Hogyan marad a megkezdett sajt folpak nélkül is sokáig friss?
Túlvásároltad magad az ünnepekre sajtfélékből és gondot okoznak a megkezdett, ám el nem fogyasztott darabok? Tartasz tőle, hogy csak egyre jobban ki fognak száradni? Manapság, a szélsebesen vágtázó élelmiszerárak mellett pedig különösen nem árt odafigyelned arra, hogy minél kevesebb ennivaló menjen kárba. Így nem árt, ha azt is tudod, hogyan a legcélszerűbb tárolni ahhoz a sajtot, hogy sokáig finom legyen. Lehet, hogy meg fogsz lepődni, a folpak nincs a szakértő tippjei között – sőt egyenesen óva int a használatától.
Dupla csomagolás, ez az, ami légmentességet biztosít a sajtod köré – idézi Patricia Michelsont, a híres londoni La Fromagerie sajtkereskedés szakértőjét a brit Mirror online kiadása.
Azt tanácsolja, hogy a sajtdarabot először valamilyen természetes papíralapú csomagolóba – viasz-, vagy sütőpapírba – tekerjük be. Ezek után tegyük egy műanyag tárolódobozba, aminek az alját papírtörlővel vagy textil konyharuhával béleljük ki. Hűtőszekrényben tárolva biztos lehetsz benne, hogy ez a több lépcsős csomagolás távol tartja a baktériumokat a sajttól, amire a folpak nem igazán képes – teszi hozzá Patricia.
Egy másik tippje, amivel ugyanezt az eredményt érheted el, ha 2 szem kockacukrot teszel a sajtdarab mellé a műanyag dobozba. A szakember azt mondja, a cukor segít a dobozba zárt levegő összetételének szabályozásában, ezáltal a sajtdarab frissen tartásában.
Végül, de nem utolsó sorban – és még akkor se a folpakhoz folyamodva – natúr, növényi olajjal is bekenheted a sajtdarabod. Azon túl, hogy puhán és frissen tartja, a penészedéstől is megvédi.
Forrás: ITT