Mit nyersz vele, ha naplózod a futásaidat?

Mit nyersz vele, ha naplózod a futásaidat?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

S

Sok futó edz valamilyen edzésterv segítségével akkor, amikor már konkrét célokat szeretne elérni. Azonban nem csupán az előzetes edzésprogramot jó egyben látni, hanem visszatekinteni is fontos olykor, erre jó módszer, ha edzésnaplót vezetsz.

A runnerswold.hu cikke.

Az edzésnapló egyben láttatja az elvégzett futásokat, ami egyrészt bizalmat ad 1-1 táv vagy verseny teljesítése előtt, másrészt, ha éppen nincs motivációd, akkor hasznos, mert fel tudod idézni a korábbi futásaidhoz kapcsolódó érzéseket, élményeket. De ugyanilyen jelentősége van annak is, ha a versenyekről írsz összefoglalót.

Mutatunk néhány tippet, miért jó edzésnaplót vezetni!

edzésnapló,Steve Prefontaine
Steve Prefontaine edzésnaplója.

Emlékszel a jóra

Jó érzés megélni egy klasszul sikerült futást. Viszont ez az élmény hamar elillan és pár nappal később már nem feltétlenül él elevenen a diadal. A puszta számokon kívül jegyezd fel azt is, miért volt jó a futás, milyen körülmények között teljesítetted és hol. Később, amikor visszatekintesz a felkészülési időszakra, jó lesz újraolvasni ezeket a gondolatokat.

Emlékszel a rosszra is

Rosszul sikerült edzésből is akad, amiket bár jó lenne örökre elfeledni, mégis fontos szerepet játszanak a későbbiek során a kapcsolódó információk. Pontosan miért volt rossz az edzés: lassú voltál, netán magas volt a pulzusod, fáradtan indultál, sáros volt az ösvény és te nem erre készültél a cipőválasztásnál, fájt bármi edzés közben. Illetve az is lényeges, hogy milyen kimenetele lett a futásnak, ha elvégezted a tervezett edzést, akkor az egyfajta mentális kapaszkodó lehet számodra, ergo ki tudsz jönni a nehéz helyzetekből is. Ez a tudás önmagadról főleg a versenyen lehet fontos, amire készülsz.

edzésterv,edzésnapló
forrás: Getty Images

Ami működik és ami nem

A frissítést az edzések során kell gyakorolnod, hogy a versenyen már ne érjen meglepetés. Bölcs dolog, ha feljegyzed, mikor mivel frissítettél, mennyit fogyasztottál és hogyan működött. Ez segítségedre lesz a verseny közbeni frissítés tervezésekor.

A cikk további részé a linkre kattintva olvashatod!


Képtelen voltam lefogyni a fuástól, amíg be nem vezettem ezt az 5 szokást

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Képtelen voltam lefogyni a futástól, amíg be nem vezettem ezt az 5 szokást
Tovább olvasok
Kép
Fahidi Éva: A covid mint régi ismerős

Amikor egy buzgó újságíró megkérdezte tőlem: mi volt a legszörnyűbb a soában, „minden” – mondtam derűsen, mert a kérdés ilyetén történő felvetésén valóban csak derülni lehet.

Kép
Hogyan dobd fel a lakást pár apró változtatással?

Míg nyáron a világos, könnyű textíliáké a főszerep, addig az őszi-téli szezonban a vastagabb, puhább anyagokat és meleg tónusú dekorációkat érdemes előtérbe helyezni. Erre buzdítanálak most téged is, hiszen ebben az időszakban még fontosabbá válik, hogy otthonod kellőképpen kikapcsolhasson.

Kép
Elmondom, hogyan őrizzük a házasságunkat a férjemmel 3 gyerek mellett

A hamarosan megjelenő nyomtatott lapszámban azt a költői kérdést teszem fel a cikkemben, hogy „neked a férjed az első vagy a gyerek?”. Előrebocsátom, a pszichológusok azt javasolják, hogy – többek között a gyerekek érdekében! – a házasságodat tedd az első helyre. Te képes vagy erre? Egyáltalán hogyan lehetséges? Ismerősöm, Smohayné Simon Gyöngyvér elmeséli, hogyan csinálja – a férjével együtt.

Kép
A saját esküvőmön ismertem meg életem szerelmét, aki nem a vőlegényem volt

Azért a többségünk úgy készül a saját esküvőjére, hogy aznap élete szerelmének mondja ki a boldogító igent, fogad örök hűséget, megy bele a jóban-rosszbanba, holtunkiglag, holtáiglan. Eszter is így kelt fel azon a fülledt, nyári, szombati napon, amikor szentül meg volt győződve arról, hogy pár óra múlva ahhoz a bizonyos nagy Ő-höz megy hozzá. De nem. A nagy Ő ugyanis ott várta őt a saját lagziján, a vendégek között.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem