JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

5 tipp, hogy ne gyűrjön le a téli depresszió

Borítókép: 5 tipp, hogy ne gyűrjön le a téli depresszió Forrás: Pexels.com/Martin Lopez
Nehezen találsz motivációt, hiába alszol egyre többet, mégis fáradt, levert és kedvetlen vagy mostanság? Nem vagy egyedül! A téli depresszió az egyik leggyakoribb hangulati zavar. A jó hír az, hogy nagyon sokat tehetsz érte, hogy ne temessen el maga alá ez a szezonális lehangoltság. Tippjeinkkel segítünk, hogyan.

A sötét, téli hónapok beálltával hajlamosabbak vagyunk a rosszkedvre, akár a depresszióra. Az okok elsősorban a természetes fény hiányára és a nappalok rövidülésére vezethetők vissza, aminek biokémiai háttere van: a kevés napfény a szervezetben alacsony szerotonin és magas melatoninszintet eredményez, ami a kedélyállapotunkra is hatással van. A "winter blues" –ként is nevezett szezonális depresszió (angolul SAD - Seasonal Affectiv Disorder) legtipikusabb jelei az általános energia és motiváció hiánya, a szokottnál jóval nagyobb alvásigény és a szénhidrátéhség; emellett az életkedvünk is csökken.

A tünetek széles spektrumon mozognak és szerteágazó okai lehetnek; például az őszi napsütéses órák számától kezdve az aktuális eseményeken át a megélt stressz mennyiségéig sok minden befolyásolhatja. Fontos tudnod, hogy ha ezek a tünetek kínzóvá válnak, és úgy érzed, hogy önerőből nem sikerül változást elérned, akkor érdemes szakemberhez fordulnod. Nézzük, mi mindent tehetsz meg első körben magadért. ha a téli depresszió tüneteinek jeleit tapasztalod magadon.

5 tipp, hogy ne gyűrjön le a téli depresszió