Így csomagolj ajándékot, hogy ne termelj szemetet!

Borítókép: Így csomagolj ajándékot, hogy ne termelj szemetet! Forrás: Getty
Íme pár ötlet, hogyan csomagolhatsz úgy, hogy közben eltűnjön a felesleges hulladék a lakásodból!

Ajándékozni az egyik legcsodálatosabb karácsonyi varázslat. Én például sokkal jobban szeretek adni, mint kapni.

Már az ajándék kiválasztás folyamata is különleges számomra, és szeretek vele időt tölteni, kitalálni, ki minek örülne a legjobban, beszerezni, aztán elrejteni és a végén becsomagolni. A csomagolás az egyik kedvenc pontom a folyamatban, mert ez már azt jelenti, hogy közel vagyok az átadáshoz, illetve ebben is szeretem kiélni a kreatív energiáimat.

Ha szeretnéd az ünnepek alatt csökkenteni, a hulladékot és nem növelni, akkor a következőket teheted.

1. Az első, hogy amennyiben online rendelsz, akkor megőrződ a csomagoló anyagokat, akár egész évben. Így, amikor arra kerül a sor, hogy csomagolni kell már minden meg lesz otthon. A dobozok tökéletesek lehetnek kisebb csomagok összeállítására is.

A papírokat ha szépen kihajtogatod és egymásba teszed, akkor a karácsonyi csomagolásra tökéletesen kisimulnak és jobbak lesznek, mint fénykorukba! A csomagoláshoz a cellux vagy műanyag alapú ragasztószalag helyett használj régi fonalakat, masnikat, amik csodásan egészítik a natúr papírt!

Amennyiben érzed magadban a kreatív energiákat, akkor bátran (f)ess neki a csomagolópapírnak és krumpliból kivágva nyomdázz rá mintát. Lehet egy sima kör vagy félkör, esetleg karácsonyfa – attól függ mekkora a krumpli. Ez a nyomdázós technika remek közös időtöltés lehet a legkisebbekkel is.

2. Ha bátrabb vagy és akad otthon régi kendő, vagy nagy méretű konyharuha, régebbi anyagdarab, akkor bátran alkalmazd a furoshiki technkiát. Ez egy régi japán kötözési, csomagolási technika. Ami igazán egyszerű. Ráadásul az anyag amit használsz hozzá, lehet az ajándék része. Csomagolhatsz bele üveg bort, de könyvet is bátran. A végeredmény magáért fog beszélni, mert olyan szép lesz, hogy szinte ki se akarják majd bontani. Persze a kíváncsiság, mindig győz!

3. Természetesen a legegyszerűbb ha olyat választasz aminek nincs szüksége csomagolásra – például egy növény vagy egy saját kézzel készített kép, vagy lekvár. Ezeknek semmi szükségük extra takarásra hiszen önmagukban is meglepetést okoznak.

4. Ha igazán lelkes vagy, akkor még dekorálhatod is a csomagolást természetes anyagokkal, amiket ősszel vagy akár télen is megtalálhatsz a természetben.

Egy ág borostyán vagy pár szárított falevél igazán különlegessé tudja tenni a natúr csomagolást.

Amit észben kell tartani, hogy felesleges csak azért csomagolópapírt vagy bármilyen más csomagolóanyagot beszerezni, hogy majd valaki egy perc után letépje. Hiszen nem a csomagoláson, de még csak nem is az ajándékon van a hangsúly ilyenkor. hanem azon ki adja és mennyi törődést, szeretetet tett bele a készülődésbe.

Nézz körbe a galériába és meríts ötletet a kedvenc csomagolásainkból!