3 dolog a fürdőszobámban, ami hulladékmentes - és én is készítem el!

Borítókép: 3 dolog a fürdőszobámban, ami hulladékmentes - és én is készítem el! Forrás: Földi Barbara
Ha nekem sikerül leváltani ezt a három dolgot, akkor neked is menni fog a változás. Válassz egyet a három közül és tegyél egy lépést a fenntarthatóbb, hulladékmentes higiéniáért.

Ha megkérdezik mire vagyok a legbüszkébb hulladékmentes pályafutásom során, biztos hogy a fürdőszobát fogom kiemelni. Ez egy olyan terület volt, amitől sokáig tartottam és mikor volt merszem belevágni, akkor szinte mindent le tudtam cserélni hulladékmentesre.

Hosszú időbe telt, míg mindent bejárattam, megtanultam és kialakítottam a rutinomat, de ezalatt az idő alatt hatalmas tudást halmoztam fel. Beiratkoztam egy online természetgyógyász/gyógynövényismeret tanfolyamra és rengeteget tanultam a bennünket körülvevő gyógynövényekről, melyek arra hivatottak, hogy minket (is) segítsenek, gyógyítsanak.

ARCTONIK

Az első dolog, amit kiváltottam, az arctonik volt. A bőröm száraz és olyan alternatívát kerestem, ami megalapozza a bőröm hidratáltságát és segíti a krémek beszívódását. Olyan gyógynövényeket tettem bele, amik ápolnak és nyugtatnak. A gyógynövényeknek kiáztatom a varázserejét egy alapban – ami nálam almaecet. (Ma már egyébként az almaecetet is sokszor házilag készítem el.) Miután 1-2 hétig pihentek a növények az ecetben, leszűröm őket és felöntöm valami virágvízzel. A virágvizek változatosak és szintén benne van a gyógynövények ereje. Legtöbbször narancsvirág vizet használok, de tökéletes a rózsavíz vagy a levendulavíz is.

SZAPPAN

Amit, szintén az elsők között cseréltem le az a szappan volt. A tusfürdők sokszor olyan adalékanyagokat tartalmaznak, amik nem természetesek és több kárt okoznak, mint hasznot. A szappan viszont egy természetes alternatíva, amit már évszázadok óta használnak. Ebből is ki lehet választani a bőrtípushoz leginkább illőt, ami táplál. Ma már egy egyszerű drogériában is rengeteg választási lehetőség adódik. Egy idő után felbátorodtam és elmentem egy szappankészítő műhelymunkára, ahol én is kipróbálhattam a szappanöntést, ami nem is akkora ördöngösség. Azóta magamnak készítem nemcsak a szappant, de a sampont is.

FOGKRÉM

Végezetül a fogkrém az, amit sikerült kiváltanom. A fogak egészsége elsődleges és több fogorvossal konzultálva használom ezt a bevált receptet – többek között apósom is jóváhagyta, aki több, mint 30 éve gyakorló fogorvos. A fogkrém alapja a szódabikarbóna és a kókuszolaj. A kettő kiegészíti egymást ehhez adok hozzá pár csepp 100% tisztaságú illóolajat. Én a borsmentát szeretem, de használható citromos vagy akár narancs illóolaj is. Eleinte furcsa lehet, mert nem habzik és más az állaga – de ami a fontos, hogy tisztít és ápol. Ha a funkció meg van, akkor már csak szokás kérdése, hogy nyitottak vagyunk-e az újra.

A változás a fenntarthatóbb, alacsony hatásfokú élet felé egy lassú folyamat és mindenki máshonnan indul. Nekem ezt a három dolgot lecserélni közel egy évembe telt. Ma már rutinból keverem a fogkrémet, ha elfogyott. A szappanfőzésnek meg még mindig csak akkor állok neki, ha tudom valakivel csinálni.

A folyamatok lassan érnek be, de amint elkezded, sokkal jobban fogod érezni magad. A kis lépés is lépes.

A világnak nem egy maroknyi tökéletesen, hulladékementesen élő emberre van szüksége, hanem minél többekre, akik tökéletlenül csinálják, de akarnak változtatni.

Íme még néhány tipp, hogyan csökkentsd a hulladékot a fürdőszobában: