Szakember válaszol: 3 bevált módszer, amivel lenyugtathatod az idegrendszered

Borítókép: Szakember válaszol: 3 bevált módszer, amivel lenyugtathatod az idegrendszered Forrás: Getty Images
Szorongás a klímakatasztrófa, a világjárvány, a háborús helyzet miatt, amiket tetőznek még az élet adta szituációk. Folyton gombóc a torokban, a gyomor egyben, zakatol az agy és nem jön álom a szemre. Ismerős? Van megoldás!

Nemrégiben az ÉVA magazin Instagram felületén a Van 20 perced? interjúsorozatunk keretén belül, Kovács Eszterrel, a Mat on the Moon mozgalom megalapítójával volt szerencsém beszélgetni. Abban kértem a segítségét, hogy mondjon három olyan módszert, amit beépíthetünk a mindennapjainkba akkor, amikor szeretnénk jobban érezni magunkat a testünkben és az elménkben. Amikor kikapcsolnánk, elengednénk a stresszt és befelé figyelés lenne a cél.

4-7-8 légzés

Lélegezzünk négy számolásig orron át be, hét számolásig tartsuk bent a tüdőnkben a levegőt, és nyolc számolásig lassan szájon át fújjuk ki. A kifújáskor tartsuk úgy a szánkat, mintha az ajkaink között egy szívószál lenne, és egy forró levest szeretnénk vele kihűteni.

Bármely légzőgyakorlat, amelyben a kilégzés tovább tart, mint a belégzés, aktivizálja a paraszimpatikus idegrendszert, ami a nyugalmi helyzetünkért felel. Ami ebben a gyakorlatban még segítségünkre van, az a légzésvisszatartás, ekkor ugyanis megnő a szervezetünkben a széndioxid mértéke. Ez a két tényező csökkenti a vérnyomást és a szívritmus számát is lejjebb viszi.

Kifejező írás

A kifejező írás (expressive writing) egy naplózási technika, aminek keretében túlzott megfontolás, nyelvtani átgondoltság, szépírási aggodalmak nélkül kiönthetjük a papírra az érzéseinket és gondolatainkat.


Az események és érzések leírása sok esetben segít átlátni és rendszerezni ezeket a belső folyamatokat. A naplóírásból és újraolvasásából megláthatjuk, mi viselt meg valóban egy nehéz helyzetben minket, mi lapul egy aggodalmunk mögött. Az egyik legjobb önismereti gyakorlat az írás.


Az egyik kapcsolódó kutatás szerint a szorongó emberek, akik rendszeresen gyakorolták a kifejező írást jobban kezdtek el teljesíteni az iskolai és munkahelyi teszteken - meséli Eszter.

Azt vallják a szakemberek, hogy ez azért van, mert amikor leírjuk az aggodalmainkat mentális kapacitást szabadítunk fel és ez csökkenti a stresszt. A felszabadult mentális kapacitást pedig felhasználhatjuk hasznosabb dolgokra, például arra, hogy az előttünk álló kihívásra koncentráljunk, a kihíváson való aggódás helyett. Ha a múlt eseményei gyakran visszaköszönnek a gondolataink között, és elterelik a figyelmünket a jelenről rögtön értelmet nyer, hogy ha írással kiadjuk őket magunkból, fókuszáltabbá válhatunk.


Bármiről írhatsz, ami kikívánkozik belőled, csak ragadj papírt és 10 percen át folyamatosan írj! Ha a toll tovább serceg a kezedben, nyugodtan folytasd a folyamatot, ameddig jól esik.

Tipp: A naplód ne mutasd meg senkinek, így maradéktalanul őszinte lehetsz.

Konténertechnika

Ez a gyakorlat akkor lehet hasznos, amikor egy érzés, kihívás vagy gondolat nem hagy minket nyugodni. Ha egy olyan nehézséggel nézünk szembe, ami akadályozza a pihenésünket, gátol a kikapcsolódásban, tehetetlennek érezzük magunkat. Használhatjuk akkor is, ha úgy érzzük olyan élethelyzetben jönnek a megterhelő érzések vagy gondolatok, amikor nem tudunk velük foglalkozni, és akkor szeretnénk visszatérni hozzájuk, amikor képesek vagyunk szembenézni velük.

Eszter azt javasolta, képzeljünk el egy dobozt, konténert vagy széfet, bármit, ami tárolásra alkalmas. Menjünk bátran a részletekbe, képzeljük el a formáját, színét, anyagát, méretét, azt hogyan tudjuk lezárni! Amikor már látjuk magunk előtt a dobozt, nyissuk ki képzeletben, és a nyugtalanító gondolatokat helyezzük bele! Ezek lehetnek félelmek, aggodalmak, emlékek vagy a jövőtől való szorongás is. Miután bezártuk a gondolatainkat vegyünk 7 mély levegőt. Orron hosszan be és orron hosszan ki.

Ezzel a gyakorlattal megérkezünk a testünkbe, megérkezünk a jelenbe.

Az ölelés is nagyon jó stresszoldó! Nézd meg a galériánkat!