Chatfüggő a gyereked vagy csak egészséges módon barátkozik?

kütyü,gyereknevelés
Forrás: Getty Images / Jasmin Merdan

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Ha kamasz gyereked van, akkor nyilván neki is villámgyorsan kellett alkalmazkodnia a digitális oktatáshoz. Bár az új tanévben (egyelőre) nem általános az online suli, azért előfordul, hogy egész osztályoknak kell otthoni karanténba vonulniuk. Mi történik ilyenkor tizenéves gyereked lelkében?

Emlékszel még az első alkalomra, amikor a kamaszodó gyereked a családi mozi vagy kirándulás helyett inkább az ottalvós bulit választotta? Vagy, amikor nem ért rá segíteni neked, mert az osztálytársaival már megbeszéltek valamit? Ezek az élmények, bár fájóak tudnak lenni egy szülő számára, teljesen természetesek és egészségesek.

Ahogy a gyerekek belépnek az iskoláskorba 6-7 éves koruk körül, fokozatosan áthelyeződik az érdeklődésük a családjukról a kortársaikra, ez a folyamat pedig felgyorsul a kamaszkor kezdetével.

A serdülő szépen lassan elkezd önállósodni, kialakítja a saját énképét, ebben pedig óriási szerepe van a kortársaknak, akik saját példájukkal és reakcióikkal hatnak egymás viselkedésére. Általuk tanulja meg a kamasz, hogyan boldoguljon a társasági életben – barátságai eleinte döcögősek, sokszor egyoldalúak, aztán a felnőttkor küszöbén stabillá és kölcsönössé válnak, illetve le is cserélődnek az évek során. (Ha esetleg a serdülő gyereked most épp olyasvalakivel barátkozik, aki nem a szíved csücske, ne izgulj, van remény!)

Amikor a kamaszok baráti kapcsolatairól beszélünk, érdemes kiemelni, hogy ezek a kapcsolatok sokkal intenzívebbek érzelmileg, mint a felnőtt baráti viszonyok.

A tizenéveseknek óriási igényük van arra, hogy a velük egykorúak befogadják, elismerjék őket, figyelmet fordítsanak rájuk.

Bár ez így van rendjén, és szükséges is, azért belátható, hogy hatalmas érzelmi energiák mozgósításáról van itt szó.

De mi történik ezekkel a meghatározó kortárskapcsolatokkal, ha a kamaszokat hirtelen elzárják egymástól, és nem marad más, mint a Messenger, az Instagram és a Skype? A választ nyilván te is tudod: számolatlanul sok képernyő előtt eltöltött óra az ára annak, hogy fennmaradjanak.

A kütyükkel eltöltött idő amúgy is az a téma, ami rengeteg szülő számára kényes, hiszen a túlzott használat aggasztja őket, arra viszont legtöbbször nincs bevált stratégiájuk, hogyan mozdítsák el a fiatalkorút a képernyő elől. Fokozottan igaz ez olyan időkben, mint a mostani járványhelyzet, amikor a barátokkal való lógás kockázatot jelent, így sokan inkább a digitális kapcsolattartást választják. A közösségi médiával eltöltött extra idő újabb problémát vet fel, hiszen tudjuk, hogy sok serdülő amúgy is túlzásba viszi a használatát, ami gyakran vezet depresszióhoz, szorongáshoz, vagy akár evészavarokhoz is. Aggódni kell-e tehát a gyerekért, ha azt vesszük észre, hogy mostanság sokkal többet chatel, mint ami tőle megszokott?

Olvasd el ezt is!

Egyes kutatók szerint a legfontosabb szempont talán nem is a közösségi médiával eltöltött idő, hanem a használat módja lehet.

A közösségi oldalak passzív használata, tehát a monoton görgetés, valóban negatív hatással bírhat a kamaszokra.

Erősítheti a szorongást például, ha mások posztjain azt látja, őket egyáltalán nem visel meg az elszigeteltség. Ugyanakkor az aktív használat, tehát a barátokkal való beszélgetés, egymás profiljára posztolás, egy kis panaszkodás, egymás támogatása és vigasztalása, vagy éppenséggel vicces tartalmak megosztása kifejezetten jó hatással lehet a kamaszokra, hiszen ez a fajta közösségi média-használat csökkentheti a magány-érzetüket, és összességében növelheti a jó közérzetüket.

Mit lehet tehát tenni annak érdekében, hogy tinédzser gyereked könnyebben átvészelje az esetleges karantént, illetve azt, hogy kevesebbet láthatja a barátait? Amiatt nem kell aggódnod valószínűleg, hogy nem fog eleget chatelni a barátaival, az viszont előfordulhat, hogy a szokásosnál is többet kell majd piszkálnod őt, hogy töltsön időt a családjával. Bár hálátlan feladatnak tűnhet, a kutatások szerint a családdal eltöltött minőségi idő szintén jó hatással van a kamaszokra a social distancing idején. Ha még arra is rá tudod venni, hogy mozogjon valamennyit, azért már csillagos kitüntetést érdemelsz! Mindezek mellett pedig lehetsz a szokásosnál megengedőbb a kütyühasználatot illetően, ha úgy látod, egy-egy hosszabb konzultáció után a gyereked valóban jobban érzi magát. Mindannyian társas lények vagyunk, de ez a serdülőkre sokszorosan igaz. Nyilván neked is hiányzik a társaságban töltött idő, a kedvenc törzshelyetek kávéja, és az az 1-2 óra hetente, ami alatt elfelejtkezhetsz kicsit az élet dolgairól, és feloldódsz a barátaid megnyugtató közelségében. A kamaszod életéből is pontosan ugyanez hiányzik, csak éppen még nálad is nehezebben éli meg érzelmileg.

Még néhány tanács a kamasszal való kommunikációhoz:

Nézd meg a galériánkat>3 kép
Miért nincs kedve a kamasz gyerekednek mesélni a napjáról?
Tovább olvasok
Kép
5 dolog, ami minden jól működő házasságban közös

Pszichológiai kutatások szerint néhány apróságon múlik a hosszú, tartós együttélés – és egyik sem olyan evidens, mint a szex.

Kép
A karfiol egy igazi szuperzöldség, rengeteg jótékony hatással!

Telis-tele van tápanyagokkal, sokféleképp felhasználható, és rengeteg jótékony hatása van, amik miatt érdemes rendszeresen fogyasztani.

Kép
Napi horoszkóp október 19.: az Ikreket gyengéd szálak fűzik valakihez, a Skorpiók büszkék lehetnek magukra

A hét első napján is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kép
Hogyan hat a párkapcsolatra, ha a nő pornót néz?

A pornófogyasztók harmada nő: milyen hatással van a pornó a párkapcsolatukra?

Kép
Vásárolj tudatosan: 10 bőrhatású darab, ami van olyan jó, mint az igazi

El is érkeztünk a bőrhatású darabok igazi szezonjához, mert bár a melegebb hónapokban is bevethető egy-egy ilyen darab, az igazi sikerszériájukat mindenképpen a hűvösebb időszakban élik.

Kép
Hogyan lett a fiam szobatiszta egy nap alatt?

Ahogy idén beléptünk az óvodakezdés évébe, több fronton is kezdtem kapni a hol vicces, hol pedig nyomatékos megjegyzéseket, hogy lassan el kellene hagyni a pelenkát a fiamnál. Volt, hogy teljesen jól fogadtam a kotnyeleskedést, volt, hogy magamban fortyogtam. De azért én is tudtam, hogy eljött az idő. Igaz az az “idő” még potom 9 hónap volt akkor, szóval nem hajt senkit a tatár.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem