Nagytakarítás a mélyhűtőben – meddig állnak el a fagyasztott ételek?

fagyasztó Forrás: Daria Shevtsova/ Pexels.com
Egy gondosan megkomponált fagyasztó a lakás azon pontja, ahol akkor is van étel, amikor a hűtő és a kamra már kiürült, így a leglustább, legreménytelenebb napokon is megmenthet az éhhaláltól. De a fagyasztott vészkaják sem állnak el az örökkévalóságig! Itt az ideje megnézni, hogy mi az, ami még jó és mi az, aminek mennie kell.

Az év első hónapjában te is igyekszel rendet tartani az életteredben, azzal a reménnyel, hogy ez a jó szokás a későbbiekben is fennmarad? A következő hétvégére kiadós szortírozás ütemeztél, hogy helyet szabadíts fel az új dolgoknak, és reméled, hogy a gigantikus takarítás spirituális megtisztulással is jár?

A konyhába érve érdemes alaposan átvizsgálnod a dolgokat, csoportosítanod a bontott csomagolású azonos alapanyagokat és megszabadulnod azoktól az ételektől, amik már fogyasztásra alkalmatlanok. Könnyen lehet azonban, hogy egy fontos terület kimarad a sorból: talán már idejét sem tudod, hogy mikor tisztelted meg utoljára a mélyhűtődet azzal, hogy alaposan kipakoltad, le is olvasztottad és visszapakolásnál kiválogattad a lejárt szavatosságú termékeket.

Hajlamosak vagyunk ugyanis úgy tekinteni a fagyasztóra, mint valami feneketlen bendőjű hibernáló mágusra, amit csak tömünk, tömünk, míg végül teljesen megfeledkezünk róla, hogy mit is halmoztunk fel benne. Például ilyen megfontolásból:

Akciós volt a kedvenc zöldségkeverékem, ezért vettem belőle. Három zacskóval.
Pár mirelit pizzának muszáj itthon lennie, zombitámadás esetére.
A családi ebédről marad pörköltmennyiséget képtelenség egyszerre elfogyasztani, jó lesz az még később (persze szigorúan fagyisdobozba csomagolva).

Ha te is előszeretettel pakolod tele a mélyhűtődet, biztosan ismerősek ezek a gondolatok. Van azonban egy rossz hírünk: bizony, minél több időt töltenek az ételek a fagyasztóban, annál rosszabb lesz az ízük és a minőségük, sőt, ezeknek is lejár egyszer a szavatossága.

Érdemes tehát okosan raktározni: maximum két étkezésre elegendő adagokba porciózni az ételeket, az újrahasznosítható tárolókon feltüntetni a csomag tartalmát és a fagyasztás dátumát, valamint nagyjából háromhavonta nagytakarítást végezni, hogy az összes csontváz előkerüljön a (jég)szekrény mélyéről.

Galériánkból megtudhatod, meddig állnak el a különböző élelmiszerek a fagyasztóban tárolva: