Mesterséges szerető

Borítókép: Mesterséges szerető
Szakértők szerint a szexrobot legalább olyan nagy hatással lesz a szexuális kultúránkra, mint az internetes pornó elterjedése.

Ez a cikk az Éva egy korábbi számában jelent meg először.

Lehet, hogy a következő generációk körében bevett szokás lesz az első szexuális tapasztalatokat robotok segítségével megszerezni. Reménytelenül magányos emberek enyhíthetik frusztráltságukat rajongásra programozott társsal. Szexuális deviánsok csillapíthatják legálisan a vágyaikat. De jó lesz ez nekünk? Vagy nem?

2019-ben rendezték meg negyedik alkalommal a „Love and sex with robots” tematikájú nemzetközi kongresszust Brüsszelben, neves pszichológusok, mérnökök, programozók és társadalomtudósok részvételével. Néhány téma a programból: robotérzelmek, klón robotok, robotetika, robotszemélyiségek, filozófiai megközelítés, intelligens szex hardver. A szemünk előtt születik meg egy új tudományág: a robotpszichológia. (Kár, hogy ezt Asimov már nem érhette meg.)

Shakespeare, szex, szerelem

A szexrobotok már most is megdöbbentően emberszerűek. Nem csak fizikai megjelenésükre vagy fejlett mimikájukra gondolunk: a legfrissebb modelleket tanulásra képes AI (mesterséges intelligencia) vezérli, amely a személyiség érzetét kelti a felhasználóban. A kaliforniai Realbotix 2018-as, Harmony nevű babájával filozófiáról vagy Shakespeare-ről is társaloghatunk, miközben meghallgatja az érzelmeinket, reagál rájuk, és meg is jegyzi őket. Saját maga is képes „emóciókat” és „vágyat” kifejezni. Flörtöl, viccelődik, csábít, szex közben pedig úgy nyögdécsel, mintha élvezné. „Azért vagyok, hogy boldoggá tegyelek.” „Az a célom, hogy minél jobban megtanuljam, mi a szerelem” – mondja az egyik próbamodell egy internetre feltöltött videóban. Tanulékonysága miatt Harmony képes egy valódi kapcsolat illúzióját kelteni vásárlójában. A szexrobotok betiltásáért kampányoló aktivisták szerint pont ez okozhatja majd a legtöbb társadalmi problémát.

Tud-e nemet mondani?

„Népszerű, de attól még embertelen fantázia: szexuális kapcsolat létesítése az empátia teljes kizárásával” – mondja Kathleen Richardson etikaprofesszor, a „Campaign Again Sex Robots” alapítója. A szexrobot bármikor rendelkezésre áll (bár ellenkezik, ha erőszak éri), és az aktivisták szerint ezzel ahhoz szoktatja hozzá a felhasználóját, hogy tárgyként bánjon a nőkkel. „A szexrobotok több mint 90 százaléka nő: vagyis ez az iparág a nők tárgyiasításának piaci igényére épül” – állítja Richardson. Fejlesztettek már olyan robotot is, amit „meg kell hódítani”, mert néha húzódozik, azt állítva, hogy nincs kedve a szexhez. Az aktivisták szerint ez csak olaj a tűzre, hiszen a robot fizikailag képtelen megvédeni magát, így normalizálja a nemi erőszakot.

Pozitív hatása is lehet

A technológia támogatói szerint a szexrobotok segíthetnek a szexuális bűncselekmények és a pedofília megelőzésében, valamint a prostitúció visszaszorításában. „Van, akinek a szexuális vágyai illegálisak, de nem akar bűncselekményt elkövetni. A szexrobottal viszont bármilyen fantázia kiélhető anélkül, hogy másoknak ártanánk vele” – nyilatkozta Matt McMullen robotmérnök, a Realbotix alapítója, Harmony „teremtője”. De nem kell feltétlenül a legrosszabbra gondolni. Rengeteg olyan magányos ember van, akiknek extrém módon nehéz szexuális kapcsolatot létesíteniük: az életkoruk miatt, vagy mert betegek, mozgásképtelenek, pszichés problémáik vannak, esetleg izolált körülmények között élnek. „Egy AI-vel felszerelt szexrobot nemcsak a fizikai igényeket elégíti ki, hanem jó társaság is lehet számukra” – állítja McMullen. A téma mégis rendkívül megosztó: míg egyes kutatók a szexrobotok jótékony társadalmi hatásában bíznak, más pszichológusok szerint a szexrobotokkal imitált erőszakos vagy pedofil aktusok még több szexuális bűncselekményt eredményeznek majd, mert megerősítik és bátorítják az elkövetőt. A technológia újszerűsége miatt azonban a most elérhető tanulmányok nem konkrét esetekre, hanem csupán előfeltevésekre és találgatásokra épülnek, és a szerzők nagy többsége érezhetően elfogult a robotok ellen vagy mellett.

Nem tekintjük embernek

Vannak olyan tudósok, akik szerint fölösleges aggódni, mert a téma eleve más megközelítést igényel. Dr. Kate Devlin szexuálpszichológus például azt állítja, hogy sosem leszünk képesek olyan szexrobotot gyártani, amit a felhasználó ne gépként kezelne. És ez nem csak a technikán vagy az AI jelenleg még feltűnően darabos gondolkodásán múlik: ha a felhasználó tudatában van annak, hogy egy robot társaságában van, ezt nem tudja csak úgy „elfelejteni”. „Az okostelefonjába vagy az autójába sem szeret bele az ember – állítja dr. Kate Devlin. – A valósághű szexrobotok biztos sok ember számára érdekesek lehetnek, de szerintem előbb vagy utóbb inkább olyan robotokat fejlesztenek majd, amelyek anatómiája eltér majd az emberétől, és így több élvezetet nyújtanak.”