Mire figyeljen a Mikulás?

Borítókép: Mire figyeljen a Mikulás? Forrás: www.gettyimages.com
Legszívesebben rohannál a boltba és megvennél minden ajándékot a gyerekednek, de ebben az esetben a kevesebb több, hisz vásárlásnál számos tényezőt is figyelembe kell venni.

A szülőknek többnyire nagy fejtörést okoz, mivel is lepjék meg gyermeküket december 6-án. A vívódást az okozza, hogy az ajándékozásnál több tényezőt is figyelembe kell venni. Lesni kell a gyermek vágyait, de tekintettel kell lennie a korára, szellemi és fizikai fejlettségére és habitusára is.

Forrás: www.gettyimages.com

Két éves kor alatt egyszerre könnyű és nehéz a választás, hisz a pici tulajdonképpen mindennek örül, de nem mindent kaphat meg. Érdemes apró és egészséges finomságokkal telepakolni a kis csizmát, alma, mandarin vagy narancs is szóba jöhet. Hozzáállás kérdése, hogy játékokat betuszakoljuk-e a bakancsba, vagy inkább karácsonykor a fa alá tesszük.

A bölcsödés korú gyereknél már bátrabban választhatunk, de még itt is érdemes az elemózsiára koncentrálni. A közösségi lét egyéb vágyakat is generál, hisz megjelennek más élethelyzetek, ajándékozási kultúrák, ezért a gyermek akaratlanul is összehasonlít, óvodás korban már "divatoznak" a lányok, a fiúk inkább a másik játékára koncentrálnak. Itt már azt is figyelembe kell venni, mire vágynak más gyerekek, tehát alaposan ismerni kell a korszellemet is.

Forrás: www.gettyimages.com

Ha végre kitaláltuk, mit veszünk, még akkor se dőlhetünk hátra. Fontos, hogy az ajándék ne tartalmazzon egészségre ártalmas anyagokat, ne legyen balesetveszélyes, ezért fokozottan fürkésszük a leírásokat. Belesetveszélynek tekinthető az is, ha egy játék túl apró részletekből áll (ezért sem ajánlható kis korban az a bizonyos játékkal töltött tojás).

A plüssjátékok jó választásnak tűnhetnek, de a 4 éves kor előtt csak olyat válasszunk, aminek rövid szőre van. A fiunk előbb-utóbb igényelni fogja a harcos-lövöldözős-katonás játékokat, itt ügyeljünk arra, hogy olyat vegyünk, amivel nem tehet kárt saját vagy mások szemében.

Egyes besorolások alapján akár már 3 éves kortól vehetünk videójátékot, de inkább 4-5 éve kortól ajánlható, az X-box viszont inkább 7 éves kor felett. Ameddig tudjuk, húzzuk ezt a dolgot, minél később szippantsa be a gyermeket a virtuális világ.