy egy akkora műanyag zacskót, ami az egész növényedet képes elfedni cseréppel együtt. Tűzz a földbe néhány karót, hogy a zacskó ne tapadjon rá a levelekre, minél kevésbé érintkezzen a növénnyel. Öntözd meg a szokásos módon, és tedd bele a zacskóba. Fújj bele egy kis levegőt, majd kötözd össze. Fényes, de ne közvetlen napos helyre tedd a virágot. A mini üvegház felfogja a vizet, amikor párolog és visszacsepegteti a földbe.

Forrás 1.