JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Nem csak vámpírok ellen érdemes bevetni: a fokhagyma pozitív hatásai

fokhagyma,fokhagyma hatásai,egészség,betegség,szervezet,fokhagymalé Forrás: Getty images
A fokhagyma számos gyógyító tulajdonsággal rendelkezik, emellett pedig az egyik legnépszerűbb fűszer a világon. Nem véletlenül, hiszen elképesztő íze mellett számtalan problémára nyújt megoldást!

Enyhíthetők vele a megfázásos tünetek, a rovarcsípések ellen is kiváló, sőt anyáink, nagyanyáink szerint a meddőségre is pozitív hatást gyakorolhat, és ez még csak néhány pozitívum azok közül, hogy a fokhagyma milyen hatást gyakorol a szervezetre.

Az a jó, hogy a fokhagyma olyan izgalmas zöldségféle, hogy számtalan módon felhasználhatjuk: süthetjük, főzhetjük vagy akár ránthatjuk is. Azt azonban nem érdemes elfelejtened, hogy a legnagyobb hatást nyilván nyersen érheted el vele. Ehhez érdemes a gerezdekből kinyerned némi esszenciát, amit aztán rendszeresen fogyasztva bevethetsz majd számtalan betegség, bőrhiba vagy fájdalom ellen.

Érdemes tehát elkészítened a most következő fokhagyma-koncentrátumot még akkor is, ha nem vagy kíváncsi arra, hogyan hat a szervezetedre, ezzel a nedűvel ugyanis feldobhatod a legegyszerűbb salátákat, tésztákat, leveseket vagy akár a pirítósodat is.

fokhagyma,fokhagymalé,fokhagyma esszencia,egészség,recept
Forrás: pinterest
A fokhagyma egy igazi varázsszer, ami elképesztő hatással van a szervezetedre

A fokhagyma-esszencia receptje:

Hozzávalók:

  • fokhagyma
  • kis lyukú szita
  • kávéfilter
  • robotgép
  • kanál

Elkészítése:

Hámozd meg a fokhagymagerezdeket, dobd őket a robotgépbe, majd turmixold le. A pépet tedd át egy szitába, majd egy kanállal préseld át a fokhagymát a lyukakon, az így kapott levet szűrd át még egyszer egy kávéfilter segítségével – bár szerintem a második szűrés igazából el is hagyható. Végül tedd egy zárható üvegbe, majd tedd a hűtőszekrénybe a pépet a következő használatig.

Hogyan alkalmazd?

  1. Keverd össze a fokhagymalevet gyümölcs vagy zöldséglevekkel és így fogyaszd el.

  2. Öntsd rá salátára vagy csepegtesd a levesedbe – habár, mint ahogy korábban már említettem a fokhagyma nagyobb hatással van a szervezetre frissen, mintha kap némi hőkezelést.

  3. Keverd össze a hagyma levét némi friss zöldfűszerrel, majd kenj meg az így kapott kombóval sült zöldségeket és/vagy húsokat, halakat, bagetteket, pirítósokat vagy amit csak szeretnél.

hogyan hat a fokhagyma a szervezetre?