Muszáj néha hagynod a gyereket egyedül játszani – az ő fejlődése érdekében is

gyerek,játék,önállóság,gyereknevelés Forrás: Getty Images
Elmúltak már azok az idők, amikor az anyukák csak kicsapták a kölköket az utcára játszani, aztán naplementéig nem is látták őket viszont. De tényleg így kell ennek lennie? Tényleg a szülő feladata, hogy reggeltől estig szórakoztassa a gyerekét?

A gyerekeknek nem csak azért kell megtanulniuk egymagukban is játszani, hogy a szülő lélegzetvételnyi pihenőhöz jusson: gyerekorvosok szerint rengeteg fejlődési lehetőség rejlik a felügyelet nélküli játékban.

gyerek,játék,önállóság
Forrás: Getty Images

Több kutatás is alátámasztja, mennyi előnnyel jár a felügyelet nélküli játék. A University College London kutatói szerint a gyerekek aktívabbak lesznek tőle és könnyebben forgolódnak társaságban. A Harvard Graduate School of Education website-ja is alátámasztja ezeket az eredményeket: az itteni kutatók azt mondják, hogy a szabadon játszó gyerekben fontos képességek fejlődnek ki, amilyen a kreatív gondolkodás, az elemzőkészség, az empátia alkalmazása és az érzelmek fölötti kontroll, többek között. De néhány orvos is úgy látja, hogy a felügyeletmentes játéktól a gyerekből egészségesebb és boldogabb felnőtt lesz.

A felügyelet nélküli játék viszont nem jelenti azt, hogy a gyerekeket teljesen egyedül kellene hagyni vagy elengedni őket nem biztonságos helyre. Inkább arról van szó, hogy a szülőknek „gyerekirányítású” játékidőben kell gondolkodniuk.

Ha úgy tekintünk a játékra, mint a gyerek természetes eszközére, amellyel felfedezheti a világot és megtanulhat kommunikálni, akkor beláthatjuk: minél inkább ők irányítják a saját játékukat, annál többet tanulnak.

A túl sok felnőtt beavatkozás olyan készségek kifejlődésétől foszthatja meg a gyerekeket, mint a konfliktuskezelés. „Az ovisok gyakran kerülnek konfliktusba egymással játék közben, de ha az ember nem szól bele, előbb-utóbb megoldják maguk között. Ha felnőtt irányításával történik a konfliktuskezelés, nem tanulják meg önállóan rendezni az ellentéteket.

Kell nekik a lehetőség. hogy odategyék magukat, összekoszolódjanak és hibákat kövessenek el, egyedül és a kortársaikkal egyaránt

mondja szintén a Romper kérdésére Dan Morello amerikai gyerekpszichológus.

Ugyanakkor az is fontos, hogy a gyerekek mindeközben tudják: biztonságban vannak. A felügyelet nélküli játéknak nem szabad félrenézéssel is járnia.

A WHO állásfoglalása szerint egy egyéves gyereknek legalább napi 30 perc testmozgásra van szüksége, amibe beletartozik a földön ülve játszás is. Az 1–4 éves gyerekeknek napi 3 óra játékot ajánl az ENSZ Egészségügyi Világszervezete az egészséges fejlődéshez. Ennél nagyobb gyerekeknél nagyszerű alkalom a felügyelet nélküli játékra, ha a gyerek a barátjánál alszik, együtt játszik a barátok gyerekeivel vagy sportolni kezd.

A felügyelet nélküli játék további előnye, hogy a gyerekek maguk találhatják ki, mivel játsszanak; ez az egyik hátulütője annak, ha a gyerekeknek túl sok különórájuk van.

Ahelyett, hogy minden percük be lenne osztva, inkább szabadidőre lenne szükségük, hogy azt játsszanak, olvassanak vagy úgy maszatolják össze a papírt zsírkrétával, ahogy épp a kedvük tartja. Ha megfosztjuk őket a szabad játéktól, akkor megfosztjuk a fejlődéstől is

állítja a gyerekorvos. Szóval kedves szülők, lépjetek egyet hátra. A gyerekeitek tudják, mit csinálnak.

Ésszerű tanácsok a gyerek képernyő-zombulása ellen: