Tényleg létezik kollektív tudattalan? Van egy része a tudásunknak, amin mind osztozunk?

kollektív tudattalan,pszichológia
Forrás: Unsplash.com / Ekaterina Novitskaya

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

C

Carl Gustav Jung szerint így van: a tudattalan tartalmak jelentős része velünk született.

Tudatalattinknak ezt az „alapfelszerelésként” kapott részét archetípusok alkotják, amelyek az emberiség régmúltjában alakultak ki, őseink tapasztalatai alapján.

Jung abból következtetett minderre, hogy az egymással kapcsolatban nem álló kultúrák meséiben, mítoszaiban újra és újra felbukkannak ugyanazok az elemek, például az életfa, az alvilági utazás vagy a bölcs öregember figurája – ezeknek az ősképeknek tehát a világ minden részén jelen kell lenniük az emberek tudatában. Arra jutott, hogy az archetípusok nemcsak kulturális szinten jelennek meg, hanem az egyén életét is meghatározzák. Mindenkiben megvan például az ellenkező nem archetípusa is, ez a férfiakban az anima, a nőkben az animus. A személyes életesemények aktiválják az archetípusokat, amelyek mindenkiben más módon nyilvánulhatnak meg.

Kőkorszaki agy

Egy barátom megmutatta átrendezett lakásukat. Remek helyet találtak az íróasztalnak, de emiatt az ágyat át kellett tenni a két szoba közötti, mindig nyitva tartott kétszárnyú ajtó elé. Nem fog így maradni, mondja a barátom, ezen a helyen valahogy nem tudunk nyugodtan aludni. Engem ez nem lep meg, sőt tudom is, hogy miért nem lehet egy így elhelyezett ágyon zavartalanul pihenni: a kardfogú tigrisek miatt.

Egy 2010-ben végzett pszichológiai kísérlet során az alanyokat arra kérték, egy szoba alaprajzán jelöljék meg, hogyan rendeznék be a helyiséget egy ággyal és néhány bútorral. Amint arra a kutatók számítottak, az ágy törvényszerűen egy hátulról fallal védett helyre került, úgy, hogy a benne fekvő személy rálásson az ajtóra és az ablakra, de a lehető legmesszebb legyen ezektől a bejáratoktól. A különféle alaprajzokon az ajtó hol erre, hol arra nyílt, és a résztvevők mindig úgy helyezték el az ágyat, hogy belőle közvetlenül rá lehessen látni az ajtónyílásra. Noha nem vagyunk tudatában, ugyanazt a jól védhető zugot keressük ma is, ami sok tízezer évvel ezelőtt élt őseinknek a biztonságot jelentette. Semmi esély nincs rá, hogy egy harmadik emeleti lakásba éjnek évadján besétáljon egy kiéhezett medve, farkas vagy kardfogú tigris – már csak azért sem, mert az utóbbi több mint tízezer évvel ezelőtt kihalt –, mégis ma is félünk tőlük. Lehet, hogy nem fogalmazódik meg bennünk, de akkor érezzük jól magunkat, ha úgy helyezkedünk el otthonunkban, hogy védve legyünk az életveszélyes ragadozók ellen.


pszichológia,kollektív tudattalan
Olvass tovább a január–februári Éva 84. oldalától!

Olvasgass terápiás hatású idézeteket:

Nézd meg a galériánkat>12 kép
Insta-terápia nem létezik, de terápiás hatású idézetek igen
Tovább olvasok
Kép
A legfrissebb Éva magazin témája: kinek akarsz megfelelni?

A férjednek? A gyerekeidnek? A legjobb barátodnak? Erről beszélgetünk többek közt Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológussal. De megszólal a lapban Stahl Judit, Palya Bea, Grecsó Krisztián és Kácsor Zsolt is. A címlapon pedig Lugosi Dóri, az @elegjoanya bloggere látható, aki el is meséli, milyen érzés két kisfiú mellett (akik közül az egyik Down-szindrómával él) egy harmadik babát várni.

Kép
A 6 legrémesebb bóknak álcázott sértés

Van, hogy néha pont a kedvesnek szánt mondatok bántanak meg valakit.

Kép
Fogérzékenységet okozó ételek

Ugyan a mai társadalom már nagyon egészségtudatos, mégis van a csontozatunknak egy olyan része, amelyről gyakran elfelejtkezünk: a fogaink.

Kép
Takarítószerek, amik kutyás háztartásban is beváltak

Pár héttel ezelőtt egy új taggal bővült a családunk: egy párhónapos ugatós kis négylábúval, és mivel még igen aprócska és új neki a környezet, számára az otthonunk egyelőre egy óriási vécét jelent.

Kép
Fejfájás: meddig rosszullét, honnan betegség?

Az egyik leggyakoribb testi panasz a világon: az emberek 90 százaléka élete során legalább egyszer megtapasztalja. Fejfájás és fejfájás között azonban van különbség, nem is kicsi. Ahhoz, hogy megfelelően kezelhesd, légy tisztában az egyes típusokkal.

Kép
Hogyan kavarodtam össze egy harminc évvel idősebb férfival

Márta összejött egy tanárjával az egyetemen. Megérte? Elmeséli.

Kép
Így hatott a koronavírus az álmainkra

Zuhanás, üldözés, fogak elvesztése – mind a rémálmaink jól ismert témái. A covid-járvány kezdete óta a félelmetes álombéli forgatókönyvek tárháza tovább bővült: bogarakkal, megfertőződéssel és a hirtelen felismeréssel, hogy nem viselünk maszkot emberek között.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem