A 8 legjobb fogyitipp azoknak, akik elmúltak 40 évesek
Forrás: Getty Images
Sajnos 40 éves kor után sok olyan változás történik az emberi testben, ami nehezíti az optimális testsúly megtartását vagy a fölös kilók leadását…
Az egyik ilyen, hogy fokozatosan veszítünk az izomzatunkból: a nőknél például nagyjából évente 20 deka izomveszteség történik, miután elérik a negyvenet. Persze ezt sok tényező befolyásolja, például az, hogy ki hogyan táplálkozik és sportol. De azt fontos tudni, hogy minél kevesebb egy ember testében az izomszövet, annál kevesebb kalóriát éget el ugyanazzal a tevékenységgel, mint akinek több. Így ez azt jelenti, hogy fokozatosan csökken az alapanyagcsere, és ha mondjuk egy 46 éves ember pontosan ugyanannyit eszik, mint 37 éves korában, akkor is hízni fog tőle, ha korábban ezzel az adaggal tartotta a súlyát.
De nem lehetetlenség ilyenkor is fitten és karcsún tartani a testedet! Csak fogadd meg az alábbi tanácsokat:
- Most már végleg el kell felejtened a villámdiétákat, mert talán huszonévesen még belefért egy kis jojózás a súlyodban, ebben a korban már sokkal több kiló jön vissza egy-egy ilyen diéta utána, és a felesleg nehezebben is megy majd le.
- Jobban válogasd meg, hogy melyik étterembe ülsz be és ott mit fogyasztasz. Ma már sok olyan hely van, ahol egészséges és diétás ételeket lehet enni, ám olyanok is akadnak, ahol még mindig túlcukrozzák/zsírozzák az ételeket, és indokolatlanul nagy adagokat szolgálnak fel.
- Az alvás még fontosabb, mint korábban valaha. Ebben a korban már három egymást követő kialvatlan éjjel is azt okozza, hogy elszabadul a ghrelinhormon, ami az étvágyat növeli, és csökken a leptin mennyisége, ami a jóllakottságért felelős. Innen pedig egyenes út vezet a túlevéshez és a hízáshoz is.
- Vigyázz, mire gondolsz! Ebben a korban sokan panaszkodnak rá, hogy hiába sportolnak és figyelnek az étkezésükre, csak híznak és híznak. Ezzel a „negatív vizualizációval” pedig bizony tényleg segíted ezt a folyamatot.
- Gondold újra a jól bevált ételeket! Talán már tíz éve ugyanúgy készíted a zöldbabfőzeléket, pedig ideje lenne egy kicsit újítani! A sűrítéshez használt lisztet például lecserélheted köleslisztre, a pörkölt feltétet pedig sovány csirkemellből készült, minimális olajon sült fasírtra. De az újítások módja szinte végtelen!