Erről kommunikációs szakemberről meg nem mondanád, hogy hallássérült

nagyothalló,segítség
Forrás: Kedves Katalin

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

D

Dubniczki Csilla kommunikációs szakember, a Nem Adom Fel Alapítvány munkatársa majdnem siket, gyerekei is nagyothallók.

Mindkét fülemre majdnem siket vagyok, vagyis súlyosan nagyothalló, ahogyan édesanyám is az. Hallókészüléket viselek. 11 éves ikerfiaim is nagyothallók, így három különböző hallásállapotú ember él együtt, ami nem könnyű.

Az első készülékemet 16 évesen kaptam. A család elültette bennem, hogy ez szégyellnivaló dolog. Ebből egy 24 éven át tartó titok lett, ami lelkileg, fizikailag és idegileg is nagyon megterhelt. Igazából senki nem állt mellettem. Néhány évvel ezelőtt jutottam el oda, hogy felvállalom a helyzetemet. Foglalkoztat az állapotom, főleg, hogy idővel romlik. Félek, hogy a maradék hallásom is eltűnik, és még elszigeteltebb leszek, ezért jelnyelvet tanulok.

Jellemző, hogy korábban hetekig görcsöltem, hogy hogyan mondjam el az aktuális (halló) szerelmemnek, hogy nagyothalló vagyok. A reakció általában az volt, hogy: „Csak ennyi? És akkor mi van?” Azt hittem, ha megtudja, elhagy. Ez inkább mindig fordítva történt, az alacsony önértékelésem miatt.

Nem szeretem a „süket” szót, a siketek pedig két dolgot nagyon nem bírnak, ha azt mondják rájuk, hogy „süketnémák”, vagy hogy „mutogatnak”. Sértő, ha valaki tudja, hogy hallássérült vagyok, és a hátam mögött beszél, vagy előttem sugdos a másiknak, vagy jelel a hátam mögött, vagyis kizár a beszélgetésből – ami még családon belül is előfordul.

Ha segíteni akarsz, nézz rám beszéd közben, ne beszélj tele szájjal, és ismételd meg, amit nem értettem. Ne kiabálj, csak artikulálj.

Nekem még van dolgom önmagammal a teljes elfogadás terén. Ha ez sikerül, akkor lesz boldog és kiegyensúlyozott az életem. Addig pedig, ahol csak tudok, segítek másoknak. Ami kikapcsol és feltölt, az a futás. Olyankor csend van és önmagam lehetek.

Kép
forrás: Kedves Katalin
Olvasd el ezt is!

Fogyatékkal élő nők, akikre érdemes odafigyelnünk:

Nézd meg a galériánkat>11 kép
Fogyatékossággal élő nők, akikre érdemes odafigyelnünk
Tovább olvasok
Kép
Miért olyan különlegesek az októberi gyerekek?

A tudománynak erre is megvan a válasza. Egészen pontosan 5 válasza.

Kép
Napi horoszkóp október 21.: a Skorpiók kilépnek a komfortzónájukból, a Vízöntők komoly kihívás előtt állnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz izgalmas üzeneteket küldtek ismét a csillagok!

Kép
Sipos Pál tettei nem évülnek el: Visszatérés Epipóba

Kávéztunk tanár barátnőmmel, fecsegtünk mindenféléről, és akkor egyszer csak nekem szegezte a kérdést: Olvastad azt a cikket? Milyen cikket, kérdeztem. Nézett. Nem is tudsz róla? Mindenki erről beszél. Én akkor hallottam életemben először Sipos Pálról.

Kép
Legyen buli a szüret! – Íme, 5 biztos tipp hozzá

A bor összehoz – ezt régóta tudjuk. De az talán sokaknak új információ, hogy magának a borkészítésnek is megvan ez a varázsereje, kezdve rögtön a szürettel. Ahogy egy disznótor vagy egy paintball csata, úgy a szőlő betakarítása is lehet igazi társasági esemény – annyi különbséggel, hogy ez utóbbi biztos nem ér véget naplementével.

Kép
Nyilván téged sem érdekel: az édeshármas kultúrtörténete

A hármas szex az egyik leggyakoribb erotikus fantázia: tízből kilenc felnőtt el-eljátszik a gondolattal. A megvalósításig sokkal kevesebben jutnak el. Mi olyan izgató és nehezen kivitelezhető a hármasban?

Kép
Palya Bea: „Netni vagy nem netni – ez itt a kérdés"

Megzabolázlak, betörlek, mint egy vadlovat – fenyegeti az internetet Palya Bea énekesnő, majd elmeséli, hogy miért nem olyan egyszerű ez.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem