Mi mehet a kukába? Szemét kisokos - 1. rész: Papír

Borítókép: Mi mehet a kukába? Szemét kisokos - 1. rész: Papír Forrás: https://unsplash.com/photos/NM0RDJceEC0
Fontosnak tartod a környezetvédelmet - és lehet mégse szelektálsz helyesen. Az ismétlés mindig hasznos. Frissítsd fel tudásod és szelektálj jól!

A szelektív hulladékgyűjtés kapcsán szerencsére ma már nem az a kérdés (remélem), hogy valaki gyűjti-e, hanem sokkal inkább a hogyan?

Magyarország elmarad a Nyugat-Európai átlagtól, itthon mindössze az összes hulladék kb. 14%-át gyűjtjük szelektíven. Érdemes ezt észben tartani, hiszen mindig van lehetőség a fejlődésre.

Figyeljünk, mert nem mindegy, hogy mit hova dobunk, sokszor nem is egyértelmű, aminek a vége az lehet, hogy a jószándéktól vezérelt szelektív gyűjtés teljesen feleslegessé válik.

Ezért arra gondoltunk, hogy elindítunk egy úgynevezett 'szemét kisokos' sorozatot, amiben összeszedjük, mit hova lehet dobni.

Az első és legfontosabb, hogy mindenki a saját lakóhelyén tájékozódjon a szelektív hulladékgyűjtésről, mert településenként/megyénként eltérő lehet ennek a folyamata.

Hogyan használhatod fel újra a háztartásban fellelhető papír hulladékot? Galériánkban adunk pár tippet:

A papír az egyik leggyakoribb hulladékforma. Ugyan a papír alapja a fa, ami megújuló energiaforrásnak számít, tudatosan kell használni.

Rajtunk vásárlókon, felhasználókon is rengeteg múlik. Az egyik legfontosabb, hogy támogassuk az újra felhasználást az anyagnak. Ennek az egyik legegyszerűbb módja, hogy olyan termékeket vásároljunk meg, ami újrahasznosított papírból készül. Ma már a legnépszerűbb drogériákban, üzletláncokban is van újrahasznosított alternatíva a leggyakrabban használt termékekre, mint például a WC papír, szalvéta, konyhai törlőkendő is készülhet újrahasznosított papírból.

Ha papír kerül a háztartásunkba a legfontosabb, hogy amit lehet használjunk fel – újra és újra házon belül. A már nem szükséges A4-es lapok hátuljára lehet jegyzetelni, vagy rajzolni, ha van gyerek a családban. A tejes doboz lehet a balkon ládánk alapja. A tojástartót vigyük vissza ha a tojást a piacról vesszük.

Természetesen van, amit ki kell dobnunk. Amennyiben társas házban laksz keresd az FKF Zrt. által elhelyezett infó grafikát és tanulmányozd át. Ezekre kell a leginkább figyelnünk!

Mit rakhatunk a papír szelektív kukába?

  • újságot, folyóiratot, magazint
  • könyv, füzet
  • hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz lapítva
  • kiöblített italos kartondoboz (tejes, gyümölcslés) lapítva
  • kisebb kartondobozok lapítva (csokoládés, tojástartó, kicsi műszaki cikkek, ... stb.)

És amit nem szabad a papír szelektívbe Tenni?

  • élelmiszer maradványt tartalmazó papír
  • zsíros, olajos, oldószeres papír
  • használt papír zsebkendő és szalvéta
  • blokkot
Ha papír kerül a háztartásunkba, akkor a legfontosabb, hogy amit lehet, használjunk fel – újra és újra házon belül.

A szelektív papírgyűjtőbe csak tiszta papír kerülhet. Ez azt jelenti, hogy például a tejes és üdítő italos dobozokat feltétlen ki kell mosni és szárítani(!) mielőtt kidobjuk. Pizzás dobozt, használt szalvétát és papírzsebkendőt TILOS beledobni. Annak a kommunális hulladékban lesz helye. Sokak számára meglepő, de a blokkot, amit vásárláskor kapunk SE szabad a papírok közé dobni, mert hőpapír alapú és tartalmazhat BPA-t, ami az újrahasznosítás során is megmarad és egészségkárosító hatása van.

Legközelebb a műanyag szelektívvel folytatjuk!

Hogyan csökkentheted a hulladékot a fürdőszobában? Íme pár tipp: