Önálló játék, 2. rész: hogyan érd el szülőként, hogy a gyerek önállóan is játsszon?

önálló játék,feltételek

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Home office-ban dolgozni, miközben az egyke óvodás gyereked körülötted sertepertél – hát, nem egyszerű. Amire először rádöbbentem, az az, hogy a kulcs az önálló játék. Amire másodszor rádöbbentem, az az, hogy erre nekem kell „megtanítanom” őt.

Máté-Féniász Nóra Pikler-kisgyermekgondozó segítségével ezúttal azt foglaljuk össze, hogy melyek az önálló játék feltételei, alapszabályai – amelyeket neked kell megteremtened. (Cikksorozatunk első részében azt részleteztük, hogyan fejlődik a kisgyerek autonómiára való törekvése, belső igénye a játékra, és hogy mihez kezdj ezzel szülőként.)

1. A pihenőhely különüljön el a játéktértől (vagy inkább: a pihenőidő a játékidőtől)

A csecsemőknek ne tegyél játékot az ágyába (kivétel lehet az „alvóka”, a párna, ilyesmik), ne lógass semmit az ágya fölé: ugye te is azt szeretnéd, hogy egyértelmű legyen a számára, hogy a pihenőhelye a pihenésre van kitalálva?

Ez nem azt jelenti, hogy nagyobb gyerekek ne kuckózhatnának be az ágyukba, vagy egy erre kialakított sarokba játszani, itt inkább az a fontos, hogy a pihenés időben váljon el a játéktól (például déli alváshoz ne vigyen magával matchboxokat)


4 gyerekkel önkéntes karanténben

2. Legyen a gyermeknek elkülönített játszóhelye!

Itt nem kell a konnektoroktól, üvegvázáktól, fényképalbumoktól stb. eltiltani, mindenhez nyúlhat, minden az övé, így eleve nincs szükség tiltásokra.

Ha van saját szobája, szuper, ha nincs, ma már úgynevezett babakarámmal, ráccsal ez könnyen kivitelezhető a nappali egyik sarkában is. Szakértőnk a járókát nem ajánlja onnantól, hogy a kicsi helyet változtat (kb. 4 hónapos kortól, átfordul hasra és vissza, forgolódik, gurul, később kúszik), ugyanis kényelmetlen lesz számára, hogy nem gyakorolhatja a mozgások különböző formáit.

3. Teremts biztonságos környezetet!4. A lehető legtöbb időt töltse a szabadban a gyermek (életkortól függetlenül)!

Ez persze jelen helyzetben kellő körültekintést igényel, de alapvetően – a szélsőséges időjárási körülményeket leszámítva – a kisgyerek szinte egész nap lehetne kint. Ezt nyilván könnyebb akkor megoldani, ha van saját kertetek.

A szabad levegőn való tartózkodás nem feltétlenül játszóteret jelent, sőt! (Jelenleg természetesen szóba sem jöhet a játszótér). A játszótér gyakran konfliktusok melegágya, a gyerekek megfelelő fejlettségi szintje előtt jelennek meg elvárások velük szemben (például játékok megosztása, sorrend a csúszdánál stb.). A gesztenyegyűjtés, a csigales, a pocsolyaugrás legalább annyira szórakoztatóak lehetek – és ezek a kijárási korlátozásokba beleférő családi séták során is megejthetők.


A játszótéri anyák rehabilitálása

Nem kell sok a boldogsághoz - csak egy kartondoboz, szuper játék lehet belőle!

Nézd meg a galériánkat>16 kép
16 filléres gyerekjáték kartondobozból, amitől eldobod az agyad
Tovább olvasok
Kép
Miért olyan különlegesek az októberi gyerekek?

A tudománynak erre is megvan a válasza. Egészen pontosan 5 válasza.

Kép
Napi horoszkóp október 21.: a Skorpiók kilépnek a komfortzónájukból, a Vízöntők komoly kihívás előtt állnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz izgalmas üzeneteket küldtek ismét a csillagok!

Kép
Sipos Pál tettei nem évülnek el: Visszatérés Epipóba

Kávéztunk tanár barátnőmmel, fecsegtünk mindenféléről, és akkor egyszer csak nekem szegezte a kérdést: Olvastad azt a cikket? Milyen cikket, kérdeztem. Nézett. Nem is tudsz róla? Mindenki erről beszél. Én akkor hallottam életemben először Sipos Pálról.

Kép
Legyen buli a szüret! – Íme, 5 biztos tipp hozzá

A bor összehoz – ezt régóta tudjuk. De az talán sokaknak új információ, hogy magának a borkészítésnek is megvan ez a varázsereje, kezdve rögtön a szürettel. Ahogy egy disznótor vagy egy paintball csata, úgy a szőlő betakarítása is lehet igazi társasági esemény – annyi különbséggel, hogy ez utóbbi biztos nem ér véget naplementével.

Kép
Nyilván téged sem érdekel: az édeshármas kultúrtörténete

A hármas szex az egyik leggyakoribb erotikus fantázia: tízből kilenc felnőtt el-eljátszik a gondolattal. A megvalósításig sokkal kevesebben jutnak el. Mi olyan izgató és nehezen kivitelezhető a hármasban?

Kép
Palya Bea: „Netni vagy nem netni – ez itt a kérdés"

Megzabolázlak, betörlek, mint egy vadlovat – fenyegeti az internetet Palya Bea énekesnő, majd elmeséli, hogy miért nem olyan egyszerű ez.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem