15 étel, amiről nem is sejted, hogy hatalmas cukorcsapda

Borítókép: 15 étel, amiről nem is sejted, hogy hatalmas cukorcsapda Forrás: Getty Images
Számtalan olyan élelmiszer van, amiről tudjuk, hogy magas a cukortartalma, gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, ezért érdemes minél ritkábban fogyasztani vagy teljesen kerülni. Ám rengeteg ételről, italról nem tudjuk, hogy valójában rejtett cukorbomba, és még az is előfordulhat, hogy rendszeresen fogyasztjuk, mert azt gondoljuk, egészséges. Most ezekről rántjuk le a leplet és mutatunk 15 olyan élelmiszert, amit jobb, ha kerülsz!

Már a gyerekek is tudják, hogy a sütikkel, kekszekkel és a csokoládéval nem árt csínján bánni, mert sok bennük a cukor. Ám a legtöbb ember nincs vele tisztában, hogy számtalan egészségesnek hitt étel is jócskán tartalmaz belőle rejtett formában. Így lehetséges az is, hogy a diétázó barátnőnk azon sopánkodik, hogy már egyáltalán nem is eszik édességet, sőt, szinte már semmit sem, mégsem tud fogyni. Ennek egyik lehetséges oka, hogy olyan ételeket fogyaszt, amelyek tele vannak rejtett cukorral.

A WHO állásfoglalása szerint naponta 25 gramm cukor – nagyjából öt teáskanálnyi- az a mennyiség, ami még egészségesnek mondható. Ám nem ennyire egyszerű a helyzet! Rengeteg étel, ital tartalmaz ugyanis rejtett cukrot, így sokszor nem is sejtjük, hogy az egészséges napi adagnak már jócskán elfogyasztottuk a dupláját is. Ennek pedig – vagyis hogy a napi energiaigényünknél több kalóriát viszünk be - hosszútávon hízás lesz az eredménye. Ha például napi 2-3 kávét iszol csak 1-2 kanál cukorral édesítve már össze is jött az ajánlott mennyiség. De ha a kávét cukor nélkül isszuk és csökkentjük az édességek fogyasztását, még akkor is az átlagosnál több cukrot fogyaszthatunk rejtett, azaz oldott formában. Ebből a szempontból nézve igazán trükkösek azok az ételek, amelyek tipikusan nem is édesek.

Gyakran az egészségesnek hitt élelmiszerekben is van cukor, amit egészen meglepő termékekbe is beleraknak. Ne tévesszen meg a „light”, „diétás”, „free” szavak. Ezek szinte semmit sem jelentenek, a gyártók bármire ráírhatják büntetlenül. Persze gyakran ezek a termékek eltérnek a hagyományos változattól, hogy kevesebb kalóriát tartalmazzanak, de ezt nem mindig a cukor elhagyásával érik el.

Tudatos vásárlással, a címkéket olvasgatva figyeljünk fel a cukor szinonima szavaira is: cukrok, szirupok, méz, invertcukor, szacharóz, melasz, glükóz, fruktóz, dextróz, maltóz, kukoricaszirup, karamell, juhar-agave-, vagy rizsszirup, maltodextrin – ezek ugyanis mind ugyanazt jelentik pepitában.

Mutatunk 15 ételt, amiről nem is gondolnád, hogy igazi cukorcsapda!