Egyetlen betétdíjas üveg 40 ugyanakkora PET-palackot vált ki: végtelenszer újrahasznosítható és környezetbarát

Borítókép: Egyetlen betétdíjas üveg 40 ugyanakkora PET-palackot vált ki: végtelenszer újrahasznosítható és környezetbarát Forrás: pexels/Luke Barky
Az üveggyűjtés alapszabálya egyszerű: nincs olyan üvegtárgy vagy síküveg, amit ki kellene dobni. Minden begyűjtött üvegpalackkal egy újabb üvegpalack gyártását teszed feleslegessé. De hogyan is hasznosítják újra a begyűjtött üveget?

Ez a cikk az ÉVA Magazin 2014-es téli lapszámában jelent meg először „Üvegből üveg" címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

Az üveg mint élelmiszer-csomagolóanyag sok szempontból előnyösebb a műanyagnál: kifogástalanul szigetel, nem veszi át a szagokat, nem romlik a minősége, tökéletesen lehet tisztítani, fertőtleníteni, kifőzni, bírja a hideget és a meleget, nem bocsát ki magából hő hatására – vagy csak úgy – puszta létezésükben mérgező anyagokat, és 100 százalékig újrahasznosítható. A síküveget pedig semmilyen más anyag nem tudja kiváltani.

MEGÚJULÁS

Az üvegpalackot addig lehet újratölteni, amíg el nem törik, aztán a cserepek üveggyártási alapanyagként végtelenszer újrahasznosíthatók. Ez több szempontból is előnyös: a hulladékkal kiváltott nyersanyagok kitermelése és szállítása költségesebb lenne, és még jobban terhelné a környezetet. Továbbá a többi alapanyagból a gyártás során a környezetre káros anyagok szabadulnak fel, ám a cserépből már nem; minél nagyobb az üvegcserép aránya az alapanyagok keverékében, annál kevesebb káros anyag képződésével jár a kész termék előállítása. Van még egy nagy előnye a cserépnek: könnyebben és gyorsabban megolvad tőle a kemencében az alapanyagok keveréke.

GYŰJTÉS

Mivel minden darab üveg újrahasznosítható, érdemes már a háztartásban szelektíven tárolni az üveghulladékot. Fontos, hogy a befőttes üvegeket, italos palackokat kimosva gyűjtsd össze. A szelektív hulladékgyűjtő pontok (gyűjtősziget vagy hulladékudvar) általában külön konténerben gyűjtik a fehér és színes üveget, mert ebből is, abból is más készül.

Forrás: pexels/Max Andrey

Az öblös üveg (csomagolóüveg) előállításához színes üveget is felhasználnak, csak előbb semlegesítik a benne lévő színezőanyagok hatását egy komplementer színnel (ezért lesz szürkés); a színtelen síküveg gyártásánál viszont csak „fehér” üvegcserepet keverhetnek az alapanyagokhoz, mert a színező oxid rontaná a síküveg fényáteresztő képességét.

Sík- és öblös üvegen kívül még építőiparban használatos anyagok (üveggyapot, napelem, napelemes üvegcserép, üvegcsempe, üvegtégla, bevonatos üveg, fénycső, izzó), lakberendezési tárgyak (inglass, deco crystal, tükör), iparművészeti alkotások készülnek hulladék üvegből.

VÁLOGATÁS

A konténerekből kikerülő üveget szétválogatják (fehér és színes üvegek), összetörik és eltávolítják közüle a fémet, a műanyagot, a papírt, a kupakokat, az egyéb belekeveredett kommunális hulladékot. Az üvegtörmeléket megtisztítják, azután apróra zúzzák.

FELDOLGOZÁS

A felvásárló gyárak az üveget a gyártási folyamatnak megfelelően adagolják az alapanyagokhoz: a homokhoz, dolomithoz, mészkőhöz, szódához és egyéb segédanyagokhoz. Ezeket összekeverve kemencében meg olvasztják; az olvasztás során a keverékből a bomlási folyamatokban keletkező buborékok kitisztulnak és az olvadék homogenizálódik. Végül az olvadékot a formázási hőmérsékletre lehűtik és – attól függően, hogy mi készül belőle – különböző technikákkal formázzák.

40

Egyetlen betétdíjas üveggel megközelítőleg 40 darab ugyanakkora űrtartalmú PET-palack használatát válthatod ki.