Az ehető hangyák lennének a jövő fűszerei? A kutatók szerint lehetséges!

Hangya az étlapon
Savas, ecetes csavarra van szükséged? A fekete hangyák ezt is tudják, tele vannak ugyanis hangyasavval, amely egy olyan vegyület, amelyet a méregmirigyek választanak ki. Ez lehetővé teheti a szakácsok számára, hogy lecseréljék az ecetet és a citromlevet, és fenntarthatóbb forrást találjanak ennek az ízprofilnak.
A hamburgerek és a kolbász húsos, zsíros aromáját szeretnéd a grillen igazán kihozni? A Chicatana hangyák erre is jók, a kis szegmentált testükben található aldehideknek és pirazinnak köszönhetően, amelyek megegyeznek a húsok és a kenyér sütésekor keletkezőkkel. Ez növelheti a húsalternatívák lehetőségeit a valódi hús ízeinek megismétlésével, amely, mint tudjuk, drága iparág a bolygó számára a kibocsátás, a vízhasználat és az éghajlatváltozás tekintetében.
Az ehető hangyák ízpotenciáljának jobb megértésével a kutatók nemcsak abban reménykednek, hogy új kulináris lehetőségeket kínálhatnak az íz és az állag tekintetében, hanem ez egy mód arra is, hogy több tápanyagot tegyenek az élelmiszerekbe.

„Nagyon változatos és érdekes ízprofillal rendelkezhetnek” – mondta Changqi Liu, élelmiszertudományi docens, „és ez valóban megnöveli e rovarok felhasználásának kulináris lehetőségeit finom ételek készítésére. Nem akarom, hogy az emberek úgy érezzék, hogy áldozatot hoznak azzal, hogy megeszik ezeket a rovarokat. Meg akarom mutatni, hogy valójában nagyon jó ízűek, miközben táplálóak és jót tesznek a környezetnek.”
Nem mindenki fogja szeretni
Míg az ehető hangyák gazdag és változatos ízprofilja sok lehetőséget rejthet a konyhában, nem lesznek mindenki számára megfelelők. A rákfélékre és kagylókra érzékeny emberek gyakori allergénje a tropomiozin izomfehérje, amely sok gerinctelen élőlényben megtalálható. Továbbá, bár a nagyüzemi rovartenyésztés még új keletű, költséges alternatíva lehet, még akkor is, ha megvan benne a potenciál, hogy hosszabb távon fenntarthatóbb legyen.
Tehát még jó ideig várhatunk arra, hogy a hangya lecserélje fűszereink egy részét a polcokon, de tettünk egy lépést a fűszerezés változatosabb, fenntarthatóbb és táplálóbb megközelítése felé!