Hét hasznos tipp, hogy ne kelljen pazarolnod az ételt
– Egy, az ENSZ által irányított nemzetközi bizottság jelentése szerint a világszerte megtermelt étel 25–30 százaléka hulladékként végzi. A fejlettebb országokban, Európában és Észak-Amerikában ez az arány sokkal magasabb az átlagnál, akár 50 százalék is lehet.
– Az el nem fogyasztott étel a 10. helyen áll az üvegházgáz-kibocsátást okozó tényezők listáján, áll az IPCC egy nemrégiben készült jelentésében.
– Csak az Európai Unióban 88 millió tonna étel megy pocsékba évente, és vele együtt becslések szerint 143 millió eurót dobunk ki az ablakon.
Tetemes mennyiségű étel megy pocsékba a háztartásokban; a legtöbb embernek fogalma sincs arról, milyen sok maradékot, megromlott ennivalót dob ki a szemetesbe nap mint nap. Pedig csak annyit kellene tennünk, hogy szépen megesszük, ami a hűtőszekrényünkben van – érvelnek a fenntarthatóság élharcosai, akik azon dolgoznak, hogy felnyissák az emberek szemét a mérhetetlen herdálásra és annak messzemenő következményeire. Az ételpazarlás ellen mi magunk tehetjük a legtöbbet a saját házunk táján azzal, ha megpróbálunk rossz szokásainkon változtatni.
Néhány tipp, hogyan bánj tudatosan az étel mennyiségével otthon:
fotók: Getty Images