Mi mehet a kukába? Szemét kisokos 2. rész: Műanyag

szelektív hulladékgyűjtés, műanyag Forrás: Unsplash / Nick Fewings
Biztos vagy benne, hogy teljesen jól szelektálod a műanyag hulladékot? Olvasd el alaposan, hogy pontosan mi is mehet a szelektív műanyag gyűjtőbe.

Ma már mindenki tisztában van vele, - legalábbis tisztában kellene lennie azzal - hogy a műanyag egy olyan mesterségesen előállított anyag, ami a természetben nem fordul elő; így nincs is ott helye.

Egészen pontosan, a műanyag, ami a környezetbe kerül ott is marad. Ha lebomlik is (valaha), akkor is ott marad mikroműanyagként, ami beszivárog a talajba, vizekbe.

A célom nem az elrettentés, hanem annak a tudatosítása, hogy amit egyszer valaki használ és nem megfelelő módon eldob, annak nagyon hosszútávú következményei vannak.

Azt is fontos tudni, hogy a szelektív hulladék, műanyag gyűjtés NEM megoldás erre a problémára; hanem egy segítségnyújtás, hogy a már legyártott anyagokat minél tovább a körforgásban tartsuk.

A szelektív műanyag gyűjtés első és egyik legfontosabb szabálya a tájékozódás.

Olvasd el az FKF Zrt kihelyezett tájékoztatóját alaposan és csak az kerüljön a szelektív gyűjtőbe, ami valóban odavaló. Ezzel azt is megtudhatod, melyek azok a műanyag fajták amiket sajnos nem tudnak újrahasznosítani. Magyarországon van egy úgynevezett környezetvédelmi termékdíj, ami azokon a termékeken van, amik károsítják a környezetet.

A célja, hogy azok a gyártók fizessenek be egy alapba, akik a terméket készítik. Utána a befolyó adót környezetvédelmi célokra lehet(ne) fordítani. Sajnos 2010 óta hazánkban egyre csökken a műanyag újrahasznosítás (ipari szinten), így a legkézenfekvőbb megoldás, hogy mi (vásárlók) csökkentsük az elhasznált műanyagok számát, azaz lehetőség szerint NE vásároljunk olyan terméket, melynek műanyag a csomagolása. Vagy válasszunk olyat, aminek a csomagolása újrahasznosított műanyagból készül, ezzel is támogatva a kezdeményezést. Jelenleg (2020-as adat Greenpeace Magyarország) az elhasznált műanyag 32,5 százalékát hasznosítja újra hazánk és ezzel az utolsók vagyunk az Európai Unió országai között. Ha szeretnénk elérni az EU-s célkitűzést, miszerint 2050-re a felhasznált műanyagok 50 százalékát hasznosítsuk újra igencsak igyekeznünk kell.

A lakosság számára ezek a fontos tudnivalók. A műanyag szelektív gyűjtőbe a következő műanyagokat helyezheted – szigorúan CSAK KIMOSVA, TISZTÍTVA:

  • Műanyag flakon – vizes, üdítős
  • Műanyag flakon – higéniai
  • Műanyag flakon – mosószeres, öblítős
  • Műanyag tároló - joghurtos pohárfélék
  • Egyszer használatos műanyag zacskó
  • Háztartási fém – konzervek, alumínium dobozok

Egy rövid lista azokról, amiket TILOS belerakni

  • Zsíros, élelmiszer maradványos dobozok
  • Műanyagnak gondolt tárgyak (pl.harisnya, hungarocell, habszivacs)
  • VHS kazetták, CD-k

Amennyiben betartjuk ezeket a szabályokat, megkönnyítjük azoknak a munkáját, akik értünk és a tiszta környezetért dolgoznak.

A legfontosabb pedig az, hogy ha csak tehetjük, kerüljük el az egyszer használatos műanyagok vásárlását!

Íme pár tipp, hogyan száműzheted a műanyagot az otthonodból: