Hogyan szabadulj meg az otthonodban élő veszélyes baktériumoktól, vírusoktól, gombáktól?

takarítás Forrás: Getty Images
A koronavírus-járvány újabb nehéz időszakát éljük. A COVID-19 még nem tűnt el az életünkből. A vírus köztünk van, így saját magad és környezeted egészsége érdekében fontos, hogy otthonod tisztaságára kiemelten figyelj. A következőkben ehhez adunk tippeket.

Bennünk, rajtunk és körülöttünk élnek - folyamatos szimbiózisban. Vannak mikroorganizmusok, amik ártalmatlanok, sőt, kifejezetten hasznosak is, ám jó néhány típusuk betegségeket, sőt halált okoz. Ha egy veszélyes mikroorganizmus, más néven kórokozó az emberi szervezetbe jut, az immunrendszeren és a gyógyszereken a sor, hogy felvegyék vele a harcot. Ha viszont az otthonodba férkőzik be, akkor jöhetnek a kórokozó ellenes fertőtlenítőszerek. A kórokozóknak összesen négy típusát különböztetjük meg: vannak a baktériumok, a vírusok, a gombák, és az úgynevezett protozoák vagy véglények. Jó, hír, hogy bármilyen kórokozóról is legyen szó, az alábbi útmutató segítségével te is könnyebben leszámolhatsz velük.

Hogyan lehet elpusztítani a kórokozókat?

Ahhoz, hogy otthonodban el tudd pusztítani a kórokozókat fertőtlenítő hatású tisztítószerre van szükséged. A fertőtlenítőszerek jók a vírusok, a baktériumok és az egyéb kórokozók ellen is, hatásosságuk pedig abban rejlik, hogy le tudják bontani a kórokozók sejtfalát, és így tudják elpusztítani őket.

A fertőtlenítőszerek nem azonosak a sima tisztítószerekkel. Míg az utóbbiak csak eltávolítják a kórokozókat a különböző felületekről, addig a fertőtlenítőszerek meg is ölik azokat.

takarítás
Forrás: Getty Images

Mi a leghatásosabb a vírusok ellen?

A vírusok ellen a leghatásosabb az alkohol, a hipó és a hidrogén-peroxid.

A hőmérsékletnek is fontos szerepe van

A kórokozók általánosságban a magas hőmérsékletet sem szeretik.

  • Az edényeket érdemes legalább 45 fokos vízben elmosogatni. Ehhez használhatsz egyszerű mosógatószert is, és mivel forró lesz a víz, mindenféleképpen húzz kesztyűt.
  • A fehér ruhákat magas hőfokon, 60-65 fokos vízben érdemes mosnod, a tisztításhoz pedig használj fehérítőt és mosószert is. Ha lehetőséged van rá, mosás után dobd be a ruhákat a szárítógépbe, hogy a magas hő a maradék kórokozókat is elpusztítsa.
  • Mivel a színes vagy érzékenyebb anyagból készült darabokat nem szabad magas hőfokon mosni, ellenőrizd a címkéket, és válaszd ki a lehetőség szerinti legmagasabb hőmérsékletet. Ha van rá mód ezeket a darabokat is tedd a szárítóba.
  • A nyers élelmiszerekben élő kórokozók elpusztításához legalább 74 fokon kell sütnöd vagy főznöd az ételeket.

És milyen hatása van a hideg levegőnek?

A hideg levegő valójában csak a vírusok mozgását segíti, ezért is terjed jobban például az influenza is a hidegebb hónapokban.

Meddig élnek a kórokozók a különböző tárgyakon, felületeken?

Az olyan szilárd felületeken, mint például a korlátok, kilincsek órákig, sőt akár napokig is életben maradhatnak a különféle vírusok és baktériumok. De ez persze attól is függ, hogy az egyes felületek pontosan milyen anyagból vannak.

A The New England Journal of Medicine című akadémiai folyóiratban megjelent kutatás szerint például a COVID-19 vírus:

  • 3 órán át életben tud marad a papíron, vagy papír zsebkendőn
  • 4 órán át életben tud marad a réz felületeken
  • 24 órán át életben tud maradni egy kartondobozon
  • 2 napig életben tud maradni a fa felületeken
  • 2 napig életben tud maradni a ruhákon
  • 2-3 napig életben tud maradni a rozsdamentes acélon
  • 3 napig életben tud maradni a polipropilén műanyagon
  • 4 napig életben tud maradni az üveg felületeken
  • 4 napig életben tud maradni a papírpénzen
  • 7 napig életben tud maradni az sebészi szájmaszk külső felületén.

De az influenza vírusa is 3 napig életben tud maradni a szilárd felületeken, 12 óráig a szövetanyagon, az emberi bőrön viszont mindössze 5 percig. Ezért is nagyon fontos, hogy mielőtt bármihez is nyúlnál, haza érkezés után rögtön moss kezet, és a cipődből mindig bújj ki a bejárati ajtó mellett.

Az emberi bőr a kórokozók, például az influenza vírus számára egy ellenséges környezet, mivel bőrünk úgynevezett antimikrobiális fehérjéket termel, amik megtámadják a betolakodó mikroorganizmusokat. Érdekesség, hogy az emberi bőrhöz hasonlóan az ezüstnek és a réznek is vannak antimikrobiális tulajdonságai.

Az egyik leghatásosabb fegyver

A kézmosás nem kerül semmibe, de túlzás nélkül állíthatjuk, akár életet is menthet. A legfontosabb, hogy minden alkalommal, ha az utcáról hazaértél, ha vécén voltál, vagy ha esetlegesen fertőzött tárgyhoz – például pénzhez – értél legalább 20 másodpercig szappannal és meleg vízzel jól mosd meg a kezed. Ha pedig nincs a közelben se szappan, se víz, használj kézfertőtlenítőt, ami ugyanolyan hatékonyan elvégzi a dolgát.

Ne feledd, a legtöbb mikroorganizmus teljesen ártalmatlan az emberi szervezetre – néhány azonban halálos. A legjobb módja a védekeznének a rendszeres kézmosás és az, ha otthonodat a megfelelő fertőtlenítőszerek segítségével tisztán tartod.

A takarítással kapcsolatban számos olyan tévhit tartja magát már évtizedek óta, amelyek bár jól hangzanak, de a gyakorlatban semmit sem érnek.

Kattints a galériára a részletekért!