Az ehető hangyák lennének a jövő fűszerei? A kutatók szerint lehetséges!

Borítókép: Az ehető hangyák lennének a jövő fűszerei? A kutatók szerint lehetséges! Forrás: Getty Images/ Jose A. Bernat Bacete
A hangyák régóta táplálékforrásként szolgálnak szerte a világon, és minden fajnak megvan a maga egyedi íze. Kutatók elemezték ezeket az ehető hangyákat, hogy képet kapjanak arról, honnan ered kellemes ízük és illatuk, rávilágítva a kulináris környezetben való felhasználásukban rejlő kiaknázatlan lehetőségekre azokban az országokban, ahol eddig idegenkedtek a rovarok fogyasztásától.

Hangya az étlapon

Savas, ecetes csavarra van szükséged? A fekete hangyák ezt is tudják, tele vannak ugyanis hangyasavval, amely egy olyan vegyület, amelyet a méregmirigyek választanak ki. Ez lehetővé teheti a szakácsok számára, hogy lecseréljék az ecetet és a citromlevet, és fenntarthatóbb forrást találjanak ennek az ízprofilnak.

A hamburgerek és a kolbász húsos, zsíros aromáját szeretnéd a grillen igazán kihozni? A Chicatana hangyák erre is jók, a kis szegmentált testükben található aldehideknek és pirazinnak köszönhetően, amelyek megegyeznek a húsok és a kenyér sütésekor keletkezőkkel. Ez növelheti a húsalternatívák lehetőségeit a valódi hús ízeinek megismétlésével, amely, mint tudjuk, drága iparág a bolygó számára a kibocsátás, a vízhasználat és az éghajlatváltozás tekintetében.

Az ehető hangyák ízpotenciáljának jobb megértésével a kutatók nemcsak abban reménykednek, hogy új kulináris lehetőségeket kínálhatnak az íz és az állag tekintetében, hanem ez egy mód arra is, hogy több tápanyagot tegyenek az élelmiszerekbe.

Forrás: Getty Images/Susan Thompson Photography

„Nagyon változatos és érdekes ízprofillal rendelkezhetnek” – mondta Changqi Liu, élelmiszertudományi docens, „és ez valóban megnöveli e rovarok felhasználásának kulináris lehetőségeit finom ételek készítésére. Nem akarom, hogy az emberek úgy érezzék, hogy áldozatot hoznak azzal, hogy megeszik ezeket a rovarokat. Meg akarom mutatni, hogy valójában nagyon jó ízűek, miközben táplálóak és jót tesznek a környezetnek.”

Nem mindenki fogja szeretni

Míg az ehető hangyák gazdag és változatos ízprofilja sok lehetőséget rejthet a konyhában, nem lesznek mindenki számára megfelelők. A rákfélékre és kagylókra érzékeny emberek gyakori allergénje a tropomiozin izomfehérje, amely sok gerinctelen élőlényben megtalálható. Továbbá, bár a nagyüzemi rovartenyésztés még új keletű, költséges alternatíva lehet, még akkor is, ha megvan benne a potenciál, hogy hosszabb távon fenntarthatóbb legyen.

Tehát még jó ideig várhatunk arra, hogy a hangya lecserélje fűszereink egy részét a polcokon, de tettünk egy lépést a fűszerezés változatosabb, fenntarthatóbb és táplálóbb megközelítése felé!

Forrás

Galériánkban olyan fűszereket mutatunk, melyek csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát!