Hogyan állítsd le magadban a katasztrofizáló gondolatokat?

stressz,katasztrófa,psziché,lélek,járvány
Forrás: Getty

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

J

Járvány idején azokból is előtörhet az úgynevezett katasztrofizáló gondolkodás, akikre ez egyébként nem jellemző. Várjunk csak, mi is az a katasztrofizálás?

A szélsőséges érzelmi reakciók oka gyakran a hibás gondolkodás. A katasztrofizáló ember elméjében irracionális gondolatok és felnagyított problémák forognak. Ezeknek ugyan nincs alapjuk, de az illlető hite szerint mégis tényszerű információkról van szó. Az eltorzult gondolatok kiváló táptalajt adnak a stressztől terhelt érzelmeknek, végül pedig kinlódáshoz, szenvedéshez, a képességek alulértékeléséhez vezetnek. A katasztrofizáló embernek nagyon nehezésre esik jól érezni magát vagy elégedetlenek lennie az életável.

Persze a problémák felnagyítása sok emberre jellemző, ettől még nem lesz mindenkiből "mentális katasztrófaturista", de akár napi, akár alkalmi tevékenysége valakinek a túldimenzionálás, ez a hozzállás végül oda vezethet, hogy rémálom válik olyan a könnyen orvosolható problémákból is, mint egy kiégett villanykörte vagy egy hidegfront miatt lecsapó migrén.

A kellemetlenségek jelenléte az élet természetes velejárója. Ami rögtön két lehetőséget is kínál: megkeresheted a megoldást a problémára vagy leragadhatsz a stresszes gondolatok mocsarában, minden figyelmedet magának a nehézségnek szentelve. Vegyünk egy egyszerű példát, a már említett villanykörtét. Mi van, ha kiég? Nem nagy ügy kicserélni. Ám a katasztrofizáló személy első reakciója az is lehet: persze, hogy pont most! Persze, hogy ez velem történik! Nemrég cseréltem ki, szóval ez eleve silány izzó volt! És a létra is instabil... Pedig a negatív agyvihar helyett elég lenne annak örülni, hogy két mozdulatnyira vagy a megoldástól, és máris fényárban úszhat a lakás.

Olvasd el ezt is!

Nézzünk egy másik gyakori példát: a minden és soha esetét. Ebédet készítesz, de odaégeted, amiről ez jut eszedbe: mindent elrontok, sosem leszek képes normálisan kirántani még egy szelet húst sem! Jobb, ha közelébe se megyek a konyhának! Hogyan állítsd meg a tendenciát? Érdemes a tapasztalataidat perspektívába helyezni, újrakeretezni a gondolataidat. Azért, mert valami most nem sikerült, nem jelenti azt hogy „semmi sem sikerül” majd a későbbiekben. Minden változóban van körülötted, még a fájdalmad intenzitása is. Miért ne lehetne szembenézni azzal, hogy egy-egy konyhai művelet nem olyan könnyű, miért kellene mindennek azonnal sikerülnie?

A "légy kikezdhetetlenül tökéletes" a mai korunk teljesíthetetlen követelménye. És alapvetően hamis is, hiszen a „mindent akarok, azonnal” kijelentések főleg a gyerekekre jellemzőek, vagyis gyerekes viselkedésre utalnak. A katasztrofizáló gondolkodás átállításában segíthet egy pszichológus és a kognitiív viselkedésterápia, melynek során feltérképezhetőek az úgynevezett negatív automatikus gondolatok (NAG-ok) és át is keretezhetőek, átírhatóak. A figyelem fókusza átkerülhet a megoldásokra, és aki korábban magát tehetetlennek, a világot pedig veszélyek állandó forrásának látta, megélheti annak örömét, hogy képes kezébe venni az irányítást. Az ebből fakadó higgadtságban pedig akkora erő van, mint magában a megoldás folyamatában.

Hogyan hat testedre és lelkedre a hosszú távú stressz? Elmagyarázzuk a galériában!

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Mi történik veled, ha túl sokat stresszelsz?

psychologytoday

Tovább olvasok
Kép
Napi horoszkóp július 4.: az Ikrek elvakultan küzdenek valamiért, az Oroszlánok készen állnak a továbblépésre

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok hétvégére is izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Környezettudatos és magyar termék? A legjobb párosítás

Ha környwezetbarát termékeket vásárolsz, válaszd elsősorban a hazai márkákat!

Kép
6 sikeres művész, aki testi hibával küzdött

Amikor művészekre gondolunk, legtöbbször a kreativitás, az egyéni látásmód, a víziók jutnak eszünkbe. És miközben az is megfordul a fejünkben, hogy a siker mindig kemény, szívós munka eredménye, hajlamosak vagyunk a művészeket - és általában a híres embereket - zseniknek látni, akik nem hasonlítanak a hétköznapi emberekre, pláne nem saját magunkra. Fogadni merek, hogy nem is sejted, milyen sok világhírű művész van, akik nemcsak nagyon tehetségesek voltak, hanem valamilyen testi nehézséggel is meg kellett küzdeniük.

Kép
8 új szokás, amit az emberek továbbvinnének a járvány utáni világba

A koronavírus rengeteg változást hozott az életünkbe, rosszat és jót egyaránt. Új szokásokat is kialakítottunk, amelyek közül sokat a járványtól függetlenül is megtartanánk. Lássuk a 8 legjobbat!

Kép
Sorozat készül az erotikus filmek sztárjáról, Sylvia Kristelről

Önéletrajzi ihletettségű sorozat készül az Emmanuelle-filmek sztárjáról.

Kép
Belegondolni is rémes: kőkemény diétájáról vallott a világ egykor legnépszerűbb szupermodellje

Évtizedek óta tudjuk, hogy szupermodellnek lenni nem könnyű: talán egyszerű munkának látszik, mégis nagyon sok olyan dolog van, amivel keményen meg kell küzdenie egy modellnek. Ilyen például az állandó diétázás.

Kép
Semmiből felbukkanó alvásprobléma a 2 évesnél és a megoldás

A kétéves kisfiam nagyon jó alvó. De tényleg. Meg is kaptuk már a férjemmel, hogy milyen jó dolgunk van. Csakhogy pár hete valami megváltozott.

Kép
7 dolog, amiért sosem szabadna bocsánatot kérned

Gyakran érzel obűntudatot? Hibásnak érzed magad olyasmi miatt, amit nem te rontottál el? Ha igen, akkor neked is le kell szoknod arról, hogy mindenért bocsánatot kérj!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem