Fokhagymás vegán sajt recept: 5 hozzávaló és 15 perc kell hozzá
Ez a cikk az ÉVA magazin 2023/01 számában jelent meg először „Hogyan készíts vegán sajtot?" címmel.
Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!
Miből készül a vegán sajt?
Kesudióból, kókuszolajból, sóból, fokhagymából és egy titkos összetevőből: az olívasóléből, amitől csípős ízű és olyan, mintha érlelted volna. Keverhetsz bele apróra vágott friss fűszernövényeket, citromhéjat, őrölt pirospaprika-pelyhet, durvára őrölt fekete borsot vagy bármilyen más ízesítőt, ami csak eszedbe jut. Ez a sajt fagyasztható, ezért készíthetsz egyszerre több darabot is.
Első lépésként egy közepes edényben vízzel öntsd fel a kesudiót, és kb. 10 percig forrald. Csepegtesd le, és öblítsd le hideg vízzel. Tedd robotgépbe, és add hozzá a kókuszolajat, az olívasóoldatot (vagyis azt a levet, amit az üveges olívabogyóról öntesz le), a fokhagymát és ízlés szerint sót. Addig turmixold, amíg sima, krémes és ragacsos nem lesz – ez kb. 5 perc. Szükség szerint időnként állítsd meg a gépet, és kapard le a faláról a kesut.
A sajt formázásához bélelj ki két kis tálat vagy mini sütőformát sajtkendővel, és oszd el köztük a masszát. Szórhatsz rá friss fűszernövényeket, amit belekeverhetsz a sajtba. Simítsd el a tetejét, majd hajtsd rá a sajtkendőt. Tedd hűtőbe néhány órára vagy egy éjszakára, amíg a sajt megszilárdul.
Tálald keksszel vagy kenyérrel, de fantasztikus sült zöldségekre, salátára morzsolva, vagy épp lekvárral megkenve.
Hozzávalók:
260 g kesudió
70 g finomított kókuszolaj
30 ml zöldolíva-sólé (a folyadék egy üveg olajbogyóban)
2 gerezd fokhagyma
3/4 teáskanál só
+ a szabadon választott ízesítők