Semmi perc alatt felhergeltek? Így kezeld a dühöd

stressz,agresszió,megoldás Forrás: Getty
"Miért nem mész anyádba?!" ordítja utánam a pasi a fekete Mazdából, mert ő nem indexelt, én meg nem engedetem be a sávomba. Legszívesebben kitartanám az öklöm a kocsi ablakán és felmutatnám a középső ujjam, de nem teszem. Így viszont tovább utazik velem a dühöm a Margit körúton, és gyanítom, hogy még hazaérve is ezen pörgök majd. A mellkasomban érzem feszülni sértett igazságérzetem, mélyre ránt az érzelmi örvény. Pedig ennyit nem ér meg egy tarfejű idióta. De mit csináljak a haragommal?

A meteoritként becsapódó konfliktusok alapján azt hihetnéd, a világ tele van hülyékkel, és mind rád utaznak. Pedig inkább arról lehet szó, hogy nem tudod gyorsan elengedni, vagy éppen megoldani az inzultusokat. Tovább hurcolod őket magadban, így az a benyomásod, hogy ezeket a helyzeteket valami folytonosság jellemzi. Ám ha feltennéd magadnak a kérdést: akarod-e hogy a stressz lerontsa az életminőségedet, természetesen nemmel válaszolnál.

Az indulatok általában pont olyan rövid életűek lennének, mint a boldog pillanatok. Csak jönnek és mennek. Ha hagyod.

Kikerülni nem lehet őket, és nem is kell, de a nagyobb örvények elől el lehet hajolni. Hogyan légy immunis a napi inzultusokkal szemben?

Utazzunk vissza az időben az utolsó ilyen konfliktusodhoz. Megpróbáltad – vettél egy mély levegőt és elszámoltál tízig? Nem használt? Itt van némi muníció a makacsabb esetekhez.

Gondolj bele, hogy két nap, egy hét, esetleg egy év múlva már semmire nem emlékszel majd ebből az egészből. Akkor hát nem lehet túl nagy jelentősége az életedben, nem hat a karrieredre, a jövődre. Nem más, mint egy pillanatnyi kellemetlenség, amit menedzselned kell.

Nyugodtan mantrázhatod magadban ezt is: nem az én szintem ez az egész.

Vagy adj ugyanolyan intenzitású, de ellenkező előjelű választ: légy zavarba ejtően kedves, amitől, meghökken az "ellenfeled", mert nem ezt a reakciót várta. Ő téged bokszzsáknak akart használni, de ez az egész nem a te sportod.

verseny,stressz,agresszió
Forrás: Getty

Nem lehet az a küldetésed, hogy mindenkit megnevelsz, hogy mindenkire hatnod kell. Az sem tragédia, ha nem szól hozzád olyan tisztelettel, ahogy te bánsz másokkal, ahogy te mindenkinek megadod az esélyt. Mantrázz magadban újra: egy óra múlva nem számít például az, hogy beparkol valaki arra a helyre, amire már percek óta vársz.

Ahogy mondani szokás: minden fejben dől el. Ha kitérsz egy konfliktus elől, az nem azt jelenti, hogy el is menekülsz előle. Pusztán csak arról van szó, hogy nem pazarold el az energiádat felesleges dolgokra… Inkább önmagadra és rövid távú célokra fókuszálj, azt tartsd szem előtt, ami neked fontos. Az igazságérzetedet nem ezen a pályán kell edzésben tartanod.

Hagyd magad mögött a stresszt!