Mit tegyünk, ha elszabadul egy méhraj?

Borítókép: Mit tegyünk, ha elszabadul egy méhraj?
Jobb, ha előre tudjuk, hogy mi a teendő, ha kirajzott méhkassal találkozunk. Hideg fej, lélekjelenlét! :)

Az elmúlt hetekben többször is hírt adott a sajtó arról, hogy a fővárosban vagy forgalmas kirándulóhelyeken elszabadult méhrajba botlottak az arra járók. Ez gyakori jelenség nyár elején: pár hete például az algyő környéki túraútvonalon lehetett látni egy kirajzott méhkast; a becslések szerint nyolc-tízezer rovar csüngött egy fán.

A méhrajt azóta biztonságba helyezte az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársai. De mi az átlagember teendője ilyenkor? Hogyan védjük meg magunkat és a családunkat a kaptárukból kiszabadult méhektől?

Először is tartózkodjunk a heves reakcióktól – figyelmeztetnek az Orpheus szakemberei az egyesület sajtóközleményében. Semmiképp sem érdemes megpróbálni az útmenti fára települt méhrajt bottal, kövekkel elriasztani, mert ők ilyenkor természetesen visszatámadnak. Inkább viselkedjünk nyugodtan, mintha ott se lennének, és amennyire lehet, kerüljük el őket, tartsunk távolságot tőlük.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület telefonszáma:+36-20-360-98-46. Hívd bátran, ha elszabadult méhekkel találkozol!

Az Orpheus Egyesület szakemberei szerint kiránduláskor érdemes kerülni a túlzottan erős parfüm vagy dezodor használatát. Aki allergiás a méhszúrásra, ne menjen méhek közelébe!

Aki esetleg nem tudná: a méhek az ökoszisztéma nélkülözhetetlen szereplői, mert ők porozzák be a növényeket. Napjainkban ez a rovarfaj jelentős veszélyben van; itt és itt olvashatsz erről többet.

A fotók forrása: ebrendeszet.hu