Erről kommunikációs szakemberről meg nem mondanád, hogy hallássérült

nagyothalló,segítség
Forrás: Kedves Katalin

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

D

Dubniczki Csilla kommunikációs szakember, a Nem Adom Fel Alapítvány munkatársa majdnem siket, gyerekei is nagyothallók.

Mindkét fülemre majdnem siket vagyok, vagyis súlyosan nagyothalló, ahogyan édesanyám is az. Hallókészüléket viselek. 11 éves ikerfiaim is nagyothallók, így három különböző hallásállapotú ember él együtt, ami nem könnyű.

Az első készülékemet 16 évesen kaptam. A család elültette bennem, hogy ez szégyellnivaló dolog. Ebből egy 24 éven át tartó titok lett, ami lelkileg, fizikailag és idegileg is nagyon megterhelt. Igazából senki nem állt mellettem. Néhány évvel ezelőtt jutottam el oda, hogy felvállalom a helyzetemet. Foglalkoztat az állapotom, főleg, hogy idővel romlik. Félek, hogy a maradék hallásom is eltűnik, és még elszigeteltebb leszek, ezért jelnyelvet tanulok.

Jellemző, hogy korábban hetekig görcsöltem, hogy hogyan mondjam el az aktuális (halló) szerelmemnek, hogy nagyothalló vagyok. A reakció általában az volt, hogy: „Csak ennyi? És akkor mi van?” Azt hittem, ha megtudja, elhagy. Ez inkább mindig fordítva történt, az alacsony önértékelésem miatt.

Nem szeretem a „süket” szót, a siketek pedig két dolgot nagyon nem bírnak, ha azt mondják rájuk, hogy „süketnémák”, vagy hogy „mutogatnak”. Sértő, ha valaki tudja, hogy hallássérült vagyok, és a hátam mögött beszél, vagy előttem sugdos a másiknak, vagy jelel a hátam mögött, vagyis kizár a beszélgetésből – ami még családon belül is előfordul.

Ha segíteni akarsz, nézz rám beszéd közben, ne beszélj tele szájjal, és ismételd meg, amit nem értettem. Ne kiabálj, csak artikulálj.

Nekem még van dolgom önmagammal a teljes elfogadás terén. Ha ez sikerül, akkor lesz boldog és kiegyensúlyozott az életem. Addig pedig, ahol csak tudok, segítek másoknak. Ami kikapcsol és feltölt, az a futás. Olyankor csend van és önmagam lehetek.

Kép
forrás: Kedves Katalin
Olvasd el ezt is!

Fogyatékkal élő nők, akikre érdemes odafigyelnünk:

Nézd meg a galériánkat>11 kép
Fogyatékossággal élő nők, akikre érdemes odafigyelnünk
Tovább olvasok
Kép
Ó, de megható! Sarolta hercegnő keresztapja és tanítónénije összeházasodtak

Micsoda Disney-filmbe illő romantikus történetek zajlanak le a brit királyi család berkeiben!

Kép
Viola Davis mégsem vásárolta meg az ültetvényt, ahol született

Az Oscar-díjas színésznő 55. születésnapján közzétett posztját a fél világ félreértette.

Kép
Filmcsillag lesz Csobot Adélból: ebben a mozifilmben kapott főszerepet

Egy újabb szerepben mutatja meg magát az énekesnő.

Kép
Repetabiztos tíz perces kukoricaleves

Egyik hétvégén az anyukámnál voltam, aki ipari mennyiségben főzött kukoricát. A baj csak az volt, hogy sem elég édesek, sem pedig elég puhák nem voltak. De mivel ételt nem szeretünk kidobni, úgy döntöttem készítek belőle valamit, ami kicsit dob majd az élvezeti értékén. És meg kell mondjam, akkorát dobott, hogy azóta hetente készítem el ezt a kukoricalevest.

Kép
Napi horoszkóp augusztus 13.: a Bakoknak bizonytalan helyzetben érkezik a szikra, a Halak tudatosan tervezik a jövőt

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz ismét izgalmas üzeneteket rejtenek a csillagok!

Kép
Nem hittek a koronavírusban – és ez tragédiát okozott

Meglehetősen gyakran jelenik meg hír koronaszkeptikusokról. A hírek sajnos általában azzal végződnek, hogy ezek az emberek nagyon rosszul jártak – meghaltak, vagy „csak” elkapták a vírust. Nem árt, ha okulunk a hibáikon.

Kép
Sose akartam szerető lenni, mégis így történt

Miért játszik az ember szeretősdit? Unalomból? Elhanyagoltságból? Kaland- vagy bizonyítási vágyból? Rózsa még nem jött rá. Egyszer csak belecsúszott, mint Pilátus a krédóba.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem