Fokhagymás vegán sajt recept: 5 hozzávaló és 15 perc kell hozzá

Borítókép: Fokhagymás vegán sajt recept: 5 hozzávaló és 15 perc kell hozzá Forrás: Getty Images
Aki vegán étrendre vált, annak jó eséllyel már néhány nap után elkezd hiányozni a sajt. Mindössze 5 hozzávaló és 15 perc elég azonban ahhoz, hogy ezt a hiányt orvosoljuk. Itt egy gyors és egyszerű vegán recept könnyen beszerezhető alapanyagokból.

Ez a cikk az ÉVA magazin 2023/01 számában jelent meg először „Hogyan készíts vegán sajtot?" címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

Miből készül a vegán sajt?

Kesudióból, kókuszolajból, sóból, fokhagymából és egy titkos összetevőből: az olívasóléből, amitől csípős ízű és olyan, mintha érlelted volna. Keverhetsz bele apróra vágott friss fűszernövényeket, citromhéjat, őrölt pirospaprika-pelyhet, durvára őrölt fekete borsot vagy bármilyen más ízesítőt, ami csak eszedbe jut. Ez a sajt fagyasztható, ezért készíthetsz egyszerre több darabot is.

Első lépésként egy közepes edényben vízzel öntsd fel a kesudiót, és kb. 10 percig forrald. Csepegtesd le, és öblítsd le hideg vízzel. Tedd robotgépbe, és add hozzá a kókuszolajat, az olívasóoldatot (vagyis azt a levet, amit az üveges olívabogyóról öntesz le), a fokhagymát és ízlés szerint sót. Addig turmixold, amíg sima, krémes és ragacsos nem lesz – ez kb. 5 perc. Szükség szerint időnként állítsd meg a gépet, és kapard le a faláról a kesut.

A sajt formázásához bélelj ki két kis tálat vagy mini sütőformát sajtkendővel, és oszd el köztük a masszát. Szórhatsz rá friss fűszernövényeket, amit belekeverhetsz a sajtba. Simítsd el a tetejét, majd hajtsd rá a sajtkendőt. Tedd hűtőbe néhány órára vagy egy éjszakára, amíg a sajt megszilárdul.

Forrás: Getty Images

Tálald keksszel vagy kenyérrel, de fantasztikus sült zöldségekre, salátára morzsolva, vagy épp lekvárral megkenve.

Hozzávalók:

260 g kesudió

70 g finomított kókuszolaj

30 ml zöldolíva-sólé (a folyadék egy üveg olajbogyóban)

2 gerezd fokhagyma

3/4 teáskanál só

+ a szabadon választott ízesítők