A koronavírus alatt kevesebb húst eszünk – de ez nem is olyan nagy baj

Borítókép: A koronavírus alatt kevesebb húst eszünk – de ez nem is olyan nagy baj Forrás: Wikimedia Commons
A koronavírus mindenre – de tényleg mindenre – kihat. Nemcsak az utazásainkra, az oktatásra, a munkánkra, de a fogyasztásra és a táplálkozásunkra is. A COVID-19 járvány alatt drámaian esett a húsfogyasztás.

A koronavírus kitörése súlyosan érinti a húsipart – írja a Livekindly. Az elemzők azt jósolják, hogy a világjárvány ebben az évben a világméretű húsfogyasztás 3 százalékpontos csökkenését fogja okozni. Ez nagyjából 9,5 milliárd tonna húst jelent. Az ENSZ jelentése szerint ez a visszaesés az évtized legnagyobb megzuhanása. 2000 óta nem láttunk ilyen drámaian csökkenő trendet. Mindehhez számos tényező hozzájárul. Többek között az is, hogy a húsfeldolgozó üzemek is hektikusan működtek és működnek a járvány alatt. Nemcsak azért, mert kevesebben dolgoztak az üzemekben, de, mint azt a nem olyan régi németországi eset bizonyítja: a húsüzemek akár lokális gócponttá is válhatnak. Ugyanakkor a kereslet is csökkent, hiszen bezártak az iskolák és az éttermek is, így fontos piacoktól estek el a húsüzemek.

A húsfogyasztás csökkenése azonban bizonyos szempontból nem is olyan rossz dolog. Ahogy Dr. Shireen Kassam hematológus, a Brit Növényi Alapú Egészségkutató szakértője szerint az élelmiszer-fogyasztásunkat és a feldolgozás rendszerét is érdemes megváltoztatni. Kevesebb húsfogyasztással kisebb az esély a különböző vírustörzsek állatról emberre való átugrásának, de különböző baktériumfertőzéseknek is. A zárt karámokban, a nagyüzemi állattenyésztés esetén sokkal nagyobb az esélye, hogy a legyengült immunrendszerű állatok között kitörjenek járványok.

Nem beszélve arról, hogy a túl sok állati eredetű és feldolgozott étel az egészségnek sem tesz jót. Magas vérnyomás, szívbetegség, rák, II-es típusú cukorbetegség: egészséges táplálkozással csökkenthető ezek rizikófaktora. Több növényi eredetű étel – gyümölcs, zöldség, gabonafélék – fogyasztása támogatja az immunrendszert, és késlelteti a krónikus betegségek kialakulását.

Ezt láttad már? Ilyen beszólásokat kap nap mint nap, aki vegán életmódot folytat: